Πολιτική

Εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ: Οι καρατομήσεις Κασσελάκη, το blitzkrieg της Ομπρέλας και η μάχη του Εκτελεστικού Γραφείου

Σε ανοιχτό πόλεμο βρίσκονται πλέον τουλάχιστον δύο τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η «Ομπρέλα» κλιμακώνει τις επιθέσεις της μετά την «καρατόμηση» των Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα τους οποίους ο Στέφανος Κασσελάκης παρέπεμψε στο Πειθαρχικό, με το σκεπτικό ότι αντί να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, κάνουν εσωκομματική αντιπολίτευση. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέφει την Πέμπτη από τις ΗΠΑ και έχει ήδη συγκαλέσει το Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις ρήξεις που είναι αναγκαίες για να υλοποιήσει την εντολή που έχει λάβει κατά την εκλογή του να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και να μην επιτρέψει στο κόμμα να παρασυρθεί στη δίνη της εσωστρέφειας. 

Η ανακοίνωση της σύγκλησης του Ε.Γ. έγινε αφότου η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος προχώρησαν σε κοινή δήλωση, για πρώτη φορά μετά την εκλογή προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία  έκαναν λόγο για «διαλυτικές τάσεις» και ζητούσαν τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. 

Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη συνδέεται με το γεγονός ότι στο Εκτελεστικό Γραφείο διαθέτει πλειοψηφία στελεχών που συντάσσονται με τον ίδιο, ενώ στην Πολιτική Γραμματεία η ισορροπία θα εξαρτηθεί από την στάση που θα τηρήσει η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, κατά πόσον, δηλαδή, θα συγκλίνει με την «Ομπρέλα».

Οι εξελίξεις πάντως έχουν θορυβήσει πολλά στελέχη, κάποια από τα οποία προχώρησαν σε κατευναστικές δηλώσεις, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία υπογράμμισε ότι ξεπεράστηκαν τα όρια της κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη και απηύθυνε έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος. 

Παρέμβαση έκαναν και οι γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, με δήλωσή τους στην οποία τονίζουν ότι η εκλογή Κασσελάκη είναι αδιαμφισβήτητη και ότι «χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο σαν γροθιά, ενάντια στον αντίπαλό μας, που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Η «Ομπρέλα», από την άλλη πλευρά, στην οποία τον πρώτο λόγο έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κλιμακώνει τη σύγκρουση και της προσδίδει χαρακτηριστικά «κεραυνοβόλου πολέμου», blietzkrieg . Η ένταση διαρκώς κλιμακώνεται ενώ είναι φανερό ότι τα στελέχη της Ομπρέλας συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. Με άλλα λόγια, η στρατηγική που φαίνεται ότι έχουν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι να αποδομήσουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με απώτερο στόχο να τον ανατρέψουν και όχι να κατοχυρώσουν τακτικά οφέλη στο πλαίσιο των εσωκομματικών διεργασιών. Εάν δεν τα καταφέρουν, αιωρείται η πιθανότητα αποχώρησης και η δημιουργία νέου κόμματος με στόχο την εκλογή ευρωβουλευτών, όπως είχε πει ο Δημήτρης Δρίτσας λίγες ώρες πριν την παραπομπή του. 

Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ ο Γιώργος Σταθάκης, ο Ανδρέας Ξανθός και άλλα 115 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο κριτικής προς τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζουν ότι το κόμμα έχει γίνει αρχηγοκεντρικό.

 

Όλγα Γεροβασίλη: Ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στον Κασσελάκη, να σταματήσει ο πόλεμος – Ο Τσίπρας δεν είναι μέρος του προβλήματος

Σταθάκης, Ξανθός και άλλα 115 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη κατά Κασσελάκη: «Το κόμμα έχει καταστεί αρχηγοκεντρικό»

Κώστας Αρβανίτης για κριτική σε Κασσελάκη: Ένα ερώτημα είναι γιατί κέρδισε ο Κασσελάκης, αλλά υπάρχει και το ερώτημα γιατί έχασαν οι άλλοι

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago