Κόσμος

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας αύριο για το Μεσανατολικό

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κεκλεισμένων των θυρών, ζήτησε η Μάλτα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσαν διπλωμάτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί αύριο Κυριακή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι συγκαλεί μια έκταση συνεδρίαση. Η Βραζιλία καταδίκασε τις επιθέσεις σε ανακοίνωσή της και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον λαό του Ισραήλ. Επανέλαβε, ωστόσο, τη δέσμευση της για μια «λύση δύο κρατών».

«Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για προσφυγή στη βία, ειδικά κατά αμάχων, και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση της κατάστασης» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα. Ο Τουρκ δήλωσε σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι αιχμαλωτίστηκαν ισραηλινοί πολίτες, σημειώνοντας ότι «οι άμαχοι δεν θα πρέπει ποτέ να είναι στόχος επιθέσεων». Παραλλήλως κάλεσε το Ισραήλ να λάβει προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένσλαντ, προειδοποιώντας με ανακοίνωσή του ότι «αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός» και κάνοντας έκκληση σε όλους «να απομακρυνθούν από το χείλος του».

Έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για «άμεση κατάπαυση του πυρός» απηύθυνε και η Μόσχα,  με ανακοίνωσης εκπροσώπου της ρωσικής διπλωματίας, Μαρίας Ζαχάροβα. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία το Ριάντ ζητά τον άμεσο τερματισμό της βίας.

Κάλεσμα προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και το Ομάν, ζητώντας παραλλήλως από τη διεθνή κοινότητα να «παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να εφαρμοστούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου». Εντωμεταξύ την αλληλεγγύη του προς το Ισραήλ εξέφρασε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ενώ ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «απερίφραστα» τις επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον ισραηλινών αμάχων. Επικαλούμενο ανακοίνωση του εκπροσώπου, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, συνομίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του Τζάτσι Χανέκμπι και ότι οι δύο άνδρες θα παραμείνουν σε στενή επαφή.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago