Πολιτική

«Πάγος» στον East Med από Η.Π.Α-Στήριξη στην ηλεκτρική διασύνδεση

Σοβαρές επιφυλάξεις για την βιωσιμότητα του περιβόητου αγωγού East Med, εκφράζουν πλέον οι Η.Π.Α, οι οποίες πέραν του σημαντικού οικονομικού κόστους που επικαλούνται και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, φαίνεται ότι «προσεγγίζουν» κάποιες από τις αιτιάσεις της Τουρκίας, ότι ο East Med, προκαλεί και θα προκαλεί εντάσεις και αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο ο Αμερικανικός παράγοντας στηρίζει τα σχέδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.

Ουσιαστικά με το non paper που διαβίβασε η Ουάσιγκτον, σε Αθήνα, Τελ Αβίβ, Λευκωσία, αλλά και Άγκυρα, γίνεται σαφές πως η Αμερικανική πλευρά   πώς δεν θα στηρίξει ούτε πολιτικά ούτε και οικονομικά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

«Κλείνουν το μάτι» στη Τουρκία

Για την ώρα ούτε η Ελληνική πλευρά, ούτε τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη έχουν επισήμως αντιδράσει ή σχολιάσει την όλη εξέλιξη.

Πέραν των οικονομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων που  εγείρει η Αμερικανική πλευρά, υπάρχει με την κίνηση αυτή τουλάχιστον μια διπλωματική ενίσχυση των ισχυρισμών της Άγκυρας για την περιοχή.  Ισχυρισμοί που είχαν διατυπωθεί εξ΄αρχής, όταν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος άρχισαν να ενεργοποιούνται στην κατεύθυνση της κατασκευής αυτού του κολοσσιαίου και πανάκριβου αγωγού από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, μέσω Κρήτης, ηπειρωτικής Ελλάδος και Ιονίου – Αδριατικής προς Ιταλία

Στο δισέλιδο non paper,σύμφωνα  με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου για περιβαλλοντολογικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους.

Τονίζει επίσης ότι το έργο προκαλεί εντάσεις στην περιοχή, και αναφέρεται προφανώς στις διαμαρτυρίες της Τουρκίας, που δεν συμφωνεί με την κατασκευή του αγωγού.

Μέσω αυτού του άτυπου εγγράφου η Αμερική δείχνει να υποστηρίζει τον Euro-Asia Interconnector -είναι το έργο που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Επίσης φαίνεται να υποστηρίζει και τον Euro-Africa Interconnector που συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο .

Το θέμα αποκάλυψε πρώτη η ιστοσελίδα OmegaPress και στη συνέχεια έγραψε την Παρασκευή σχετικά η εφημερίδα Εστία.

Πάντως  ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ζητεί να δοθούν άμεσα εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο «πάγωμα» του αγωγού East Med από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Γ. Κατρούγκαλος

Με ανάρτησή του στο Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στα σχετικά δημοσιεύματα που τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Όπως τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση οφείλει να πει εάν αληθεύει ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν τη στήριξή τους στον EastMed, «πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας που παραχωρεί επ’ αόριστον τις βάσεις, με ρητορική μάλιστα που θέτει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα».

Διαβάστε ακόμα:

Χάρτες ECDC: Στο βαθύ κόκκινο η Ελλάδα και η Ευρώπη | Politicus.gr

Κυβέρνηση: Ποντάρει στο αισιόδοξο σενάριο για την πανδημία – «Όλα τα λεφτά» στην οικονομία | Politicus.gr

Αντιδράσεις για την ταινία «Ξεπαρθενών» και το σεξ στην Ακρόπολη (politicus.gr)

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago