Τέλος στην πολιτική των χαμηλών τόνων στο Μεσανατολικό δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν, με ομιλία που εκφώνησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για πράξεις που αντιστοιχούν σε πνεύμα «δολοφόνων και ψυχικά ασθενών», καταγγέλλοντας το Ισραήλ, ενώ υποστήριξε ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά απελευθερωτική, η οποία παλεύει για την απελευθέρωση της πατρίδας της». Σημείωσε επίσης ότι μπορεί η Δύση να νιώθει ότι χρωστάει κάτι στο εβραϊκό κράτος, ωστόσο η Τουρκία «δεν του χρωστάει τίποτε».
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ εκμεταλλεύτηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας απέναντί του και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αργότερα μέσα στο φθινόπωρο. Με την κίνηση αυτή ο Τούρκος πρόεδρος βάζει τέλος στην σημαντική βελτίωση που είχε σημειωθεί τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Νετανιάχου και δρομολόγησαν επαφές με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Σε μια ομιλία που ξεχείλιζε από οργή, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα κράτος «ο στρατός του οποίου συμπεριφέρεται με τέτοια απανθρωπιά», αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις στην Γάζα σε αντίποινα της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Ο Ερντογάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για βιώσιμη ειρήνη, επιτέθηκε στις δυτικές δυνάμεις «που χύνουν δάκρυα για το Ισραήλ και δεν κάνουν τίποτε άλλο» και τις κατηγόρησε για «ανικανότητα να φρενάρουν το Ισραήλ».
«Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας, δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στην Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους» είπε, ζητώντας την ίδρυση «ανεξάρτητης Παλαιστίνης» και την οργάνωση διάσκεψης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, προτείνοντας την Τουρκία ως «εγγυητή», οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι το πέρασμα στη Ράφα πρέπει να παραμείνει ανοικτό για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι πρέπει να συμφωνηθούν επειγόντως «ανταλλαγές κρατουμένων». Παραλλήλως, δήλωσε θλιμμένος από την «ανικανότητα» των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας και ζήτησε μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να γίνει περισσότερο «συμπεριληπτικό».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…