Πολιτική

Κυβέρνηση: Ποντάρει στο αισιόδοξο σενάριο για την πανδημία – «Όλα τα λεφτά» στην οικονομία

Στο αισιόδοξο σενάριο για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα και το «τελευταίο μίλι» της πανδημίας φαίνεται να ποντάρει και πάλι η κυβέρνηση όπως «διαβάζει» κανείς μέσα απ΄ τις δηλώσεις  στελεχών της. Στόχος, η στροφή στα θέματα της οικονομίας με κύριο άξονα τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες εντός του 2022 να γίνεται όλο και πιο ορατό.

Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού σηματοδοτούν αυτή τη στροφή στο μέτωπο της οικονομίας δείχνοντας το δρόμο στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση έτσι ώστε να αναστραφεί το ήδη επιβαρυμένο κλίμα και να μην χαθεί η στήριξη από τη μεσαία τάξη, αυτή που -όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες- «ανεβάζει και κατεβάζει» κυβερνήσεις. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδικεύτηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα για νέα επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών προς τα εκεί συγκλίνουν. Το ζήτημα είναι αν όντως σταθούν ικανά να ανακουφίσουν τους πολίτες που ήδη βλέπουν να χάνουν 15-25% της αγοραστικής τους δύναμης από πέρσι.

Και βέβαια, όλα αυτά, κορωνοϊού… επιτρέποντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χθεσινές δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες από την έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και τους δεκάδες θανάτους σε καθημερινή βάση προβλέποντας ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ακόμη και μέσα σε μία εβδομάδα.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πρόσθεσε σε πολύ αισιόδοξο τόνο: «νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα».

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει πριν από μερικά εικοσιτετράωρα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εκτίμησε ότι ο κορωνοϊός θα τελειώσει πριν μπει η Ανοιξη.

«Σε 1-1,5 μήνα, ο κορωνοϊός θα έχει τελειώσει, ο τουρισμός θα πάει καταπληκτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Προεξόφλησε δε ότι με την μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ελλάδα μοντέλο «ταχείας κλιμάκωσης – ταχείας αποκλιμάκωσης» όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και άλλα κυβερνητικά στελέχη σε συζητήσεις off the record στις οποίες υπογραμμίζουν την χαμηλότερη θνησιμότητα που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον αλλά και την αισιοδοξία τους ότι θα αποδώσουν τα μέτρα των τελευταίων ημερών καθώς και η σταδιακή άνοδος που καταγράφεται στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Βεβαίως, ανάλογες προβλέψεις έχουμε ακούσει πολλές φορές στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων και έχουν διαψευστεί. Το θέμα λοιπόν είναι αν αφού… μισοχάθηκαν οι εορτές των Χριστουγέννων, θα σωθεί το Πάσχα (24 Απριλίου) χωρίς να υπάρχουν νέες εξάρσεις κρουσμάτων και αναταραχή, λόγω μέτρων, στην αγορά.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι την αισιοδοξία αυτή για το επικείμενο «τέλος» της πανδημίας δεν φαίνονται να συμμερίζονται άλλες χώρες οι οποίες καταστρώνουν τα σχέδιά τους με βάση λιγότερο ελπιδοφόρα σενάρια. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό ήταν οι δηλώσεις του νέου καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ο οποίος ανακοίνωσε νέα μέτρα και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει λήξη συναγερμού. «Η μετάλλαξη “Όμικρον” θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη. Δεν είμαστε σε θέση να σημάνουμε λήξη συναγερμού για το σύστημα Υγείας μας» ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος.

Αντίστοιχα στη Γαλλία, στα μέσα της εβδομάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ προειδοποίησε ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει. Υπογράμμισε επίσης ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν δύο ή τρεις φορές ηπιότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες αλλά λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε «στρατοσφαιρικά επίπεδα» θεωρείται αναπόφευκτο ότι θα προκαλέσει πίεση στα νοσοκομεία και στις υπηρεσίες υγείας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε δηλώσεις του πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ανέφερε ότι η μείωση κρουσμάτων δεν συνεπάγεται ότι τελειώνει η πανδημία. «Θα ήταν εντελώς ανόητο να πιστέψουμε ότι πέρασε η πανδημία» είπε ο κ. Τζόνσον. Παράλληλα επισήμανε μεν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι «σαφώς ηπιότερη» από άλλες μεταλλάξεις αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη για την κατάστρωση «σχεδίου Β» με συγκεκριμένα μέτρα για την αποσυμφόρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, πρέπει να εμείνουμε στο σχέδιο Β» συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago