Κοινωνία

Στο δρόμο προς την κορύφωση της «Όμικρον» νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

Επιπρόσθετοι περιορισμοί αναμένεται να τεθούν στο προσεχές διάστημα με τους ανεμβολίαστους καθώς φαίνεται να τίθενται σε καθεστώς lockdown, αλλά όλα δείχνουν ότι οι επερχόμενες αλλαγές θα επηρεάσουν και τους εμβολιασμένους πολίτες που έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου, ενώ στο κάδρο μπαίνουν ακόμη και όσοι είναι εμβολιασμένοι και με την αναμνηστική δόση.

Το γαλλικό μοντέλο βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Στο μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης, οι Γάλλοι βουλευτές ενέκριναν ένα νέο εμβολιαστικό πάσο για την COVID-19. Η επίσημη έναρξη ισχύος του νόμου, που αρχικά ήταν προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου, ενδεχομένως να καθυστερήσει διότι το συντηρητικό κόμμα Les Républicains δήλωσε ότι θα παραπέμψει το ζήτημα στο Συνταγματικό Συμβούλιο προκειμένου να διασφαλίσει ότι η «ισορροπία» μεταξύ της ανάγκης «προστασίας» των Γάλλων και ο σεβασμός των ελευθεριών τους είναι σεβαστός.

Σε περίπτωση που εγκριθούν τα μέτρα, τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα προκειμένου να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να εισέρχονται σε μέρη όπως μπαρ και εστιατόρια. Ένα αρνητικό τεστ COVID-19 δεν θα αρκεί πλέον όπως πριν, εκτός από την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υγείας.

Το νέο γαλλικό πάσο μοιάζει με τον λεγόμενο κανόνα 2G που έχει εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γερμανία, ο οποίος περιορίζει την πρόσβαση σε εστιατόρια ή θέατρα σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον COVID. Αν και δεν επιβάλλει άμεσα τον εμβολιασμό, κάνει ουσιαστικές διακρίσεις έναντι των μη εμβολιασμένων.

Η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε την Τετάρτη να καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια για άτομα άνω των 50 ετών, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη δραματική αύξηση των καθημερινών μολύνσεων από κορωνοϊό. Όσοι στο εργατικό δυναμικό είναι άνω των 50 ετών θα πρέπει να επιδείξουν δελτίο υγείας που θα αποδεικνύει ότι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID-19, διαφορετικά αντιμετωπίζουν αναστολή από την εργασία από τα μέσα Φεβρουαρίου. Όσοι είναι άνω των 50 ετών που δεν εργάζονται θα πρέπει είτε να εμβολιαστούν είτε να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Αλλάζουν τα πιστοποιητικά στην Ελλάδα

Η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει υποχρεώσει την ελληνική, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν τη στρατηγική τους, αφού πλέον πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται, αφορούν και εμβολιασμένους πολίτες.

Σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους, το μόνο μέτρο που δεν έχει ληφθεί είναι η απαγόρευση τους από τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση, ενώ τα rapid στα σούπερ μάρκετ, έχουν απορριφθεί.

Άλλωστε, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτήσουν, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης.

Πάντως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει και πιέζονται και οι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «έχει κλειδώσει» ότι το πιστοποιητικό των 7 μηνών θα μεταφερθεί σε όλες τις ηλικίες. Αν κάποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος» προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης περιγράφοντας ως ειλημμένη την παραπάνω απόφαση, ενώ «διευρευνούμε τη δυνατότητα προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού» εμβολιασμού γνωστοποίησε χθες Πέμπτη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ανοίγοντας νέο παράθυρο αλλαγών. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα αφορά αποκλειστικά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες που νόσησαν από κορωνοϊό, με δεδομένο ότι μεσολαβεί ένα διάστημα δεκατεσσάρων ημερών μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησής τους, το οποίο έχει τρίμηνη διάρκεια, επιτρέποντάς τους να κυκλοφορούν εκ νέου κανονικά.

Η απαγόρευση στην εστίαση και η επιβολή ωραρίου λειτουργίας μαζί με την απαγόρευση της μουσικής, αφορούν αποκλειστικά τους εμβολιασμένους, αφού μόνο εκείνοι έχουν πρόσβαση στο εσωτερικών των μαγαζιών.

Το ίδιο ισχύει και με τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία έβαλαν λουκέτο.

Ένα προνόμιο ακόμη που είχαν οι εμβολιασμένοι και αφορούσε την παρακολούθηση αγώνων δεν ισχύει, καθώς οι φίλαθλοι δεν μπορούν πλέον να πάνε στο γήπεδο.

Τέλος τα μέτρα που ελήφθησαν για τα σχολεία αφορούν και για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test.

Διαβάστε επίσης:

Η «Όμικρον» απειλεί τη λειτουργία του Δημοσίου – Επιφυλακή και σχέδια ανάγκης για το ΕΣΥ και την αστυνομία

Συναγερμός από την ξαφνική αύξηση των νοσηλειών και την πιθανή νέα αύξηση στις διασωληνώσεις

Euractiv: Δωρεάν τα τεστ για όλους τους Ευρωπαίους με συνταγογράφηση – Πλην Ελλήνων…

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago