Πολιτική

Ετοιμάζει μαζική νομιμοποίηση μεταναστών η Κυβέρνηση – Τι σηματοδοτούν οι δηλώσεις Αυγενάκη και Καιρίδη

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, για μαζική νομιμοποίηση μεταναστών που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, αλλά δεν δηλώνονται και εργάζονται υπό καθεστώς μαύρης Εργασίας, προκειμένου να καλυφθούν κενά στην αγορά εργασίας.

Αν και μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στη σκληρή δεξιά βάση του κυβερνώντος κόμματος, στην κυβέρνηση φέρονται να εκτιμούν ότι θα υπάρξουν οφέλη για την εικόνα του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρούν επίσης δεδομένο, ότι θα επιλυθούν ζητήματα σχετικά με την προσφορά εργασίας στον πρωτογενή τομέα και ότι θα αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, νομιμοποιούνται περίπου 300 χιλιάδες μετανάστες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ροές παράνομων μεταναστών έχουν χτυπήσει κόκκινο στην Ιταλία, ενώ αύξηση διαπιστώνεται και στην Ελλάδα.

Αν και λόγω των διεθνών συνθηκών (πλημμύρες στη Λιβύη από την καταιγίδα Daniel, σεισμός στο Μαρόκο και κλιμάκωση της βίας στην υποσαχάρια Αφρική) ο κ. Καιρίδης υποστηρίζει ότι η πρωτοβουλία δεν θα ενθαρρύνει περισσότερο την παράνομη μετανάστευση. Αντιθέτως προτάσσει ότι το σχέδιό του «ενισχύει τα δημόσια έσοδα με φόρους και εισφορές για την απασχόληση και βοηθά στην αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά τη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές. Διευκρίνισε πάντως ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει μετανάστες των οποίων οι άδειες διαμονής έχουν λήξει ή όσους δεν έχουν έγγραφα.

Το σχέδιο συζητήθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι τα προγράμματα ξένων εργαζομένων με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές συχνά καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και ότι αυτό καθιστά επιτακτική την πρόσληψη μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί εργάτες γης που εργάζονταν στην γκρίζα οικονομία, γεγονός που δημιουργεί «ανασφάλεια και προκαλεί συχνά κοινωνικά, υγειονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago