Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, για μαζική νομιμοποίηση μεταναστών που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, αλλά δεν δηλώνονται και εργάζονται υπό καθεστώς μαύρης Εργασίας, προκειμένου να καλυφθούν κενά στην αγορά εργασίας.
Αν και μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στη σκληρή δεξιά βάση του κυβερνώντος κόμματος, στην κυβέρνηση φέρονται να εκτιμούν ότι θα υπάρξουν οφέλη για την εικόνα του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρούν επίσης δεδομένο, ότι θα επιλυθούν ζητήματα σχετικά με την προσφορά εργασίας στον πρωτογενή τομέα και ότι θα αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, νομιμοποιούνται περίπου 300 χιλιάδες μετανάστες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ροές παράνομων μεταναστών έχουν χτυπήσει κόκκινο στην Ιταλία, ενώ αύξηση διαπιστώνεται και στην Ελλάδα.
Αν και λόγω των διεθνών συνθηκών (πλημμύρες στη Λιβύη από την καταιγίδα Daniel, σεισμός στο Μαρόκο και κλιμάκωση της βίας στην υποσαχάρια Αφρική) ο κ. Καιρίδης υποστηρίζει ότι η πρωτοβουλία δεν θα ενθαρρύνει περισσότερο την παράνομη μετανάστευση. Αντιθέτως προτάσσει ότι το σχέδιό του «ενισχύει τα δημόσια έσοδα με φόρους και εισφορές για την απασχόληση και βοηθά στην αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά τη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές. Διευκρίνισε πάντως ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει μετανάστες των οποίων οι άδειες διαμονής έχουν λήξει ή όσους δεν έχουν έγγραφα.
Το σχέδιο συζητήθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι τα προγράμματα ξένων εργαζομένων με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές συχνά καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και ότι αυτό καθιστά επιτακτική την πρόσληψη μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί εργάτες γης που εργάζονταν στην γκρίζα οικονομία, γεγονός που δημιουργεί «ανασφάλεια και προκαλεί συχνά κοινωνικά, υγειονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…