Κοινωνία

Εξαπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα μέσα σε 12 μέρες, έρχονται νέοι περιορισμοί


Νέο πακέτο μέτρων έχουν στα σκαριά κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς εκτιμάται ότι εισερχόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας καθώς η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να πυροδοτήσει έκρηξη νέων κρουσμάτων και το πανδημικό κύμα αναμένεται να κορυφωθεί.

Εξαπλασιάστηκαν τα κρούσματα

Στην κυβέρνηση και στο υπουργείο υγείας έχει σημάνει συναγερμός καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία η κινητικότητα των πολιτών κατά την εορταστική περίοδο, σε συνδυασμό με τη δυναμική της μεταδοτικότητας της Όμικρον, εξαπλασίασαν τα ενεργά κρούσματα μέσα σε 12 ημέρες.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στις 26/12 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού υπολογίζονταν σε 51.094. Την Πρωτοχρονιά (01/01), ανήλθαν σε 186.945, ενώ οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν “εκτόξευση”, με 317.471 ενεργά κρούσματα. Μαζί με τις περίπου 30.000 που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ξεπερνά τις 345.000.

Και μπορεί να έχει μετριαστεί λίγο η κατάσταση των εισαγωγών ασθενών στις ΜΕΘ η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια έχει προκαλέσει ασφυξία στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας. Συγκεκριμένα, στις 26/12 έγιναν 3.614 εισαγωγές ασθενών με covid. Την 01/01 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση, στις 3.688, ενώ στις 06/01 οι νοσηλείες ανήλθαν σε 4.234. Οι εξελίξεις προκαλούν ανασχεδιασμό στις Υγειονομικές Περιφέρειες και όπως ανακοινώθηκε ήδη το Σισμανόγλειο μετατρέπεται εκ νέου σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό.

Και μπορεί την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ να ανακοίνωσε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο τα 29.334 κρούσματα εντοπίστηκαν σε μόλις 136.447 τεστ (PCR: 15.949, RAPID: 120.498), είναι ένα γεγονός που κάνει τους ειδικούς να μην εφησυχάζουν και την κυβέρνηση πιο κοντά σε νέα δέσμη μέτρων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Τα μέτρα αυτά θα εστιάζουν κυρίως στην εστίαση, καθώς και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ θα σφίγγει ο κλοιός και για τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται τα εξής:

Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 50

Το ενδεχόμενο αυτό δεν το διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, (από προχθές είναι σε ισχύ και στην Ιταλία), ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΊ είπε χαρακτηριστικά πως «η απόφαση να μπουν ηλικιακά όρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου δούλεψε ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν τα ηλικιακά όρια, αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν οι σκέψεις να πάει το όριο στα 50 ή στα 55 έτη, απλώς δεν υπάρχει μια κατάληξη. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές ομάδες».

Να σημειώσουμε ότι οι δύο αυτές ηλικιακές κατηγορίες έχουν δείξει μικρή άνοδο στον εμβολιασμό τον τελευταίο καιρό, ωστόσο δεν έχουν ακόμα φτάσει στο επιθυμητό σημείο, όπως για παράδειγμα οι ηλικίες 65 ετών και άνω.

Ο Στέλιος Πέτσας πάντως υπογράμμισε πως το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Περαιτέρω περιορισμοί στην εστίαση

Σε ό,τι αφορά τις εισηγήσεις των ειδικών για την εστίαση συζητείται να προτείνουν περαιτέρω περιορισμό του μέγιστου αριθμού των ατόμων στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Ένα επιπλέον μέτρο που εξετάζεται είναι ο πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πολιτών, ακόμη και από τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων που μέχρι και σήμερα μπορούσαν να καθίσουν με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

Όλα αυτά θα είναι ουρά στις τελευταίες αλλαγές που έφερε η πυροδότηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον όπως ο νέος τρόπος χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης, αλλά και το χαμηλότερο πλαφόν στην τιμή των PCR test αν και σε αυτό το τελευταίο εκτιμάται ότι συνέβαλλε η πίεση από τις επικρίσεις του κόσμου και της αντιπολίτευσης για τις ατελείωτες ουρές έξω από τα διαγνωστικά κέντρα.

Τα νέα μέτρα πάντως αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας με δεδομένη την εκτίμηση των επιστημόνων ότι η πανδημία ως το τέλος του μήνα θα έχει «χτυπήσει ταβάνι»

Γκάγκα: Υπομονή θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Ωστόσο μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στο ΜΕGA έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας «Υπομονή για δύο με τρεις εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά και «θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ σύντομα».

Ακόμη και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης που έχει κάνει λόγο ακόμη και για 80.000 κρούσματα στο αμέσως προσεχές διάστημα εκτίμησε «πως μπορεί να κάνουμε Πάσχα με μηδενικά κρούσματα»

Βολές από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση ωστόσο εξαπολύει επίθεση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν πως δεν είναι μόνο τα αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ της Ελλάδας σε κρούσματα και θανάτους και η επιμονή στην άρνηση στήριξης του ΕΣΥ που καταρρέει εδώ και τρεις μήνες, αλλά κυρίως οι επιλογές της κυβέρνησης, ειδικά τον τελευταίο μήνα, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός έχει ενστερνιστεί τη λογική περί ανόσιας της αγέλης .Επιλογές που μαρτυρούν στρατηγική υποβάθμισης της πανδημίας και αδιαφορίας για εκρηκτική διασπορά της στην Ελλάδα.

Να δημιουργήσει περισσότερα σημεία που θα παρέχουν δωρεάν μοριακά και rapid test κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας στη Λ. Αλεξάνδρας.

Αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, είπε ότι υπάρχουν οι δομές, υπενθυμίζοντας ότι η δημιουργία τους «αποτέλεσε επιλογή της παράταξής μας στο παρελθόν» και προσέθεσε ότι «θα πρέπει η κυβέρνηση να τις στηρίξει στρατηγικά και όχι συγκυριακά, με μόνιμο προσωπικό και περισσότερο σύγχρονο εξοπλισμό». «Αν αυτά είχαν γίνει από την αρχή της πανδημίας, οι πολίτες θα είχαν καλύτερες υπηρεσίες, τα δημόσια νοσοκομεία θα δέχονταν λιγότερη πίεση και θα κάναμε μια πιο ορθολογική διαχείριση της πανδημίας. Έστω και τώρα, αυτές οι προτεραιότητες πρέπει να γίνουν επιλογή της κυβέρνησης» τόνισε.

Διαβάστε ακόμη:

Χάρτες ECDC: Στο βαθύ κόκκινο η Ελλάδα και η Ευρώπη

Κορωνοϊός: 78 θάνατοι και 632 διασωληνωμένοι – 29.334 τα νέα κρούσματα – 21.263 νεκροί

Αύξηση των κρουσμάτων αναμένουν οι ειδικοί τις επόμενες ημέρες – Παγώνη: Η πενθήμερη καραντίνα δεν είναι αρκετή

ΣΥΡΙΖΑ: Η «ανοσία της αγέλης» αποτελεί πλέον και επίσημα στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη

Περισσότερα σημεία για δωρεάν μοριακά και rapid test ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago