Κόσμος

Νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ – Βομβαρδισμό αμάχων καταγγέλλει η Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα νέα προθεσμία στους αμάχους, που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για να κατευθυνθούν προς νότο.

Οι κάτοικοι μπορούν να αναχωρήσουν από τις 10 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μέχρι τη 1 μ.μ. και να ακολουθήσουν μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή, έγραψε στα αραβικά στην πλατφόρμα X ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Στην ανάρτηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως ο στρατός δεν θα επιτεθεί στην οδό αυτή κατά την αναφερόμενη χρονική περίοδο.

Στη δήλωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των οικογενειών τους θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τον νότο. Προστίθεται επίσης ότι η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, φροντίζει για τα μέλη της και τις οικογένειές τους.

Παραλλήλως, διακινούνται, τις τελευταίες ώρες, πληροφορίες ότι η Χαμάς εμποδίζει την αναχώρηση αμάχων. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την παλαιστινιακή οργάνωση ότι χρησιμοποιεί τον ίδιο τον πληθυσμό της ως ανθρώπινη ασπίδα.

Καταγγελίες Χαμάς για βομβαρδισμό αμάχων

Εντωμεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι της Χαμάς κατήγγειλαν ότι σκοτώθηκαν, το Σάββατο, από ισραηλινά πλήγματα Παλαιστίνιοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περνώντας από τομέα που ο ισραηλινός στρατός παρουσίαζε ως ασφαλή.

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντραΐ, παρότρυνε πολίτες της Γάζας να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του θύλακα, κατά μήκος του ρου του Ουάντι Γάζα, «για την ασφάλειά τους», προσθέτοντας ότι δεν θα γίνονταν πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό εκεί, πριν από τις 20:00. Όμως αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στον τομέα αυτό, παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία Τύπου της Χαμάς, δεκάδες άμαχοι που προσπαθούσαν να καταφύγουν στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Χθες Σάββατο αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι «φορτηγό που μετέφερε δεκάδες οικογένειες χτυπήθηκε κοντά στο Ουάντι Γάζα». Όταν επικοινώνησε μαζί του το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την πληροφορία. Το πρακτορείο σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο, αν οι θάνατοι οφείλονταν σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού. Μπόρεσε να επιβεβαιώσει εικόνες που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αντιστοιχούν σε κατηγορίες αυτοπτών μαρτύρων την Παρασκευή, αλλά όχι να επιβεβαιώσει, ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε ισραηλινά πυρά.

«Δυο οχήματα χτυπήθηκαν κοντά σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας», ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της Χαμάς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Η Χαμάς ανέφερε χθες Σάββατο ότι «70 μάρτυρες» και 200 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, καταμετρήθηκαν σε «σφαγή του Ισραήλ» με στόχο οικογένειες εκτοπισμένων και έκανε λόγο για «έγκλημα μίσους».

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε σε δημοσιογράφους χθες Σάββατο πως ο στρατός λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago