Κόσμος

Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης: Αν η ανοσία κρατάει 2-3 μήνες δεν έχει νόημα η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Ενώ τα κόμματα της γερμανικής Βουλής ετοιμάζονται να τοποθετηθούν επί του ζητήματος του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν έβαλε μια παράμετρο στη συζήτηση, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ανατροπή της αρχικής εξαγγελίας του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, ο οποίος είχε εισηγηθεί την εφαρμογή του μέτρου στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Συγκεκριμένα ο Φιλεύθερος πολιτικός υποστήριξε σήμερα, μιλώντας στην εφημερίδα «die Zeit» ότι το θέμα της ολικής υποχρεωτικότητας δεν έχει ακόμα «κλείσει» για την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από επιστημονικά δεδομένα. Οπως υποστήριξε αν οι επιστήμονες διαβεβαιώσουν ότι ο εμβολιασμός διασφαλίζει μια μακρά ανοσία, η οποία με την σειρά της θα εξασφαλίσει την ελευθερία κινήσεων των πολιτών, τότε υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

«Αν όμως η ανοσία είναι πολύ σύντομη, για δύο ή τρεις μήνες και στην συνέχεια επιστρέφουμε πάλι στην ίδια πρότερη κατάσταση, τότε είναι πολλά αυτά που συνηγορούν κατά της υποχρεωτικότητας» διευκρίνισε. Ετσι κι αλλιώς στις τάξεις του FDP, του κόμματος των Φιλελευθέρων είναι πολλοί αυτοί που έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της υποχρεωτικότητας, όταν θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιβάλλουν ζήτημα «κομματικής πειθαρχίας» και οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν «κατά συνείδηση». Επισήμως οι Πράσινοι και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχουν ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητας, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο γερμανικό κοινοβούλιο θα υποστηρίξουν την πρόταση Σολτς.

Η τοποθέτηση Μπούσμαν δημιουργεί τώρα ένα νέο δεδομένο, από τη στιγμή που ακόμα και για την τρίτη «ενισχυτική» δόση οι ειδικοί μιλούν για μια προστασία από την παραλλαγή Ομικρον για 10 εως 12 εβδομάδες. Προφανώς αυτό έδωσε και την αφορμή για την σχετική τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης που ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές αν έγινε μετά από συνεννόηση με τον καγκελάριο.

Το θέμα πάντως συνεχίζει να διχάζει και να προκαλεί αντιδράσεις από την μειοψηφία των αντιεμβολιαστών στη χώρα. Και τις περασμένες ημέρες πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, ειδικά στο πρώην ανατολικό της κομμάτι σχετικά μικρές σε όγκο αλλά αρκετά βίαιες διαμαρτυρίες κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Διαβάστε ακόμα

Με όπλο τον μινιμαλισμό ξεκινά η προεδρία της Γερμανίας στο «G7»

Προβληματισμός για νέα μετάλλαξη από το Καμερούν

Παγκόσμιο ρεκόρ στις ΗΠΑ με πάνω από 1 εκατ. κρούσματα σε μία μέρα

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago