Κοινωνία

Η «Όμικρον» χρειάζεται προσοχή δεν είναι απλο κρυολόγημα-Κορυφαίοι έλληνες επιστήμονες προειδοποιούν

Η μετάλλαξη «Όμικρον» που εξαπλώνεται ταχύτατα και στην Ελλάδα, ανησυχεί κορυφαίους επιστήμονες. Κρούουν μάλιστα και τον «κώδωνα κινδύνου», ότι πιθανότατα δεν είναι «ένα απλό κρυολόγημα» και επαναφέρουν με ένταση την ανάγκη για πλήρη εμβολιασμό του πληθυσμού . Παράλληλα εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες μέρες λόγω της έκρηξης της «Όμικρον», συνιστώντας να καθυστερήσει για μία με δύο βδομάδες.    

Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital, Γιάννης Πρασσάς, επισημαίνει σε συνέντευξη του (iefimerida.gr) ότι  «η Όμικρον δεν είναι σε καμία περίπτωση ”κρυολόγημα”. Αντίθετα, είναι ένας άκρως επικίνδυνος κορωνοϊός για όσους παραμένουν ανοσιακά παρθένοι. Επίσης, το μακροχρόνιο covid και η συχνότητα πρόκλησής του, ακόμη και σε εμβολιασμένους που νοσούν σχετικά ελαφριά, παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό της πανδημικής εξίσωσης».

Σημειώνει πως «είμαστε στην καρδιά της επιδημιολογικής μπόρας Όμικρον» και χαρακτηρίζει απίστευτη «απίστευτη» την ορμή μολύνσεων στην κοινότητα

Επισημαίνει πως «η επισφαλής πρόβλεψη είναι ότι η κορύφωση θα έλθει σε περίπου 10 με 15 μέρες, βάσει των μοντέλων, και αν κρίνουμε και από ό,τι έχουμε δει σε άλλες περιοχές. Το πόσοι θα έχουμε κολλήσει με το πέρας του κύματος θα κρίνει και το πόσο υψηλό θα είναι το κύμα πίεσης που θα δεχτούν προσεχώς τα ήδη εξαντλημένα νοσοκομεία μας. Όσο περισσότεροι ανοσιακά ευάλωτοι κολλήσουν -κατά βάση οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών αλλά και εμβολιασμένοι με ανοσοκαταστολή- τόσο μεγαλύτερη η επικείμενη ταραχή».

Όπως αναφέρει  ο Γιάννης Πρασσάς, πρέπει να κρατήσουμε όσο το δυνατόν ορθότερες τις «ασπίδες» μας μέχρι να περάσει και η τελευταία, εκρηκτική πράξη τού, απ’ ό,τι φαίνεται, πλέον δύσκολου κύκλου της πανδημίας.

«Το διακύβευμα για την ώρα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένων των συνθηκών στην Ελλάδα, με το ΕΣΥ στα ”κόκκινα” και σημαντικό μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο. Η έκκληση προς όλους είναι -αντλώντας κουράγιο από τη μεγάλη εικόνα- να συνεχίσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνεση στα μέτρα ώστε να βγάλουμε και αυτήν την πολύ επικίνδυνη στροφή χωρίς να ζήσουμε εντελώς οριακές καταστάσεις»  και προσθέτει πως το αν θα κολλήσει τελικά το 20% ή το 40% του πληθυσμού είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά  , σε μεγάλο βαθμό η έκβαση αυτού του κύματος είναι στο «χέρι» μας.

Επίσης σημειώνει πως  «έχουμε εργαλεία που λειτουργούν έναντι της Ομικρον και έναντι όλων των άλλων παραλλαγών του ιού (μάσκες – τεστ- εξαερισμοί κ.λπ.). Κανένα απ’ αυτά τα εργαλεία δεν προσφέρει απόλυτη προστασία ως προς την αποφυγή μόλυνσης αλλά η μαζική και ορθή χρήση τους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά απέναντι στην Όμικρον» , ενώ καλεί όλους όσοι είναι από 5 έως 105 ετών να εμβολιαστούν, έστω και στις καθυστερήσεις.

Αναφερόμενος στην επικείμενη λειτουργία των σχολείων, ο Έλληνας ερευνητής εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις. Αν και, όπως λέει, κανείς δεν θέλει να δει ξανά τα σχολεία κλειστά, υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς λειτουργίας τους.

Τέλος επισημαίνει ότι «στο Οντάριο, με τα νοσοκομεία σχετικά άδεια από ασθενείς Covid-19, λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, ενώ πριν τρεις μέρες μας είπαν ότι τα σχολεία θα άνοιγαν αυτή την εβδομάδα κανονικά, τελικά μετά από πιέσεις της επιστημονικής επιτροπής μάς ενημέρωσαν ότι θα αναβληθεί το άνοιγμά τους κατά δύο εβδομάδες ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και να δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους όσα παιδιά επιθυμούν, καθώς στο Τορόντο ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών είναι στο 45%»

SOS για σχολεία από Γ. Παυλάκη

Ο Γιώργος Παυλάκης Διευθυντής του τομέα Ανθρωπίνων Ρετροιών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου (ΗΠΑ) και μέλος της Ανώτερης Βιοιατρικής Ερευνητικής Υπηρεσίας , εκφράζει τον έντονο έντονο προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου εκφράζει, με ανάρτηση του στα social media, o γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Θεωρεί ότι η απόφαση είναι λάθος, σημειώνοντας ότι «τώρα για 1-2 εβδομάδες μας έπιασε η βιασύνη να μολύνουμε όλα τα παιδιά πριν εμβολιαστούν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές παιδιατρικές περιπτώσεις».

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Για τα σχολεία: Να ανοίξουν. Θα κολλήσουν όλα τα παιδιά, δηλαδή σε μερικές μέρες θα κλείσουν πολλές τάξεις αν βγει ο κανόνας ότι η τάξη κλείνει με 30% μολυσμένους. Άρα η διδακτική διαδικασία θα διαταραχτεί σοβαρά και γρήγορα, οι γονείς θα πρέπει να έχουν απρόβλεπτα προβλήματα από τη μόλυνση που θα επηρεάζει τη δουλειά τους.

Τα μολυσμένα παιδιά θα γυρίσουν και θα κάτσουν στο σπίτι, όποτε όλοι οι υπόλοιποι στο σπίτι θα μολυνθούν και θα νοσήσουν.

Τι θα γίνει αν καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων για 1-2 εβδομάδες; Η ελπίδα είναι ότι θα περάσει γρήγορα η κορυφή του επιδημικού κύματος και τα σχολεία θα ανοίξουν σίγουρα κάτω από καλύτερες συνθήκες. Όπως έχουμε πει, το τσουνάμι δεν βαστάει πολύ αλλά μπορεί να αφήσει πίσω του καταστροφή.

Οι λιγότερες μολύνσεις θα βοηθήσουν την ταχύτερη λήξη του τσουναμιου. Θα γλυτώσουν επίσης όσα σπιτικά έχουν μείνει αμόλυντα αν τα παιδιά τους δεν γυρίσουν μολυσμένα. Θα γλυτώσουν και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά την μόλυνση πριν εμβολιαστούν.

Τα περασμένα χρόνια σας έλεγα περιμένετε να μολυνθείτε εμβολιασμένοι. Κάντε πρώτα το εμβόλιο γιατί αυτό θα δώσει τεράστια προστασία. Αυτό βγαίνει αληθινό. Τώρα για 1-2 εβδομάδες μας έπιασε η βιασύνη να μολύνουμε όλα τα παιδιά πριν εμβολιαστούν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές παιδιατρικές περιπτώσεις.

Τα μακροχρόνια επακόλουθα της μόλυνσης δεν είναι γνωστά, αλλά ξέρουμε ότι ο ιός αφήνει πολλά προβλήματα σε ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που έχουν χρόνια νόσο.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όσοι ξέρουν από οικονομικά της υγείας δεν εξηγούν στην κυβέρνηση το συνολικό κόστος της επιδημίας που είναι χαμένες ζωές, χαμένα χρόνια εργασίας, υποστήριξη χρόνιων ασθενών κλπ. Από αυτή τη σκοπιά, περιοριστικά μέτρα και κλεισίματα που διαρκούν εβδομάδες ακούγονται πολύ συμφέροντα από οικονομικής απόψεως.

Υποθέτω ότι οι επιδημιολόγοι των επιτροπών κάνουν εισήγηση στην κυβέρνηση, τώρα άκουσα ότι η κυβέρνηση θα κάνει την εισήγηση και οι επιδημιολόγοι θα την εγκρίνουν. Ιδωμεν…»

Νέος ιός στην ουσία η «Όμικρον», λέει ο κ. Τσακρής

Εξάλλου ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής, επεσήμανε σε συνέντευξη του (ΣΚΑΪ), ότι η «Όμικρον»  είναι στην ουσία καινούριος ιός

«Αυξάνονται τα κρούσματα γιατί είναι σαν να ήμασταν όπως πέρυσι, χωρίς να έχουμε το εμβόλιο λίγο – πολύ. Ίδια κατάσταση, δεδομένου ότι η μεταδοτικότητά του δεν έχει να κάνει με το ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, δεν έχει και περιθώριο να είναι πιο μεταδοτικός, ήταν ήδη πολύ μεταδοτικός από τις προηγούμενες παραλλαγές. Ήρθε η Όμικρον η οποία δεν μπορούν πια ούτε αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, ούτε αυτοί που έχουν νοσήσει προηγουμένως, να αποτρέψουν τη λοίμωξη»

Όπως ανέφερε «θα σαρώσει ό,τι βρει μπροστά της» και πρόσθεσε πως «στην ουσία αυτό έχει γίνει, είναι ένας καινούργιος ιός, έχει πάρα πολλές μεταλλάξεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας… με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, να αντιπαρέλθουμε τη λοίμωξη»

Διευκρίνισε ότι «έχει διαφορά να είσαι εμβολιασμένος οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, ή οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσηση αντιπαρέρχονται πολύ καλύτερα τη λοίμωξη σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις» Σημείωσε τέλος πως «φαίνεται πιο ήπια… Κατά πόσον αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό ή στην ίδια την Όμικρον είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Κάνει λιγότερο συχνά πνευμονία απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά ιδιαίτερα σε ένα ηλικιωμένο άτομο που έχει παράγοντες κινδύνου, θα δούμε και πνευμονίες σε άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον σε μικρότερο βαθμό».

Διαβάστε ακόμα:

Πρόστιμο 5.000 ευρώ για όσους δεν τηρούν το πλαφόν για τα pcr tests (politicus.gr)

Στέφανος Μάνος για Κεραμέως: Είναι για λύπηση | Politicus.gr

ΚΙΝΑΛ: Δέσμη μέτρων για ανοιχτά σχολεία αλλά με ασφάλεια για όλους (politicus.gr)

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago