Κόσμος

Υπό πολιορκία η πόλη της Γάζας

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως «περικύκλωσε» την πόλη της Γάζας, μετά από μια εβδομάδα χερσαίων εμπλοκών και πολύνεκρων βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Έπειτα από μια εβδομάδα σκληρών μαχών στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ισραηλινοί στρατιώτες «ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της πόλης της Γάζας» όπου βρίσκεται το κέντρο της Χαμάς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί.

«Είμαστε στην καρδιά της εκστρατείας. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβιβ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναγνώρισε ωστόσο πως η επιχείρηση είναι «δύσκολη» και πως το Ισραήλ υφίσταται «οδυνηρές απώλειες». Ο στρατός κάνει λόγο για 332 στρατιωτικούς νεκρούς από την 7η Οκτωβρίου.

Βίντεο που μεταφόρτωσε η Χαμάς από το διαδίκτυο δείχνουν μαχητές της να βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες και να επιτίθεται σε ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, η προέλαση των οποίων θα είναι δύσκολη –μεταξύ άλλων εξαιτίας των συντριμμιών– όταν θα επιχειρήσουν μέσα στην πόλη.

Κατά τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, η Γάζα θα αποτελέσει «συμφορά για το Ισραήλ». Οι Ισραηλινοί πρέπει να περιμένουν «την επιστροφή των στρατιωτών (τους) μέσα σε μαύρους σάκους», με άλλα λόγια νεκρούς, διεμήνυσε χθες εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Οι 2,4 εκατ. κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν στους ρυθμούς των βομβαρδισμών του Ισραήλ, που έχει διαμηνύσει πως θα «αφανίσει» τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τον θύλακα, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της. Από τα μέσα του Οκτωβρίου ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, έχει δώσει διαταγή στον πληθυσμό να φύγει από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ειδικά από την πόλη της Γάζας, εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου οι βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει συνοικίες ολόκληρες και όπου συγκεντρώνονται οι επιχειρήσεις του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 9.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.760 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς που εξαπολύθηκαν από αέρα, θάλασσα και ξηρά. Στην πόλη της Γάζας, κάτοικοι πήγαν σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago