Η στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας» που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας προβληματίζει τους ειδικούς αλλά και την αντιπολίτευση, καθώς οδηγεί σε καθυστέρηση λήψης μέτρων και σε παλινωδίες τη στιγμή που οι ρυθμοί μόλυνσης αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς.
Ενδεικτικές είναι οι παλινδρομήσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα των σχολείων όπου σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται το άνοιγμα παρά τις αντιρρήσεις αρκετών επιστημόνων της επιτροπής.
Το σκηνικό είναι πολιτικά και κοινωνικά φορτισμένο, καθώς οι επιστήμονες είναι διχασμένοι σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για την «ήπια» διαχείριση του νέου πανδημικού κύματος καθώς η κυβέρνηση αποφεύγει και καθυστερεί όσο μπορεί την εφαρμογή σκληρών μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο «αγκάθι» είναι ότι υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες, μέλη της επιτροπής, που διατυπώνουν από ισχυρές επιφυλάξεις έως έντονες διαφωνίες με το άνοιγμα των σχολείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών είναι ο Μάριος Λαζανάς, ο Νίκος Σύψας, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ο Γιώργος Δάικος και άλλοι.
Επιπλέον, έχει σημάνει συναγερμός από το απόγευμα της Δευτέρας στον «Ευαγγελισμό» καθώς διαπιστώθηκε ότι 92 υγειονομικοί προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση φαντάζει σαν να κινείται «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».
Οι παλινωδίες αντανακλώνται και στο θέμα των διαγνωστικών ελέγχων όπου παρατηρούνται δυσκολίες στον έλεγχο των πολιτών, με τεράστιες ουρές και φόβους για ελλείψεις τεστ PCR, ενώ οι τιμές τους βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Το πρωί της Δευτέρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1 εγκατέλειψε τη ρητορική περί «φθηνότερων τεστ στην Ευρώπη» την οποία εξέφραζε τις προηγούμενες ημέρες και παραδέχθηκε ότι «δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στα PCR» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή τους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στα rapid test έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ενώ το πλαφόν είναι 10 ευρώ, μπορεί ο πολίτης να το βρει σε φαρμακεία και 5 και 6 και 7 ευρώ. Στο PCR έχουν ‘κλειδώσει’ στα 60 ευρώ οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα, θα ξαναδούμε την τιμή του πλαφόν, σήμερα κιόλας θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ξέρετε όμως ότι άλλο κόστος έχουν για τις μεγάλες αλυσίδες και άλλες για τα μικρά διαγνωστικά κέντρα», είπε.
Υπό το πρίσμα αυτό, η ιλιγγιώδης ταχύτητα με την οποία διασπείρεται η μετάλλαξη «Όμικρον» αλλά και η ημερομηνία και ο τρόπος που θα ανοίξουν τα σχολεία θα συζητηθούν σήμερα Τρίτησ στην Επιτροπή των ειδικών που θα κάνει και τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ήδη έχουν διαρρεύσει πληροφορίες ότι τα σχολεία ανοίγουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου δημιουργεί την εικόνα ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση , καθώς οι αποφάσεις των ειδικών τελικά θα περιοριστούν σε αλλαγές στα πρωτόκολλα, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται.
Στο «τραπέζι» είναι η διαδικασία του πιο αυστηρού τέστινγκ, με περισσότερα self test μέσα στην εβδομάδα για τους μαθητές αλλά και το να ξεκινήσουν τα μαθήματα έχοντας κάνει όλοι οι μαθητές ένα rapid test. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των μαθητών που θα πρέπει εντός του Σαββατοκύριακου να υποβληθούν σε τεστ.
Διαβάστε επίσης:
Άνοιγμα σχολείων: Ένα βήμα μπρος κι ένα πίσω η κυβέρνηση – Μετά την Τετάρτη οι αποφάσεις
«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η διαφωνία επιστημόνων για τα σχολεία – Ποιοι λένε «όχι» στο άνοιγμα