Κόσμος

Συνέλαβαν για προδοσία πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών στο Καζακστάν

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καζακστάν, που απολύθηκε από την Τετάρτη από τον πρόεδρο Τοκάγεφ γιατί δεν μπόρεσε να προλάβει την κοινωνική έκρηξη με αφορμή τη ραγδαία αύξηση της τιμής των καυσίμων, συνελήφθη, κατηγορούμενος για προδοσία. 

Ο Καρίμ Μασίμοφ είναι ο πρώτος αξιωματούχος που βρίσκεται αντιμέτωπος με δίωξη εν μέσω της πολιτικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη στο Καζακστάν, με τον πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ να υποστηρίζει ότι υπαίτιοι των σοβαρών επεισοδίων και των συγκρούσεων στη χώρα είναι «τρομοκράτες, εγκληματίες και ξένοι πράκτορες». Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συλληφθεί ή δρομολογούνται οι συλλήψεις και άλλων αξιωματούχων, στους οποίους αποδίδονται ευθύνες.

Ο Τοκάγεφ, που πλέον προσπαθεί να μοιράσει τις ευθύνες για την κρίση, έχει δηλώσει ότι το «κράτος κοιμόταν την ώρα που οι τρομοκράτες ετοίμαζαν επιθέσεις» στο Αλμάτι και στην υπόλοιπη χώρα.

Η σύλληψη του Μασίμοφ έχει μεγάλο συμβολισμό, γιατί εκτός από επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών έχει διατελέσει πρωθυπουργός δύο φορές όταν πρόεδρος της χώρας ήταν ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παραμένει άφαντος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες τι ακριβώς περιλαμβάνει το κατηγορητήριο περί προδοσίας που του αποδίδεται.

Ενώ στη χώρα είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση καταστολής των όποιων αντιδράσεων, και υπάρχει μεγάλος φόβος για νέο λουτρό αίματος, ο Τοκάγεφ, που έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν «στο ψαχνό», μιλώντας στο τηλέφωνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται.

Αλλά, πρόσθεσε, «πυρήνες τρομοκρατών που κάνουν επιθέσεις επιμένουν. Συνεπώς, η μάχη κατά των τρομοκρατών θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα». Σύμφωνα με πηγές κοντά στον Τοκάγεφ, ο Ρώσος πρόεδρος στηρίζει την πρότασή του να συγκληθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών Οργανισμού της Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), όπου συμμετέχουν η Ρωσία και έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, τέσσερις από τις οποίες έχουν στείλει στρατεύματα στο Καζακστάν για να βοηθήσουν την αποκατάσταση της τάξης. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πότε θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος αυτή.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago