Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να σταματήσει τις επαναγορές ομολόγων πρόωρα, εν μέσω μάλιστα της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού από έναν παρατεταμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε κατά της αύξηση των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών.
«Δεν θεωρώ εύλογο να τερματισθούν πρόωρα (οι αγορές ομολόγων), ιδιαίτερα τώρα με τη νέα αβεβαιότητα που έχουμε λόγω των γεγονότων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη… Συνεπώς, πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας και να δράσουμε αν χρειαστεί», είπε ο διοικητής της ΤτΕ.
Ο κ. Στουρνάρας διαφωνεί με στελέχη της ΕΚΤ που ζητούν να τερματισθούν οι επαναγορές ομολόγων της κεντρικής τράπεζας στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), οι οποίες με προηγούμενες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας προβλέπεται να διατηρηθούν έως το τέλος του 2024.
Η ΕΚΤ διατήρησε τις επαναγορές ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP ως πρώτη γραμμή άμυνας για την περίπτωση απότομης αύξησης του κόστους δανεισμού υπερχρεωμένων χωρών, όπως της Ιταλίας.
Οι επενδυτές ζητούν υψηλότερες αποδόσεις για να αγοράζουν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα μετά την απόφαση της Ρώμης τον περασμένο μήνα να αναθεωρήσει προς τα πάνω τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα, προκαλώντας εικασίες για παρέμβαση της ΕΚΤ.
Ο Στουρνάρας υποβάθμισε τις ανησυχίες της αγοράς, εφόσον η Ιταλία συμφωνήσει με την Κομισιόν για την πορεία του ελλείμματος. «Η κατάσταση στην Ιταλία δεν προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες επί του παρόντος, αλλά με την προϋπόθεση ότι η ιταλική κυβέρνηση θα διαβουλευτεί με την Κομισιόν και θα διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δημοσιονομικό έλλειμμα», είπε.
Αναφερόμενος στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι οι πόλεμοι έχουν την τάση να προκαλούν στασιμοπληθωρισμό, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να λεχθεί κάτι τέτοιο.
Ο διοικητής αμφισβήτησε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέσω της αύξησης των ελάχιστων υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών. Μία τέτοια κίνηση θα απέσυρε ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και, δεδομένου ότι τα υποχρεωτικά διαθέσιμα δεν τοκίζονται, θα μείωσε το ποσό των τόκων που καταβάλλουν οι 20 κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στις εμπορικές τράπεζες των χωρών τους
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…