Κόσμος

Νέα επιδρομή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη – Φόβοι για επέκταση της σύγκρουσης

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι τέσσερις Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού ήταν ηλικίας 23 έως 28 ετών, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι άλλοι εννέα τραυματίστηκαν.

Μέχρι αυτήν την ώρα, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο, ωστόσο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, «περισσότερα από 100 στρατιωτικά οχήματα και δύο εκσκαφείς» του ισραηλινού στρατού συμμετείχαν σε αυτή την επιδρομή στη Τζενίν και στον καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται εκεί.

Drones του ισραηλινού στρατού πετούσαν πάνω από τη Τζενίν στη διάρκεια της επιδρομής, ενώ αναπτύχθηκαν «ελεύθεροι σκοπευτές στα κτίρια» γύρω από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, ένας τοίχος από τον περίβολο του οποίου κατεδαφίστηκε από τους εκσκαφείς του στρατού, σύμφωνα με το Wafa.

Την Κυριακή πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα πυρά του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια άλλης επιδρομής στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι τρεις σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στην Μπέιτ Ρίμα, στην περιοχή της Ραμάλας, στην Ταμούν και στον καταυλισμό προσφύγων Ασκάρ, στη βόρεια Δυτική Όχθη, αντίστοιχα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε, την Κυριακή, ότι οι στρατιώτες του “άνοιξαν ανταποδοτικά πυρ” στην Μπέιτ Ρίμα, αφού δέχθηκαν βόμβες μολότοφ στη διάρκεια επιχείρησης στην περιοχή. Στην Ασκάρ, ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν ανάμεσα σε Παλαιστίνιους ένοπλους και παλαιστινιακή δύναμη που μπήκε στον καταυλισμό “για να κατεδαφίσει το σπίτι” ενός ακτιβιστή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πρόσθεσε τέλος, ότι ένοπλες συμπλοκές με Παλαιστίνιους ακτιβιστές έγιναν και στη διάρκεια επιχείρησης με στόχο τη σύλληψη Παλαιστινίων που καταζητούνταν στην περιοχή της Τζενίν, όπου βρίσκεται η Ταμούν.

Το Σάββατο ένας 40χρονος Παλαιστίνιος που μάζευε ελιές σκοτώθηκε από Ισραηλινό έποικο σε χωριό που βρίσκεται κοντά σε εβραϊκό οικισμό στην περιοχή της Ναμπλούς. Με βάση το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, σχεδόν 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Τζενίν θεωρείται προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και είναι στόχος τακτικών επιδρομών από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη ήταν τεταμένη ακόμη και πριν το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, με συχνές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, όξυνση της βίας των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων και επιθέσεις παλαιστινίων εναντίον εποίκων και των ισραηλινών δυνάμεων.

Μπροστά στον φόβο επέκτασης της σύρραξης και στη Δυτική Όχθη, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, σε συνέντευξή του στο CNN, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να “συγκρατήσει” τη βία εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων εναντίον αθώων ανθρώπων στην περιοχή. Την κοινή ανησυχία τους για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στη Δυτική Όχθη, εξέφρασαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σήμερα και η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε το Ισραήλ να «προστατεύσει» τους Παλαιστίνιους από «ακραίους εποίκους» και να «ζητήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», μετά τους φόνους και τον εκτοπισμό Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ερωτηθείς για το θέμα, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Φίσερ, δήλωσε ότι το Βερολίνο «καταδικάζει ξεκάθαρα τις βιαιότητες που οδήγησαν στον θάνατο πολλών αμάχων». «Ως δύναμη κατοχής στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ έχει ευθύνη να εγγυάται την ασφάλεια και την ακεραιότητα του παλαιστινιακού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago