Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Από το Μάρτιο η πληρωμή του, σε 10 δόσεις

Σε 10 δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022, η πληρωμή του οποίου θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών. Πέραν τούτου, το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, βάσει των οποίων θα αλλάξει και η διαδικασία υπολογισμού του φόρου. Η έναρξη της μηνιαίας πληρωμής από τον Μάρτιο αποφασίστηκε με δεδομένο ότι η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2021 έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμος στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ του 2022, με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης να είναι η 31η Μαρτίου και οι υπόλοιπες 9, στους μήνες που ακολουθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Οι αλλαγές που θα έχει ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι πολλές, σε σύγκριση με το 2021 και θα αυξομειώσουν τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε αυτά προσθέστε το γεγονός ότι το 2022, μπαίνουν στο αντικειμενικό σύστημα άλλες 1.500 περιοχές της χώρας, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν αισθητά οι τιμές επί των οποίων θα υπολογίζονται ο ΕΝΦΙΑ, καθώς και άλλοι 19 φόροι και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Σήμερα, μετά και την προσθήκη νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που έγινε τον Ιούνιο οι ζώνες στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 13.808 και με τη νέα προσθήκη οι ζώνες των ακινήτων θα υπερβούν τις 15.000.

Συγχρόνως, προωθείται η επαναχάραξη των ζωνών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητα, κατόπιν εισήγησης ειδική επιτροπής. Οι νέες ζώνες των αντικειμενικών τιμών θα αυξηθούν στο σύνολό τους, ώστε κάθε νέα ζώνη να καλύπτει λιγότερα ακίνητα και ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών να είναι πιο ακριβής, σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα όπου στην ίδια ζώνη υπάρχουν ακίνητα με μεγαλύτερο εύρος απόκλισης των πραγματικών τιμών.

Μέχρι και το 2021, ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (από ένα ή περισσότερα ακίνητα) είναι πάνω από 250.00 ευρώ και αποδίδει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 358 εκατ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα και 272,8 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα.

Με την αλλαγή που προωθείται, ουσιαστικά θα ενσωματωθεί στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς αυξάνονται οι συντελεστές της κλίμακας, για τα ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Όμως, ο αυξημένος φόρος θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά και όχι στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Έτσι, ευνοούνται οι κάτοχοι πολλών ακινήτων, αξίας κάτω των 250.000 ευρώ ανά τ.μ. ενώ επιβαρύνονται όσοι κατέχουν μεμονωμένα ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ ανά τ.μ. έκαστο, δηλαδή τα ακίνητα που βρίσκονται σε μεσαίας και υψηλής αντικειμενικής αξίας περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΜΙΔΑ: Προτάσεις στην ΑΑΔΕ για τον ΑΦΜ πολυκατοικιών

ΑΑΔΕ: Μέχρι 10 Ιανουαρίου η προθεσμία στις δηλώσεις Covid για υπεκμισθώσεις ακινήτων

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago