Κόσμος

Θα φύγουν οι Αρμένιοι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι 120.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία, επειδή δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται εθνοκάθαρση, δήλωσε σήμερα στο Reuters η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής. Οι Αρμένιοι της περιοχής, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αναγκάστηκαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά από μια εικοσιτετράωρη επιχείρηση-αστραπή του αζερικού στρατού.

Το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματά τους και θα ενσωματώσει την περιοχή, ωστόσο η ηγεσία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε ότι θα φύγουν. Το Μπακού έχει αρνηθεί επανειλημμένως οποιαδήποτε πρόθεση να τους βλάψει, υπάρχει, ωστόσο, έντονη δυσπιστία.

«Ο λαός μας δεν θέλει να ζει ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99.9% προτιμά να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη» δήλωσε στο Reuters ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, προέδρου της “Δημοκρατίας του Αρτσάχ”, όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι σαφές πότε οι Αρμένιοι του θύλακα θα ακολουθήσουν τον διάδρομο του Λατσίν, που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, αλλά δηλώνει ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να φύγουν αν θέλουν, ενώ ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είπε ότι θα πρέπει να παραμείνουν, εκτός αν δεν είναι ασφαλές γι’ αυτούς να το κάνουν. Απομακρύνσεις πολιτών για ιατρικούς λόγους αναμένεται να γίνουν πάντως σήμερα.

Την ίδια ώρα στο Γερεβάν, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα να παραιτηθεί από αυτούς που του προσάπτουν ότι απέτυχε να σώσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ. “Η μοίρα του φτωχού λαού μας θα μείνει στην ιστορία ως ντροπή και όνειδος για τον αρμενικό λαό και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο”, σημείωσε ο Μπαμπαγιάν, προσθέτοντας ότι “αυτοί που ευθύνονται για τη μοίρα μας θα λογοδοτήσουν μια μέρα ενώπιον του Θεού για τις αμαρτίες τους”.

Η έξοδος τόσο πολλών ανθρώπων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί άλλη μια ανατροπή στην ταραχώδη ιστορία της ορεινής περιοχής, η οποία έχει βρεθεί ανά τους αιώνες υπό την εξουσία Περσών, Τούρκων, Ρώσων, Οθωμανών και Σοβιετικών. Επίσης μπορεί να αλλάξει την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, όπου διασταυρώνονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και όπου η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ιράν αγωνίζονται για επιρροή.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago