Κόσμος

Διεθνής ανησυχία από τη δήλωση Ισραηλινού υπουργού για χρήση πυρηνικών στη Γάζα – Σοβαρά ερωτήματα θέτει η Μόσχα

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τη δήλωση ισραηλινού υπουργού ότι η χρήση πυρηνικών όπλων στη Γάζα αποτελεί μία επιλογή. Για «απαράδεκτη» δήλωση μίλησε χθες Δευτέρα η αμερικανική διπλωματία, ενώ το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών επανήλθε σήμερα στο θέμα με σκληρή γλώσσα.

Η δήλωση του ισραηλινού υπουργού Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιάχου, ο οποίος φάνηκε ανοιχτός στην ιδέα να πραγματοποιήσει το Ισραήλ πυρηνικό πλήγμα στη Γάζα, δημιουργεί τεράστιο αριθμό ερωτημάτων ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι το κύριο ζήτημα είναι ότι το Ισραήλ φάνηκε να παραδέχεται πως έχει πυρηνικά όπλα. «Ερώτημα αριθμός ένα: φαίνεται ότι ακούμε επίσημες δηλώσεις για παρουσία πυρηνικών όπλων;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «αν είναι έτσι, τότε πού είναι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και οι διεθνείς επιθεωρητές για τα πυρηνικά;» .

Το Ισράηλ δεν παραδέχεται δημόσια ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, αν και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων υπολογίζει ότι το Ισραήλ έχει περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές. Από την άλλη η δήλωση του υπουργού Αμιχάι Ελιγιάχου ότι η χρήση τους «είναι ένας τρόπος», μια επιλογή, έρχεται να επιβεβαιώσει την ύπαρξη τους.

Το σχόλιο του Ελιγιάχου, ο οποίος ανήκει σ’ ένα ακροδεξιό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, καταδικάσθηκε αμέσως από όλον τον αραβικό κόσμο, σκανδάλισε ισραηλινούς σχολιαστές και χαρακτηρίσθηκε «απαράδεκτο» από Αμερικανό αξιωματούχο. Από την πλευρά του, το Ιράν, που βρίσκεται στο στόχαστρο για το δικό του πυρηνικό πρόγραμμα, ζήτησε μια ταχεία διεθνή απάντηση. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πρέπει να αναλάβουν άμεση και αδιάλειπτη δράση για να αφοπλισθεί αυτό το βάρβαρο καθεστώς του απαρτχάιντ. Αύριο είναι αργά», έγραψε τη Δευτέρα, στην πλατφόρμα X, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιρ-αμπντολαχιάν.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού και η αμερικανική διπλωματία, καλώντας όλα τα εμπόλεμα μέρη να απέχουν από τη χρήση «ρητορικής μίσους».  Μιλώντας σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η ισραηλινή κυβέρνηση την αποκήρυξαν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν απέπεμψε πάντως τον υπουργό, γεγονός που προκάλεσε πρόσθετες επικρίσεις εναντίον του.

Η δήλωση του Ελιγιάχου είχε ως προκάλεσε και την αγανάκτηση του αραβικού  κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, λίγο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, είχε ξεκινήσει προκαταρκτικές επαφές για την εξομάλυνση των σχέσεών της με το εβραϊκό κράτος.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago