Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ζυμώσεις του «βιότοπου της Αριστεράς» με το «προοδευτικό κέντρο» εν όψει συνεδρίου

Οι διαρροές και τα δημοσιεύματα περί αναβολής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το οποίο εκκρεμεί εδώ και δυο χρόνια δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία εν μέσω έξαρσης πανδημίας, προκάλεσαν όμως οργή στους επάνω ορόφους της Κουμουνδούρου και ο λόγος είναι απλός.

Όταν ζητάς την παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό δεν μπορείς, από την άλλη πλευρά, να αναβάλεις το συνέδριό σου εν ονόματι της πανδημίας. Ακούγεται –και είναι!- ανακόλουθο και σε «κρεμάει στα μανταλάκια» των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Πράγμα που συνέβη!

Η αντίδραση ήταν ξεκάθαρη και «ταξίδεψε» από το…Αθαμάνιο της Ηπείρου όπου παραθερίζει για λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας και η οικογένειά του, στην Αθήνα: Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί πάση θυσία και όχι μόνο ως βούληση των οργάνων αλλά και ως απόφαση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος έχει ζητήσει να «τρέξουν» οι διαδικασίες και το κόμμα να είναι έτοιμο αρκετά πριν από το στήσιμο της κάλπης των εθνικών εκλογών.

Η αλήθεια είναι ότι την προηγούμενη Πέμπτη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγινε όντως λόγος για το ενδεχόμενο μετάθεσης του 3ου συνεδρίου του κόμματος το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 24-27 Φεβρουαρίου. Η επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» και τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα ήταν αναγκαίος λόγος γι’ αυτή τη συζήτηση, όταν μιλάμε για μια διαδικασία που προβλέπεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 5.000 άτομα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να συμμερίζεται τις απόψεις που ακούστηκαν, άλλωστε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της εισήγησης του προς τα μέλη έθιξε το θέμα. Ανάμεσα στα στελέχη που πρότειναν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τη μετάθεση (όχι την αναβολή!) του συνεδρίου ήταν και ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αν και στέλεχος των «53».

Τελικά πρυτάνευσε η πολιτική έναντι της υγειονομικής λογικής, με βάση την οποία το συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη. Σε περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση είναι παρόμοια με τη σημερινή, θα επιλεγεί η διαδικασία της ψηφιακής συμμετοχής, όπως συνέβη με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και η εκλογή νέων Νομαρχιακών οργάνων του κόμματος, πέρυσι. Οι ίδιες διαρροές ωστόσο άφηναν κι ένα μικρό παράθυρο αναβολής, όχι για τον Απρίλη, αλλά για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση το Συνέδριο είτε ψηφιακό είτε υβριδικό -με τηλεδιασκέψεις και πολλαπλές συνεδριάσεις σε παράλληλες αίθουσες με την αξιοποίηση της τεχνολογίας- είτε δια ζώσης με μια μικρή αναβολή δεκαπέντε ημερών από τις 24 Φεβρουαρίου που είναι προγραμματισμένο αν η εικόνα της πανδημίας παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Αλλωστε σε αυτό έχουν συμφωνήσει, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι επισήμως, και όλες οι πλευρές και «τάσεις» του κόμματος – την «Κίνηση Μελών» που αποτελείται από τους προεδρικούς (Παππάς, Σπίρτζης, Ραγκούσης κ.α.) και την «Ομπρέλα» που περιλαμβάνει τους 53 μαζί με ιστορικά στελέχη του κόμματος (Φίλης, Σκουρλέτης, Παπαδημούλης κ.α.)– με τις εκλογές να είναι πλέον ορατές εντός του 2022.

Συμφωνία που επισφραγίστηκε και με τη μικτή επιτροπή που σχηματίστηκε για να συνταχθεί ένα κείμενο που να ικανοποιεί όλα τα στρατόπεδα σε ο,τι αφορά το μεγάλο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο διανεμήθηκε και «ζυμώθηκε» από όλες τις πλευρές και οι τελικές διατυπώσεις είναι τέτοιες που όλα προοιωνίζουν πως επόμενη η συνεδρίαση του ΠΣ θα είναι μια τυπική συνεδρίαση του ανώτερου κομματικού οργάνου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες το κείμενο εμπεριέχει όλα τα θέματα για τα οποία υπήρχαν διαφωνίες.

Διεύρυνση και συμμαχίες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Συνεδρίου και από αυτό δεν κάνει πίσω η ηγετική ομάδα. Και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του κόμματος, όπως έχει συμφωνηθεί μέσα από σειρά κορυφαίων κομματικών διεργασιών, όπως ήταν το συνέδριο της προοδευτικής συμμαχίας και η ιδρυτική διακήρυξή της που ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το κείμενο μάλιστα περιέχει και άλλους σαφείς όρους για την αριστερή ταυτότητα, που θέλουν πάση θυσία να διατηρήσουν στην προμετωπίδα του κόμματος τα μέλη της Ομπρέλας. 

Η χρυσή τομή πάντως που πέτυχαν στις διατυπώσεις οι δυο πλευρές φαίνεται ότι συνοψίζεται στις αναφορές στο Κέντρο. Ο όρος σύμφωνα με πληροφορίες δεν λείπει από το σχέδιο απόφασης του πολιτικού Συμβουλίου που θα διανεμηθεί σε όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑΟ όρος εντάσσεται στα κείμενα πλέον του κόμματος ως «προοδευτικό Κέντρο».

Όπως μάλιστα σημείωνε πρόσωπο που χειρίστηκε τη διαδικασία της ώσμωσης του κειμένου μεταξύ των κορυφαίων του κόμματος, η κεντροαριστερά που εκφράζει πλειοψηφικά ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 είναι ο «βιότοπος» της Αριστεράς, επιχείρημα από το οποίο δύσκολα ακόμη και ο πιο ένθερμος πολέμιος της διεύρυνσης θα μπορούσε να ξεφύγει.

Εξάλλου και οι συνεργαζόμενοι αλλά και οι προεδρικοί δεν θα απεμπολήσουν ποτέ το δικαίωμα να αναφέρονται στη μεγάλη δεξαμενή που τελικά βγάζει τις κυβερνήσεις και δεν είναι άλλη από το λεγόμενο μεσαίο χώρο.  

Σε κάθε περίπτωση ένα πράγμα είναι σίγουρο. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα σηματοδοτήσουν και το μέγεθος των αλλαγών σε πρόσωπα και θέσεις στο κόμμα την επόμενη μέρα. Ποιοι θα φύγουν από καίριες θέσεις και ποιοι θα τους αντικαταστήσουν.

Κι εδώ ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα είναι και δύσκολος και καθοριστικός καθώς θα πρέπει να λειτουργήσει αφ’ ενός ως ενοποιητικός παράγοντας, συχνά μάλιστα ως ισορροπιστής που δεν θα αφήσει τα πράγματα να εξωθηθούν στα άκρα και από την άλλη, με  αποφασιστικότητα που δεν θα επιτρέψει την παράταση της εσωστρέφειας η οποία συντελεί στην καθήλωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρά τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΥΡΙΖΑ : Αποφασισμένος για συνέδριο ο Τσίπρας – Βαρόμετρο η πανδημία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών

Άρθρο Κουβέλη – Μπαλάφα: Για το όραμα και τη στρατηγική προοπτική της σύγχρονης Αριστεράς


 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago