Πολιτική

Πανδημία: Διαχείριση υψηλού ρίσκου, με προσδοκίες για «ήπια» Όμικρον και ανοσία αγέλης

Μεγάλη πίεση δημιουργούν στην κυβέρνηση οι συνθήκες που διαμορφώνει η έξαρση της πανδημίας καθώς δημιουργούνται ρωγμές στην εικόνα κυριαρχίας που είχε έως τώρα κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που παίρνουν στα χέρια τους οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κυβέρνηση υιοθετεί το ελάχιστον δυνατόν των περιορισμών, θέλοντας να αποφύγει τη δυσαρέσκεια που δημιουργούν στην αγορά τα σκληρά μέτρα, αλλά και το κόστος που μοιραία αυτά συνεπάγονται καθώς αυξάνουν την ανάγκη για μέτρα στήριξης με κρατικό χρήμα.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων προκάλεσαν έντονα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που επέβαλε αυτή την απόφαση εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας την ώρα που πλειάδα επιστημόνων χαρακτηρίζει μία τέτοια επιλογή υψηλού ρίσκου, ενώ και η εμφάνιση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως που ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση στα σχολεία ήταν περίπου ειδυλλιακή από το Σεπτέμβριο έως σήμερα έφερε αντιδράσεις από τους γονείς που αγωνιούν για ανεξέλεγκτη μετάδοση της πανδημίας και την υγεία των οικογενειών τους.

Διακεκριμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το άνοιγμα των σχολείων θα αυξήσει τους ρυθμούς μετάδοσης, η οποία κινείται ήδη με εκρηκτικούς ρυθμούς, ενώ ορισμένοι όπως ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος ανοικτά δηλώνουν ότι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς μετάδοσης το προηγούμενο διάστημα ήταν ακριβώς τα σχολεία.

Ουδείς αμφιβάλλει πλέον ότι το επόμενο διάστημα οι μολύνσεις θα εξαπλωθούν και παραμένει ερώτημα εάν θα υλοποιηθούν τρεις προβλέψεις πάνω στις οποίες βασίζονται οι πλέον αισιόδοξες από τις εκτιμήσεις.

Ότι δηλαδή το κύμα της Όμικρον θα κορυφωθεί γρήγορα και ότι θα έχει λιγότερες αναλογικά νοσηλείες, οι οποίες δεν θα ξεπεράσουν τις αντοχές του ΕΣΥ. Ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πιθανόν πίσω από αυτές τις προβλέψεις να υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι στο σενάριο αυτό -και σε συνδυασμό με αύξηση των εμβολιασμών λόγω της εύλογης ανησυχίας που θα προκαλέσει η μεγάλη εξάπλωση της νόσου- θα επιτευχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η λεγόμενη «ανοσία αγέλης».

Προβλήματα δημιουργούνται πλέον και στη διαθεσιμότητα 7.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών οι οποίοι στην κορύφωση των κρουσμάτων και ενώ δεκάδες εμβολιασμένοι συνάδελφοί τους νοσούν εξακολουθούν να παραμένουν εκτός ΕΣΥ. Οι φωνές για επιστροφή τους πληθαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την απόλυσή τους.

Την ίδια ώρα είναι πολλές οι περιπτώσεις που η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στο αφήγημά της με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι σύρεται από τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέμα της εστίασης όπου από τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι η αγορά θα παραμείνει ανοιχτή φτάσαμε στην άρον άρον επιβολή μέτρων που ουσιαστικά προκάλεσαν λουκέτο στα καταστήματα, με μεγάλες απώλειες για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Το ίδιο σκηνικό παρατηρήθηκε με το θέμα του κόστους των τεστ όπου τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τα φθηνότερα τεστ της Ευρώπης διαδέχθηκε η επιβολή πλαφόν που όμως δεν φάνηκε να ικανοποιεί τους πολίτες, αφού οι τιμές παραμένουν ψηλά.

Διαβάστε επίσης:

Το Μαξίμου χάνει τον έλεγχο και αναζητεί ανάχωμα

Προβληματισμός για νέα μετάλλαξη από το Καμερούν – Η ανάρτηση Μόσιαλου

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το άνοιγμα των σχολείων

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago