Κόσμος

Μήνυμα της Ουάσιγκτον σε Τεχεράνη και Χεζμπολάχ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ ‘Οστιν, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ “δεν θα διστάσουν να δράσουν” στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε “οργάνωσης” ή “χώρας” προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση”. Αν και δεν ανέφερε ονομαστικά το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ, που το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα ότι “σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο”, η αποστροφή είναι κάτι παραπάνω από σαφής σε ό,τι αφορά τους αποδέκτες της.

Οι δηλώσεις του Όστιν έγιναν στο δίκτυο ABC News, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την ενίσχυση της στρατιωτικής του δύναμης στην περιοχή απέναντι στις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις. Απευθυνόμενος σε αυτούς που “φέρονται να επιδιώκουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης”, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε:  «Η συμβουλή μας είναι “μην το κάνετε”. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα».

Ο Όστιν εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε «είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή», προσθέτοντας ότι για αυτόν τον λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν «αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουν ότι τα αμερικανικά στρατεύματά βρίσκονται σε καλή θέση, είναι προστατευμένα και ότι έχουν την ικανότητα να απαντήσουν» στην περίπτωση που αποτελέσουν στόχο τα αμερικανικά συμφέροντα.

Δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων που υποστηρίζει στην ευρύτερη περιοχή, διαβλέπει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα και με τον Άντονι Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο NBC News, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιζητούν την κλιμάκωση.

Προειδοποίηση στη Χεζμπολάχ έστειλε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι το άνοιγμα ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ θα επιφέρει, ως αντίποινο, ισραηλινές επιδρομές με «ασύλληπτο» μέγεθος, που θα προκαλέσουν «καταστροφή» στο Λίβανο. Ωστόσο, σε ένα επίσημο αντίγραφο της ενημέρωσης που έκανε ο Νετανιάχου σε άντρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, τόνισε ότι δεν μπορεί να πει τώρα «αν η Χεζμπολάχ θα αποφασίσει να εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας».

Σε πιο έντονο ύφος, ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ Νιρ Μπαρκάτ, δήλωσε ότι εάν η Χεζμπολάχ επιλέξει να ανοίξει ένα μέτωπο στα βόρεια, το Ισραήλ θα επιτεθεί και στο Ιράν. Σε συνέντευξή του στη DailyMail, ο Μπαρκάτ είπε ότι «το σχέδιο του Ιράν είναι να επιτεθεί στο Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα», προσθέτοντας ότι «αν καταλάβουμε ότι σκοπεύουν να επιτεθούν στο Ισραήλ, θα χτυπήσουμε και το κεφάλι του φιδιού, το Ιράν».

Στην Τεχεράνη μεταβαίνει πάντως αύριο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μαζί με τους ομολόγους του τού Ιράν, της Τουρκίας, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα συζητήσουν την πρόοδο της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού για το Ναγκόρνο Καραμπάκ.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago