Κοινωνία

Καταγγελία Σπίρτζη: «Την είχαν στημένη στον Αλέξη» – Γιατί απέχει από τις διεργασίες στο κόμμα

Για όλα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μιλά ο Χρήστος Σπίρτζης σε μια συνέντευξη-«ποταμό» στην One Voice. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχει αποστασιοποιηθεί από τις διεργασίες στο κόμμα, καθώς αρνείται να συμμετάσχει «σε μια διαδικασία εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., της παράταξης και της πολιτικής ζωής».

Ο ίδιος στηλιτεύει τις αποφάσεις για «fast track διαδικασίες εκλογής προέδρου», χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική αποτίμηση της εκλογικής ήττας και εκτενής συζήτηση για το μέλλον του κόμματος, γεγονός που αναδεικνύει πως κάποιοι «ετοιμάζονταν από καιρό να αντικαταστήσουν τον Αλέξη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βιάζονταν να αναλάβουν» ενώ κάποιοι άλλοι «να διασφαλίσουν μελλοντικούς ρόλους», δείχνοντας προς την πλευρά των υποψηφίων προέδρων αλλά και στελεχών του κόμματος.

Για το πρόσωπο των ημερών, τον υποψήφιο για την αρχηγία Στέφανο Κασσελάκη, δεν εκφέρει άποψη περιμένοντας να τον γνωρίσει μέσω «των πολιτικών διαδικασιών που θα ακολουθήσουν, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον Νοέμβριο», εκεί που ο πρώην υπουργός προαναγγέλλει πως θα τοποθετηθεί και για τα αίτια της εκλογικής συντριβής του καλοκαιριού.

Κρίσιμη είναι και η παρέμβασή του για τα εθνικά θέματα, σημειώνοντας πως «δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι το “μαύρο κουτί” για τον πολικό μας φορέα» ενώ για την αδυναμία αντιμετώπισης πυρκαγιών και πλημμυρών από την κυβέρνηση σημειώνει πως «εγκλωβίστηκε στην προπαγάνδα ως αντιπολίτευση και κινήθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση ως κυβέρνηση», μη αξιοποιώντας στην Πολιτική Προστασία πόρους δισεκατομμυρίων, με αποτέλεσμα τη σημερινή τραγική εικόνα.

Μετά την αποχώρησή σας από την Πολιτική Γραμματεία, αποστασιοποιηθήκατε από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγατε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο Διαρκές Συνέδριο και δηλώσατε ότι, δεν θα ψηφίσετε για πρόεδρο του κόμματος. Γιατί όλα αυτά; Θέτετε εαυτόν εκτός κόμματος;

Κύριε Κορωναίε, αν έφευγα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θα το έλεγα. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Ως σήμερα έχουν πει υπόγεια, ότι δήθεν απειλούσα με παραίτηση από την Πολιτική Γραμματεία για να διαπραγματευτώ, με προεξοφλημένα εκλεγμένους υποψήφιους προέδρους, ότι κρατώ αυτή τη στάση γιατί δεν εκλέχτηκα βουλευτής στην δεύτερη εκλογική διαδικασία, στη συνέχεια ότι μεθοδεύω να εκλεγώ γραμματέας του κόμματος και τώρα ότι φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι, αρνούμαι να συμμετέχω σε μία διαδικασία εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., της παράταξης και της πολιτικής ζωής. Μετά τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του προοδευτικού κόσμου γενικότερα στις εκλογές και μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, που οικοδόμησε και συνένωσε διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές ομάδες για να συγκροτηθεί ένας πολιτικός φορέας, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, οφείλαμε όλοι να συζητήσουμε τα αίτια της ήττας, τα λάθη, τις προτάσεις όλων για τη μελλοντική πορεία μας, την επιβεβαίωση ή την αναθεώρηση θέσεων, τη χάραξη της στρατηγικής μας κάτω από τα νέα δεδομένα. Οφείλαμε να καταθέσουμε όλοι τις απόψεις μας, να διαμορφωθούν οι διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές κατευθύνσεις, τα διαφορετικά πολιτικά ρεύματα, που θα εκπροσωπούνταν από τους υποψήφιους προέδρους. Οφείλαμε αυτές τις διαφορετικές αντιλήψεις να τις αναδείξουμε, απευθυνόμενοι στην κοινωνία και τον προοδευτικό κόσμο. Οφείλαμε οι όποιες πολιτικές αποφάσεις να ληφθούν από όσο πιο ευρύ σώμα, από τα μέλη και τους φίλους του κόμματός μας. Σε ανοιχτές πολιτικές συνεδριακές διαδικασίες αναδεικνύονται τα στελέχη και οι ηγετικές ομάδες των πολιτικών φορέων, που μπορούν να προχωρήσουν, που μπορούν να συνθέσουν και να δράσουν ενιαία, συνδιαμορφώνοντας το πολιτικό πλαίσιο. Η εκλογή προέδρου, έπρεπε να είναι μια διαδικασία που θα σφράγιζε το πολιτικό πλαίσιο, που θα αποφασίζαμε όλα τα μέλη από κοινού.

Η προσωπικότητα του Αλέξη, η πορεία του, όσα κατάφερε ως πρόεδρος και ως πρωθυπουργός, κυρίως όμως η αγάπη του κόσμου σε αυτόν, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν ήταν το πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αν κάποιοι θεωρούν ότι ανακάλυψαν χαρισματικότερο πρόσωπο από τον Αλέξη, διαψεύστηκαν, στην πρώτη εκδήλωση ομιλιών -που την ονομάσαμε «συνέδριο»- των υποψηφίων προέδρων του κόμματός μας.

Δυστυχώς επιλέχτηκε, με δημοκρατικές διαδικασίες, να ακολουθήσουμε άλλη πορεία, κάνοντας ότι δεν αντιληφθήκαμε τι έχει γίνει. Ότι το πρόβλημα ήταν να εκλέξουμε έναν πρόεδρο, σε μια διαδικασία που μετακινεί το επίκεντρο από την πολιτική στην επικοινωνία. Από τις πολιτικές θέσεις, στην εικόνα και την παρουσίαση των προσώπων των υποψηφίων. Δεν με αφορούν οι διαδικασίες που θυμίζουν κοσμικές στήλες εφημερίδων, διαδικτυακών πλατφορμών και καναλιών.

Ασκήσατε κριτική, τόσο για τις κομματικές διεργασίες όσο και σε επίπεδο προσώπων, λέγοντας πως «κάποιοι υπηρετούν προσωπικές στρατηγικές», θεωρώντας πως επιβάλλεται μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κόμματος. Υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι για την προεδρία που συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Γιατί δεν συστρατευτήκατε μαζί τους;

Στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας κατατέθηκαν δύο προτάσεις τόσο για την εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έπειτα από συνεδριακές διαδικασίες, όσο και για την παραίτηση και την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα από την Κεντρική Επιτροπή, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, που αναλογούσε στον καθένα, για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κανένας υποψήφιος πρόεδρος δεν στήριξε αυτές τις προτάσεις και δυστυχώς η πλειοψηφία των μελών, στήριξαν τις fast track διαδικασίες εκλογής προέδρου, μετακινώντας ανακόλουθα το Συνέδριο μετά την εκλογή προέδρου.

Οι επιλογές που έγιναν ανέδειξαν ότι, κάποιοι ετοιμάζονταν από καιρό να αντικαταστήσουν τον Αλέξη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βιάζονταν να αναλάβουν. Άλλοι επέλεξαν να τοποθετηθούν για να διασφαλίσουν πιθανούς μελλοντικούς ρόλους, με τον νέο ή τη νέα πρόεδρο και άλλοι επέλεξαν τακτικίστικες τοποθετήσεις. Κάποιοι άλλαξαν άποψη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά ήταν ήδη αργά.

Δεν έχω κανένα λόγο να συμμετέχω σε κάτι που δεν πιστεύω. Από προσωπική μου επιλογή δεν είχα ποτέ και δεν έχω κανενός είδους δεσμεύσεις ή προσωπικές δουλείες για να συστρατευτώ σε διαδικασίες που εκφυλίζουν τον χώρο μας, σε συστρατεύσεις ανομοιογενών ομάδων προσωπικών διευθετήσεων. Έχω επιλέξει η συμμετοχή μου στην πολιτική να μην είναι επάγγελμα, να μετέχω στην πολιτική γι’ αυτά που πιστεύω και όχι για όσα αναπαράγουν πρόσωπα και ομάδες άλλων σκοπιμοτήτων.

Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα έχουν γενεσιουργό αιτία τη συντριβή στις εκλογές, που οδήγησε και στην παραίτηση Τσίπρα. Έχετε καταλήξει γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, παρότι κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και γιατί αποδοκιμάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας μεγάλο μέρος από την εκλογική του δύναμη του 2019;

Έχω καταλήξει και οι λόγοι είναι πολλοί. Θα τις καταθέσω στο συνέδριο τον Νοέμβριο, ως οφείλω, με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς κανένα δισταγμό. Η διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ., τα σωρευμένα και μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Ν.Δ., τα αποτελέσματα της απόλυτης διάλυσης των κρατικών υπηρεσιών που βιώνουμε με τις φυσικές καταστροφές, η αναστολή βασικών υποδομών και εθνικών στρατηγικών σχεδίων, που είχαμε προγραμματίσει και προετοιμάσει, κάνουν την εκλογική ήττα, στρατηγική ήττα.

Η συνέχιση αντιλήψεων και πρακτικών, που βρίσκονται μακριά από την πραγματική ζωή και τα πραγματικά προβλήματα ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, θα οδηγήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας να μετακινηθεί σε ένα πολιτικό δίπολο εντός της συντηρητικής παράταξης και των διαφορετικών εκδοχών της. Οι κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες δεν δομούνται σε πολιτικούς φορείς που πιστεύουν στην ιδεολογική καθαρότητα, ούτε σε δογματισμούς εκπροσώπησης συγκεκριμένων ομάδων, που εμπεριέχουν μεγάλες κοινωνικές και ταξικές αντιθέσεις, όπως η μονομερής εκπροσώπηση της μισθωτής εργασίας. Ούτε δομούνται στη λογική ενός πολιτικού φορέα της παραδοσιακής Αριστεράς, που θα απευθύνεται στον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, αλλά δεν θα τον εμπεριέχει από τη βάση ως την κορυφή. Δεν δομούνται αν δεν αναλύσεις τις κοινωνικές αλλαγές, την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κατεύθυνση, αν δεν δώσεις απαντήσεις και λύσεις καθαρές, με βαθιές διαχωριστικές γραμμές από τη συντήρηση, στην παιδεία, στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος, στην επιχειρηματικότητα, στο κράτος δικαίου, στη φορολόγηση, σε ένα νέο κώδικα κοινωνικών αξιών. Δεν δομούνται αν αντικαταστήσεις τις ιδεολογικές και πολιτικές σου αρχές και αξίες, με τα ζητήματα των δικαιωμάτων, που οφείλει να υπερασπίζεται κάθε πολίτης, όπου κι αν ανήκει.

Αν δεν κατανοήσουμε ότι, το κύριο θέμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου, αλλά η πατρίδα μας και ο λαός μας. Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου θα είναι απλά κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά αν θα δίνουν την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, πετυχαίνοντας  πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες στη χώρα μας. Διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης αυτών των πολιτικών φορέων.

Έχετε σχηματίσει άποψη για τον Στέφανο Κασσελάκη; Θεωρείτε πως ανακάτεψε όντως την τράπουλα στην εκλογική διαδικασία;

Για να σχηματίσω άποψη για τον Στέφανο Κασσελάκη, πρέπει να τον γνωρίσω στις πολιτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τον Νοέμβριο. Θα μου επιτρέψετε να μην διατυπώσω καμία άποψη για κανέναν υποψήφιο, λίγες ημέρες πριν την εκλογή, με δεδομένη τη στάση μου, να μην συμμετέχω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε διασπάσεις και αποχωρήσεις στελεχών, επιβιώνοντας και καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσει εκλογές, όπως τον Σεπτέμβριο του 2015. Σας ανησυχεί ενδεχόμενο διάσπασης, την επόμενη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας; Βλέπετε στον ορίζοντα διαγραφές στελεχών, κάτι όχι σύνηθες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπαρκτό σενάριο πλέον, βάσει των όσων έχουν προηγηθεί κυρίως στο παρασκήνιο;

Οι διασπάσεις γίνονται αν δεν μπορεί ένας πολιτικός φορέας να συνθέσει τις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις που εμπεριέχει. Ελπίζω να υπάρχει από όλες τις πλευρές το αίσθημα ευθύνης για το έλλειμα εκπροσώπησης του προοδευτικού κόσμου και αντί για διασπάσεις, να αναζητηθούν συγκλίσεις με πρόσωπα και πολιτικούς φορείς εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Για να γίνουν διαγραφές για δημόσιες τοποθετήσεις που διαφοροποιούνται, πρέπει να αλλάξουμε το καταστατικό μας. Όσοι και όσες θέλουν να προχωρήσουμε σε μια συντεταγμένη πορεία, όφειλαν να επιλέξουν στο τελευταίο Συνέδριο, ότι δεν θα μπορεί να διαφοροποιείται κάποιος δημόσια, ακόμη και αν αναφέρει τη θέση του κόμματος. Στήριξαν από ό,τι θυμάμαι καλά τη σημερινή διατύπωση, σύμφωνα με την παράδοση της ανανεωτικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όφειλαν επίσης να τοποθετηθούν δημόσια ή έστω στα όργανα του κόμματος, στηλιτεύοντας τις αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις στελεχών και ομάδων, τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά, θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι δεν το έπραξαν ποτέ.

Αν άλλαξαν άποψη, οφείλουν να τη θέσουν στο επόμενο Συνέδριο, διαφορετικά η δημόσια διατύπωση μη ανοχής δημόσιων διαφοροποιήσεων, κινείται στο πλαίσιο επικοινωνιακών τακτικών, δόμησης ηγετικού προφίλ και όχι στην πραγματικότητα.

Διαφορετικά πρέπει να ερωτηθούν πολλοί σύντροφοι, αν επιμένουν στις θέσεις τους για τα τοπικά νομίσματα, για το ασφαλιστικό, για τη φορολόγηση, για τα εθνικά θέματα και αν θα διαφοροποιηθούν δημόσια στο μέλλον.

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει ευθύνη για το γεγονός πως μια σειρά στόχων, που έθεσε ο ίδιος την επομένη των εκλογών του 2019, όπως η διεύρυνση του κόμματος και η αντιστοίχιση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό, δεν επιτεύχθηκαν στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν;

Ο Αλέξης και ευθύνες έχει και τις ανέλαβε. Δυστυχώς, όχι μόνο αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του, αλλά με τη δρομολόγηση της εκλογής νέου προέδρου. Το ερώτημα είναι, ευθύνες έχει μόνο ο Αλέξης; Όσοι ήταν γραμματείς, όσοι μετείχαν στο πολιτικό κέντρο, στην Πολιτική Γραμματεία, στο οργανωτικό, στο γραφείο Τύπου, στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό δεν έχουν ευθύνη;

Όσοι ακύρωναν και ακυρώνουν στην πράξη τις αποφάσεις του Συνεδρίου, της Κεντρικής Επιτροπής, τις θέσεις της πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν έχουν και δεν αισθάνονται να έχουν καμία ευθύνη;

Όσοι αντικαθιστούσαν τους συσχετισμούς της βάσης του κόμματος, ακόμη και της Κεντρικής Επιτροπής, με κοπτάτσια στα άτυπα όργανα καθημερινής λειτουργίας, δεν αισθάνονται καμία ευθύνη;

Όσοι έκαναν τα πάντα για να διατηρηθεί μια αναποτελεσματική κομματική γραφειοκρατία και εφάρμοζαν συνδικαλιστικά τερτίπια καθυστέρησης, για να ακυρώσουν στην πράξη κάθε απόπειρα υλοποίησης της διεύρυνσης, του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε κόμμα της κοινωνίας, των μελών του, που ακύρωνε στην πράξη κάθε προσπάθεια για μια διαφορετική λειτουργία στις κοινωνικές εκπροσωπήσεις, στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στους επιστημονικούς φορείς, δεν αισθάνονται καμία ευθύνη;

Είναι δυνατό, μετά τις συνεδριακές διαδικασίες, να μην υπάρχει μητρώο μελών και να έχει ευθύνη μόνο ο Αλέξης; Να ακούμε σήμερα περί μη ανοχής σε δημόσιες διαφοροποιήσεις και να μην έχουμε ακούσει μία λέξη αποδοκιμασίας για δημόσιες διαφοροποιήσεις, που έδιναν την εικόνα μπάχαλου, από τον πρώτο μήνα μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ως τις τελευταίες ώρες πριν τις εκλογές του 2023;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την κατάσταση και το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει περιορισμένα εκλογικά κέρδη, ο Κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία φαντάζουν πολιτικά πανίσχυροι. Βλέπετε υπό αυτές τις συνθήκες να υπάρχει περιθώριο συνεννόησης Κουμουνδούρου-Χαριλάου Τρικούπη;

Αν δεν κατανοήσει και η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη και άλλοι, πρόσωπα και φορείς, την αναγκαιότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να υπάρχει στενή συνεργασία και ενιαία εκπροσώπηση του προοδευτικού χώρου, αν δεν κατανοήσουν ποιες αλλαγές έχουν επέλθει στην κοινωνία,  στην οικονομία, στο διεθνές γεωπολιτικό γίγνεσθαι, θα ακολουθήσουν την πορεία κομμάτων, που έφθιναν ως τη διάλυσή τους, γιατί δεν κάλυπταν καμία κοινωνική και πολιτική ανάγκη. Η Ιταλία και η Γαλλία, με μεγάλη παράδοση στο προοδευτικό και αριστερό κίνημα, το έδειξαν. Εύχομαι και θα συμβάλλω να μην τις ακολουθήσουμε.

Στις πρόσφατες τοποθετήσεις σας εκφράσατε ανησυχία και για τα εθνικά θέματα, ζητώντας από τους υποψήφιους προέδρους να πάρουν σαφείς θέσεις. Πού έγκειται η ανησυχία σας; Σας ανησυχεί, επίσης, η στάση ορισμένων κορυφαίων στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά, που είναι παρόμοια με αυτήν του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεραπετρίτη και στη λογική «να τα βρούμε όπως, όπως και ας κάνουμε και κάποιες υποχωρήσεις»;

Υπάρχουν θέματα που οφείλουμε να συνθέσουμε και θέματα που αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Στα εθνικά θέματα υπάρχουν πολλές «κόκκινες γραμμές», για πολλούς από εμάς και ελπίζω και για πολλούς στα υπόλοιπα κόμματα.

Η Τουρκία έχει διατυπώσει παράνομες αξιώσεις, μέσα από τον διαχρονικό αναθεωρητισμό, τις παράλογες απαιτήσεις της και τους διαχρονικούς επεκτατικούς της στόχους. Μιλάει για τη «Γαλάζια Πατρίδα», αμφισβητώντας την εθνική μας κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Μιλά για «τουρκική μειονότητα», αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης. Διατυπώνει απειλές πολέμου, casus belli, αν ασκήσουμε τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματά μας και επεκτείνουμε μονομερώς τα χωρικά ύδατά μας από τα 6 στα 12 μίλια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως και σε πολλά κόμματα, έχουν διατυπωθεί και για τα εθνικά θέματα διαφορετικές απόψεις. Ζήτησα καθαρές θέσεις από τους υποψήφιους προέδρους γιατί τα εθνικά θέματα δεν αποτελούν μια πολιτική διαφωνία, όπου μπορείς να βρίσκεσαι στη μειοψηφία ενός κόμματος, αλλά «κόκκινη γραμμή» για τη συμμετοχή σου.

Ζήτησα συγκεκριμένες θέσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα και την άποψη περί απογραφής της, για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, για το εθνικό δικαίωμα να επεκτείνουμε μονομερώς και όποτε επιλέξουμε, τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια.

Η δημόσια δήλωση του κ. Μητσοτάκη για εθνικές υποχωρήσεις, με ταυτόχρονη έναρξη διαπραγματεύσεων, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία δέσμευση για μοναδικό θέμα τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης και χωρίς καμία αξίωση να άρει τις παράνομες διεκδικήσεις της η Τουρκία, δεν μπορεί να μην ανησυχεί κάθε πολίτη. Η χώρα μας δεν έχει διατυπώσει καμία αλυτρωτική αξίωση. Οι εθνικές μας θέσεις, διαχρονικά μετά την τραγωδία της Κύπρου, τηρήθηκαν από όλους απαρέγκλιτα και δόμησαν την εθνική ομοψυχία.

Οφείλουμε ως πολιτικός φορέας και σίγουρα οφείλει κάθε υποψήφιος πρόεδρος να διατυπώσει ξεκάθαρες θέσεις. Δυστυχώς οι περισσότεροι το απέφυγαν. Τα εθνικά θέματα, δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι «μαύρο κουτί» για τον πολιτικό μας φορέα, ούτε μια θολή ζώνη θέσεων. Ο πατριωτισμός του προοδευτικού κόσμου και της Αριστεράς έχει αποδειχθεί ιστορικά και οφείλουμε να μην τον παραδώσουμε σε όσους ιστορικά τον επικαλούνται και ταυτόχρονα έχουν συνδεθεί με όλες τις εθνικές καταστροφές.

Για το τέλος, υπουργέ, η χώρα μας βιώνει συνεχείς φυσικές καταστροφές, αδυνατώντας η Πολιτική Προστασία να τις αντιμετωπίσει έστω στοιχειωδώς και με αποτέλεσμα να θρηνούμε και απώλειες ζωών, μαζί με την ανυπολόγιστη ζημία για το φυσικό περιβάλλον, την οικονομία ολόκληρων περιοχών και τις ατομικές περιουσίες.

Είναι τραγικά όσα βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. Το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη έχει ξενιτευτεί κι αυτό. Είναι προφανές ότι, η κυβέρνηση της Ν.Δ., τα προηγούμενα χρόνια, κινήθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων. Δεν έθεσε έστω τις βάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν έφτιαξε τις απαραίτητες δομές, δεν επιχείρησε να αξιοποιήσει την επιστημονική κοινότητα. Δεν κάλεσε καν ειδικούς επιστήμονες για να αλλάξουν οι προδιαγραφές σχεδιασμού των υποδομών πρόληψης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν συνέταξε στρατηγικά σχέδια για την υλοποίηση των απαιτούμενων υποδομών, δεν υλοποίησε ό,τι βρήκε έτοιμο, δεν ακολούθησε το πόρισμα Γκολντάμερ που είχε ψηφίσει. Κινήθηκε στην τακτική των κομματικών επιλογών στο Πυροσβεστικό Σώμα, χωρίς να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, δημιούργησε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δίνοντάς του αρμοδιότητες, που δεν είχε ούτε τη γνώση ούτε τις δομές να καλύψει στοιχειωδώς.

Εγκλωβίστηκε στην προπαγάνδα που έκανε ως αντιπολίτευση για τη δήθεν εκκένωση στο Μάτι σε είκοσι λεπτά και έκανε δόγμα της επιχειρησιακής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών τις εκκενώσεις. Συνέχισε την τακτική των δήθεν πλουσιοπάροχων ανακοινώσεων για τις αποκαταστάσεις των ζημιών, που δεν υλοποιούνταν ποτέ.

Τα αποτελέσματα τα παρακολουθούμε και τα βιώνουν πολύ σκληρά όσοι δοκιμάζονται. Οι εικόνες να βρίσκονται επί μέρες εγκλωβισμένοι συμπολίτες μας, σε όλη τη Θεσσαλία, προσγειώνει ανώμαλα την κυβέρνηση, του μηδενικού επιτελικού συντονισμού. Οι φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται μόνο με το «112», δεν αφορούν μια γραφειοκρατική υπηρεσία, δεν σχετίζονται με εξαγγελίες. Οι αποκαταστάσεις σε κάθε φυσική καταστροφή δεν γίνονται χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς δομές, χωρίς επαρκή στελέχωση. Η πρόληψη απαιτεί υποδομές και σύγχρονα συστήματα. Και δυστυχώς για την κυβέρνηση, αυτή την περίοδο λεφτά υπήρχαν αλλά δεν αξιοποιήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση, παρά τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων.

πηγή: 1voice.gr

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago