Κόσμος

Διεθνής αναταραχή από τη νέα πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Μέτρα για την προστασία των υπηκόων τους, αλλά και για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων, λαμβάνουν πολλές χώρες της Δύσης, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το πολεμικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την σκληρή απάντηση του Τελ Αβίβ και την εμπλοκή της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στη Γαλλία, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, η Air France ανέστειλε τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ. Το Παρίσι ήδη από χθες έλαβε μέτρα για την προστασία εβραϊκών στόχων σε όλη τη γαλλική επικράτεια, ενώ το ίδιο έκανε λίγη ώρα αργότερα και το Βερολίνο.

Σχετική δήλωση έκανε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι «η αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο κράτος του Ισραήλ επηρεάζει επίσης τις εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη». Συνέστησε επίσης τη «συνεργασία με τις αρχές για την ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τις συναγωγές και τα εβραϊκά ιδρύματα» και υπογράμμισε ότι «η ΕΕ στέκεται δίπλα στις εβραϊκές κοινότητες» και ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο».

Στη διάρκεια της περασμένης νύχτας και η Αστυνομία του Λονδίνου αύξησε τις περιπολίες της σε συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας έπειτα από «μια σειρά επεισοδίων που σχετίζονται με τη σύγκρουση» στο Ισραήλ και τη Γάζα. Την ίδια ώρα ο υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, ανάρτησε βίντεο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, το οποίο δείχνει ανθρώπους να κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες στο δρόμο και να κορνάρουν με τα αυτοκίνητά τους. «Αυτοί οι αποκρουστικοί άνθρωποι εξυμνούν τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς, μιας απαγορευμένης οργάνωσης», έγραψε για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Στην Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών έχει δρομολογήσει, μέσω της πρεσβείας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, διαδικασίες για τον την ασφαλή μεταφορά στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη των 149 Ελλήνων που έχουν ήδη καταγραφεί.

Διαδικασίες απομάκρυνσης υπηκόων της έχει δρομολογήσει και η Πολωνία, η οποία στέλνει στο Ισραήλ μεταγωγικά αεροσκάφη. «Στρατιώτες των ειδικών μας δυνάμεων θα παράσχουν προστασία κατά την επιβίβαση και ασφάλεια εν πτήση», έγραψε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στην πλατφόρμα Χ.

Σε ανάλογες διεργασίες βρίσκονται και οι κυβερνήσεις της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης, καθώς οι χώρες τους μετρούν ήδη, δύο νεκρούς η πρώτη και έναν η δεύτερη.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago