Κόσμος

Ελλιπής η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Διαμαρτυρίες για την εξαίρεση των καυσίμων

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν από τη συνοριακή διάβαση στη Ράφα και έφτασαν σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Τα τουλάχιστον 20 φορτηγά, που αναμένεται ότι θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, «αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% από τον αριθμό των φορτηγών που έμπαιναν καθημερινά στον αποκλεισμένο θύλακα για την κάλυψη υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών πριν από την πολεμική κρίση» ανέφερε σε  ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η εξαίρεση των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής. «Κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την Αίγυπτο να συνεργαστούν άμεσα για τον εφοδιασμό σε καύσιμα και υγειονομικό υλικό πρώτης ανάγκης, πριν χαθούν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία», ανέφερε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, στη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, είχε δηλώσει ότι στα φορτία με τη βοήθεια δεν θα συμπεριλαμβάνονται καύσιμα. Ο ίδιος είπε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας θα κατευθύνεται μόνο στις νότιες περιοχές της, εκεί όπου το Ισραήλ έχει παροτρύνει τους Παλαιστίνιους αμάχους να κατευθυνθούν, ώστε να αποφύγουν τις πολεμικές συγκρούσεις με τη Χαμάς.

Το θέμα αυτό αναδείχθηκε και στη Διάσκεψη Ειρήνης στο Κάιρο, όπου ο  βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, στην εναρκτήρια ομιλία του, τόνισε ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, δηλώνοντας ότι ο ίδιος απορρίπτει “προσπάθειες εξαναγκασμού για τον εκτοπισμό” των ανθρώπων της Γάζας από το Ισραήλ.

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, υποστήριξε την ανάγκη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, η οργάνωση του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός. Νωρίτερα, το υπουργείο της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καλούσε για την επίτευξη μιας ανθρωπιστικής ανακωχής, ώστε να επιτραπεί η διανομή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό και επιδοκίμαζε το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 4.385 και οι τραυματίες έφτασαν τους 13.651 από την έναρξη της νέας πολεμικής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Στον αριθμό των νεκρών περιλαμβάνονται 1.756 παιδιά και 976 γυναίκες, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago