Κοινωνία

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν τη λειτουργία μιας σχολικής τάξης μετά από 1-3 κρούσματα – Στην Ελλάδα ισχύει το 50%+1

Το γεγονός ότι συνεχίζει να ισχύει το πρωτόκολλο περί αναστολής της λειτουργίας μιας σχολικής τάξης όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερβούν το 50%+1 του συνόλου των μαθητών, παρά την τεράστια διασπορά του ιού στη χώρα, προκάλεσε τη δριμεία κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Και μπορεί ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής, Τάκης Παναγιωτόπουλος να δήλωσε δημόσια, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA ότι από επιδημιολογική άποψη το εν λόγω μέτρο δεν έχει καμία λογική και αποτέλεσε απόφαση του υπουργείου Παιδείας και όχι της Επιτροπής, η κυβέρνηση, σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους, το 50%+1, επιτυχημένο μέτρο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε καμία άλλη χώρα δεν ισχύει ανάλογο μέτρο. Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα με τη σκιαγράφηση από το συνδρομητικό ενημερωτικό site K-Report τα μέτρα που ισχύουν σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Αμερική έχουν ως εξής:

Βέλγιο: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ τα μαθήματα διακόπτονται σε περίπτωση που σε ένα τμήμα παρουσιαστούν δύο κρούσματα σε διάστημα επτά ημερών.

Βρετανία: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και προαιρετικά δύο τεστ την εβδομάδα.

Γαλλία: Ισχύει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Από την Δευτέρα επέστρεψαν οι μαθητές στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι ένα στα πέντε, ηλικίας 6 έως 10 ετών, είναι θετικό. Αν υπάρξει θετικό κρούσμα, τα υπόλοιπα παιδιά υποβάλλονται σε τρία συνεχόμενα τεστ, ενώ τα μαθήματα διακόπτονται αφού βρεθούν θετικοί τρεις μαθητές. Γιατροί στη χώρα πάντως, προειδοποιούν ότι αναμένεται έκρηξη των εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία με πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο (ποσοστό θνησιμότητας 2%) και οι δάσκαλοι απειλούν με απεργία λόγω έλλειψης μέτρων προφύλαξης.

Γερμανία: Υποχρεωτική η μάσκα. Την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές θα διατίθεται καθημερινά δωρεάν τεστ, ενώ από την επόμενη επιστρέφουν στα τρία τεστ. Σε ότι αφορά την τηλεκπαίδευση, αυτή προβλέπεται ανά σχολείο μόνο αν υπάρξουν πολλά κρούσματα. Τεστ-γλυφιτζούρι θα διατίθεται, προς τα τέλη Ιανουαρίου, τρεις φορές την εβδομάδα για τα παιδιά παιδικών σταθμών και νηπιαγωγεία.

Ιταλία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία. Σε περίπτωση που εντοπιστούν τρία κρούσματα θα γίνεται τηλεκπαίδευση ανά τάξη. Σήμερα συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα.

Ολλανδία: Η χρήση μάσκας είναι προεραιτική, ενώ δύο φορές την εβδομάδα θα γίνονται τεστ σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, όλη η τάξη θα μπαίνει σε καραντίνα. Κλειστές παραμένουν οι επαγγελματικές σχολές, τα κολέγια, καθώς και τα πανεπιστήμια.

Πορτογαλία: Την προσεχή εβδομάδα προβλέπεται να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με την τελική απόφαση της κυβέρνησης για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα να αναμένεται σήμερα.

Καναδάς: Τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τις διακοπές, τα σχολεία θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση σχεδόν σε όλες τις περιοχές.

ΗΠΑ: Παράταση διακοπών ανά πολιτεία και περιφέρεια, τηλεκπαίδευση για μια η δύο εβδομάδες. Σε πολλά σχολεία απουσιάζουν δάσκαλοι και καθηγητές που έχουν νοσήσει.

Διαβάστε επίσης:

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το άνοιγμα των σχολείων

Ανοίγουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με τρία self test την πρώτη εβδομάδα – Τι προβλέπεται σε περίπτωση κρούσματος

Δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 -Επίθεση στην κυβέρνηση

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago