Κόσμος

Κλιμακώνεται η βία στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο – Δημιουργούν άξονα χεζμπολάχ, Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ

Η βία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο την Τρίτη στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου, με αποτέλεσμα πολλοί Λιβανέζοι χωρικοί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa), ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό.

Μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν και χαρακτηρίζεται σύμμαχος της Χαμάς, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε, βομβαρδίζοντας συστάδα παραμεθόριων χωριών, όπως μετέδωσε το dpa, επικαλούμενο πηγή στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οβίδες έπεσαν μέσα στο χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, ενώ αναφέρθηκαν πλήγματα πυροβολικού σε άλλα τουλάχιστον τέσσερα χωριά του νοτίου Λιβάνου (Κφαρ Τσούμπα, Μάρκμπα, Μαρουαχίν, Γιαρούν). Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο, που εκτόξευσε ρουκέτα προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.

Κατά τη Χεζμπολάχ, άλλοι έξι μαχητές της σκοτώθηκαν χθες Τρίτη, ενώ ο ισραηλινός στρατός δεν ανέφερε απώλειες. Από την ημέρα έναρξης του πολέμου στη Γάζα, η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για τουλάχιστον 33 νεκρούς στις τάξεις της, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα επτά νεκρούς. Η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου προκαλεί ανησυχίες στον ΟΗΕ, η ειρηνευτική δύναμη του οποίου στον Λίβανο φοβάται ανάφλεξη, όμοια με τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως επιδιώκει κλιμάκωση και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε στο λιβανέζικο σιιτικό κόμμα ότι θα διαπράξει «το λάθος της ζωής του» αν εμπλακεί σε πόλεμο με τη χώρα του.

Ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης συναντήθηκε πάντως με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, al-Manar TV, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση αξιολογήθηκε τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για “να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση” στη Γάζα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ, Ζιάντ αλ Ναχάλα. Σύμφωνα με το al-Manar, «η σύνοδος αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνει ο “Άξονας της Αντίστασης”. Το ρεπορτάζ έκανε μάλιστα λόγο για συμμαχία ανάμεσα στο Ιράν, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, τη Συρία, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες παρατάξεις.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago