Κόσμος

Διμερείς επαφές μετά την αναβολή της τετραμερούς στην Ιορδανία

Στον απόηχο της αναβολής της τετραμερούς συνόδου στο Αμάν της Ιορδανίας, στην οποία θα μετείχε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συνεχίζονται με τον ίδιο πυρετώδη ρυθμό διμερείς επαφές για την κατάσταση στη Γάζα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ θα συζητήσουν σήμερα στο Κάιρο για «την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Γάζας».  Η Αίγυπτος, που συνορεύει με τη Γάζα, και η Ιορδανία, που συνορεύει με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν υπογράψει με το Ισραήλ ειρηνευτικές συμφωνίες το 1979 και το 1994, αντίστοιχα, με τις οποίες τερματίστηκε ο πόλεμος με τη γείτονά τους. Οι δύο χώρες, οι οποίες έχουν μεσολαβήσει επανειλημμένα μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, προειδοποιούν εδώ και πολλές ημέρες κατά «της βίαιης μετακίνησης» Παλαιστινίων προς τα εδάφη τους.

Παραλλήλως, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, στη διάρκεια συνάντησής του στο Πεκίνο με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Μουστάφα αλ-Μαντμπούλι, ότι η Κίνα επιθυμεί να «φέρει» περισσότερη «σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή. «Η Κίνα είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο σε διάφορους τομείς και να εργασθεί μαζί της, ώστε να φέρει περισσότερη βεβαιότητα και σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο» δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ απευθυνόμενος στον φιλοξενούμενό του, σύμφωνα με τη δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV.

Ο πρόεδρος Σι ανέφερε επίσης ότι η Κίνα και η Αίγυπτος είναι καλοί φίλοι, οι οποίοι συμμερίζονται τους ίδιους στόχους και έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και επανέλαβε τη διάθεση του Πεκίνου να εργαστεί με το Κάιρο για να «διαφυλάξουν από κοινού τη διεθνή ισονομία και δικαιοσύνη καθώς και τα κοινά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών».

Στο Ισραήλ ο Σούνακ, στη Μέση Ανατολή ξανά και η Μπέρμποκ

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας. «Οι Παλαιστίνιοι είναι θύματα αυτού που κάνει η Χαμάς. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική πρόσβαση» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ρίσι Σούνακ θα ζητήσει να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα βοήθεια και να καταφέρουν να φύγουν από εκεί Βρετανοί πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Τουλάχιστον 7 Βρετανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι εννέα αγνοούνται μετά την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπός του.

Το Ισραήλ επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ενώ τις επόμενες τρεις ημέρες θα μεταβεί στην Αίγυπτο, την Τουρκία και το Κατάρ, όπου θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και θα συζητήσει τη σύγκρουση στη Γάζα και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι τρεις αυτές χώρες είναι «ζωτικής σημασίας για τις διεθνείς προσπάθειες να διατηρηθεί η περιφερειακή σταθερότητα, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει σήμερα και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, ανάμεσά τους οκτώ Γερμανοί, θα επισκεφθεί την Ιορδανία, το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Λίγο πριν από την αναχώρησή της για το Αμάν, η υπουργός επανέλαβε την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της γερμανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο αγώνας είναι εναντίον της Χαμάς και όχι εναντίον του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού, ο οποίος υποφέρει επίσης πάρα πολύ».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago