Κόσμος

Φόβοι για τρίτο μέτωπο στη Δυτική Όχθη – Ποιοι παράγοντες το ευνοούν και ποιοι το αποτρέπουν

Εντείνονται οι ανησυχίες για το άνοιγμα ενός τρίτου μετώπου στη Δυτική Όχθη, όπου η βία έχει αυξηθεί από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα. Το Ισραήλ εξακολουθεί να ελέγχει τη Δυτική Όχθη, την οποία κατέλαβε στον πόλεμο του 1967, ωστόσο δυτικοί σύμμαχοί του ανησυχούν ότι η σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς θα εξαπλωθεί στον Λίβανο, ενώ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η Δυτική Όχθη ενδέχεται να αποτελέσει ένα τρίτο μέτωπο.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτικών και Εβραίων εποίκων, από τη μία, και Παλαιστινίων, από την άλλη, έχουν ήδη αποδειχθεί φονικές, καθώς περισσότεροι από 80 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ οι ισραηλινές αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 900.

Την Πέμπτη, οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επιδρομή και εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση εναντίον παλαιστινιακού καταυλισμού προσφύγων στη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Από την πλευρά της, η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι ένα μέλος της έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιδρομής.

Η βία στη Δυτική Όχθη αποτελεί πρόκληση για το Ισραήλ, αλλά και για την  Παλαιστινιακή Αρχή, το μοναδικό παλαιστινιακό κυβερνητικό σώμα που αναγνωρίζεται διεθνώς. Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό και προετοιμάζεται για επιθέσεις, περιλαμβανομένων από μέλη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, με τον εκπρόσωπό του, Τζόναθαν Κόνρικους, να δηλώνει στο Reuters ότι «η απειλή είναι αυξημένη». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς προσπαθεί «να περικυκλώσει το Ισραήλ με έναν πόλεμο με δύο ή τρία μέτωπα», στα σύνορα με τον Λίβανο, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, στη Ραμάλα, τα συνθήματα που ακούστηκαν αυτή την εβδομάδα υπέρ της Χαμάς, που είναι αντίπαλη της Παλαιστινιακής Αρχής, έδειξαν ότι αυξάνεται η επιθυμία μεταξύ των Παλαιστίνιων της Δυτικής Όχθης για ένοπλη αντίσταση. «Δώστε όπλα στους ανθρώπους όπλα» ανέφεραν διαδηλωτές, ενώ και ο αξιωματούχος της Φάταχ, Μουαφάκ Σεγούιλ, είπε στο Reuters ότι «θα πρέπει να αφήσουμε τα χαλινάρια και να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να πολεμήσουμε την κατοχή». Αυτό δεν αποτελεί, ωστόσο, καθολική στάση των Παλαιστινίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης.

Ισραηλινοί αναλυτές και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν πάντως ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που από τη μία τροφοδοτούν την ένταση, ενώ από την άλλη την περιορίζουν, τουλάχιστον προς το παρόν. Ένας από αυτούς είναι οι εκατοντάδες συλλήψεις που έχει κάνει το Ισραήλ, που ναι μεν εξεγείρουν το πλήθος, αποδυναμώνουν ωστόσο την ένταση των αντιδράσεων.

Η Χαμάς επικαλέστηκε τις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων και τις συλλήψεις στη Δυτική Όχθη ως έναν από τους λόγους της επίθεσης που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ. Οι συλλήψεις όμως έχουν περιορίσει τη βία στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον Σάλαχ αλ Χαουάτζα, έναν 52χρονο ακτιβιστή κατά των εβραϊκών οικισμών. Και αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο ίδιος, «η καθημερινή επέμβαση των δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Όχθη δεν αφήνει χώρο για την ανάπτυξη στρατιωτικών ή πολιτικών δυνάμεων».

Στη Δυτική Όχθη, τα πολλά σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού που χωρίζουν τις παλαιστινιακές κοινότητες από τα συγκροτήματα των εποίκων. Αντιθέτως, στην αποκλεισμένη εδώ και 16 χρόνια από το Ισραήλ Γάζα, η Χαμάς ελέγχει αυστηρά την περιοχή και έχει όλον τον χρόνο για να αναπτυχθεί στρατιωτικά.

Παραλλήλως, οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης έχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος ωφελείται από τη βία σε σχέση με τους απελπισμένους νεαρούς στους καταυλισμούς προσφύγων. Οι πρώτοι, ειδικά στη Ραμάλα, ανάμεσά τους ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες, έχουν πολλά να χάσουν από την κλιμάκωση της βίας. Αντιθέτως οι δεύτεροι είναι περισσότερο διατεθειμένοι να πολεμήσουν.

Άλλος σημαντικός παράγοντας που περιορίζει τη βία στη Δυτική Όχθη είναι η συμφωνία ασφαλείας του Ισραήλ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο 87χρονος Αμπάς καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας του κατέστελλαν τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης. Η Φατάχ, το κόμμα του, δεν έχει κάνει δημόσια έκκληση για ένοπλη αντίσταση. Ωστόσο, αν ο Αμπάς χάσει την επιρροή του ή αρρωστήσει, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, όπως εκτιμά ο Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής Χάνι αλ Μάσρι.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago