του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ
Την προηγούμενη Πέμπτη στο Πολιτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγινε για πρώτη φορά λόγος για το ενδεχόμενο μετάθεσης του 3ου συνεδρίου του κόμματος το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 24-27 Φεβρουαρίου.
Η επέλαση της μετάλλαξης «Ο» και τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα ήταν αναγκαίος λόγος γι’ αυτή τη συζήτηση, όταν μιλάμε για μια διαδικασία που προβλέπεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 5.000 άτομα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να συμμερίζεται τις απόψεις που ακούστηκαν, άλλωστε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της εισήγησης του προς τα μέλη έθιξε το θέμα.
Ανάμεσα στα στελέχη που πρότειναν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τη μετάθεση του συνεδρίου ήταν και ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Μόλις πριν δύο μέρες, την Κυριακή, η μετάθεση του συνεδρίου για τον Απρίλιο έδειχνε δεδομένη, ωστόσο τα πάντα άλλαξαν χθες, όταν έγινε γνωστό ότι η σκέψη του προέδρου είναι όπως το συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη.
Σε περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση είναι παρόμοια με τη σημερινή, θα επιλεγεί η διαδικασία της ψηφιακής συμμετοχής, όπως συνέβη με την πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος πέρυσι. Οι ίδιες διαρροές ωστόσο άφηναν κι ένα μικρό παράθυρο αναβολής, όχι για τον Απρίλη, αλλά για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στον ΣΥΡΙΖΑ άλλα λένε και άλλα κάνουν. Εν μέρει αυτό είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα «εκ κινήσει», όπως αρέσκονται να λένε πολλά στελέχη. Κάποια άλλα στελέχη, όμως, λένε ότι υπάρχει μια απόσταση απ’ το να αλλάζεις γνώμη μέχρι του σημείου να κάνεις λόγο για «φήμες που ακούγονται σχετικά με αναβολή του συνεδρίου», ειδικά όταν το θέμα έχει συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Η απόφαση Τσίπρα
Το ερώτημα είναι τι έκανε τον Αλέξη Τσίπρα ν’ αλλάξει γνώμη από την Πέμπτη και μετά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει τις τελευταίες μέρες στην πατρίδα του την Άρτα και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά τα Φώτα.
Στενοί του συνεργάτες σημειώνουν πως ένα συνέδριο τον Απρίλιο δεν είναι εφικτό επειδή θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και αφήνουν να εννοηθεί πως υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο η χώρα να πάει στις κάλπες στα τέλη Μαίου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου. Κατά συνέπεια δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διεξάγει συνέδριο ένα μήνα πριν.
Δεν στερείται λογικής αυτό το επιχείρημα. Είναι ένα σενάριο που είχε διακινηθεί από την ίδια την κυβέρνηση μέσω επιλεκτικών διαρροών από τον Οκτώβριο. Από τότε ως σήμερα αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει και κατά κύριο λόγο η εικόνα της κυβέρνησης που δείχνει -πλέον και στις δημοσκοπήσεις- σημαντική φθορά.
Οι εσωκομματικές ισορροπίες
Πέραν αυτού όμως, δεν πρέπει να αγνοεί κανείς τις ισορροπίες στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ όπου είναι γνωστό ότι διαπνέεται από δύο διαφορετικές αντιλήψεις για το κόμμα της επόμενης μέρας.
Ο λόγος για τις δύο κυρίαρχες τάσεις, την «Κίνηση Μελών» που αποτελείται από τους προεδρικούς (Παππάς, Σπίρτζης, Ραγκούσης κ.α.) και την «Ομπρέλα» που περιλαμβάνει τους 53 μαζί με ιστορικά στελέχη του κόμματος (Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης, Παπαδημούλης κ.α.).
Οι διαφωνίες μεταξύ τους είναι γνωστές και λαμβάνουν χώρα σε κάθε ευκαιρία, ιδιαίτερα από τις εκλογές του 2019 και μετά με αποκορύφωμα τις περσινές εκλογές για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Για όλους, το συνέδριο ήταν μια ευκαιρία ξεκαθαρίσματος. Μια ευκαιρία να μετρηθούν οι δυνάμεις και οι επιρροές και να αποτυπωθούν στα νέα όργανα που θα προκύψουν απ’ αυτό.
Υπό αυτή την έννοια όλοι επιθυμούν τη διεξαγωγή του συνεδρίου, εκεί που διαφωνούν είναι στον τρόπο. Η πρόταση για ένα «υβριδικό» συνέδριο (κατά κύριο λόγο ψηφιακό) αποτελεί πάγιο αίτημα των Προεδρικών με εκείνους της Ομπρέλας να επιμένουν σε μια διαδικασία δια ζώσης, «ζωντανή» όπως λένε, όπου θα γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις, ο αναγκαίος διάλογος και θα βγουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα.
Εκτιμούν πως ένα «ψηφιακό» συνέδριο παραπέμπει σε μια απολιτίκ διαδικασία, που δεν ανήκει στην παράδοση της Αριστεράς.
Οι Προεδρικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως το συνέδριο μπορεί να γίνει με αυτόν τον τρόπο χωρίς να αλλοιωθεί η σημασία του.
Σε κάθε περίπτωση ένα πράγμα είναι σίγουρο. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα σηματοδοτήσουν και το μέγεθος των αλλαγών σε πρόσωπα και θέσεις στο κόμμα την επόμενη μέρα. Ποιοι θα φύγουν από καίριες θέσεις και ποιοι θα τους αντικαταστήσουν.
Και ο Τσίπρας; Που στέκεται ο πρόεδρος σε όλο αυτό; Μοιραία στη μέση, επιλέγοντας κατά καιρούς κινήσεις που «δικαιώνουν» τη μία πλευρά σε βάρος της άλλης. Π.χ. τη διαγραφή Κουρουμπλή δεν την είδαν με καλό μάτι οι Προεδρικοί, την ώρα που οι της «Ομπρέλας» αισθάνονταν δικαιωμένοι, πλέον, με την απόφαση να διεξαχθεί το συνέδριο στην προγραμματισμένη ώρα του και κυρίως «υβριδικά», είναι η σειρά των Προεδρικών να πανηγυρίσουν.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ : Αποφασισμένος για συνέδριο ο Τσίπρας – Βαρόμετρο η πανδημία
Η νέα τακτική του Αλέξη Τσίπρα: «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο»
Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική αλλαγή για να σωθεί ό,τι σώζεται
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…