Η μετάλλαξη «Όμικρον» παρακάμπτει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με την «Δέλτα» την ανοσία των εμβολιασμένων, σύμφωνα με δανική έκθεση η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που εξηγεί την μεγάλη μεταδοτικότητα της «Όμικρον».
Από την ανακάλυψη της υψηλής μετάλλαξης «Όμικρον» τον Νοέμβριο, οι επιστήμονες ξεκίνησαν την αναζήτηση των λόγων για τους οποίους προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση και εμφανίζεται περισσότερο μεταδοτική σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα.
Ενας ιός μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικός για μία σειρά λόγων, όπως ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα, η ικανότητά του να εισχωρεί στα κύτταρα ή η παράκαμψη του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Μελετώντας περί τα 12.000 νοικοκυριά στην Δανία στα μέσα του Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Ομικρον είναι 2,7 έως 3,7 φορές περισσότερο μολυσματική σε σχέση με την Δέλτα στους εμβολιασμένους Δανούς.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Statistics Denmark και του Statens Serum Institut (SSI) δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα διότι είναι αποτελεσματικότερος στην παραβίαση της ανοσίας που έχει επιτευχθεί χάρις στα εμβόλια.
«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση της Ομικρον μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην παράκαμψη της ανοσίας μάλλον παρά στην εγγενή αύξηση της βασικής μεταδοτικότητας», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
Το 78% των Δανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 48% έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση. Περισσότεροι από 8 στους 10 Δανούς έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα που έχουν λάβει τρίτη αναμνηστική δόση έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, ανεξαρτήτως παραλλαγής, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Αν και περισσότερο μεταδοτική, η Ομικρον φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με την τεχνική διευθύντρια του SSI Tyra Grove Krause.
«Αν και η Ομικρον θα είναι ακόμη σε θέση να προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, όλα δείχνουν ότι είναι ηπιότερη από την παραλλαγή Δέλτα», είπε προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος νοσηλείας με Ομικρον είναι ο μισός σε σχέση με την Δέλτα. Και αυτό το συμπέρασμα συμπίπτει με τα αποτελέσματα και άλλων μελετών.
Από τους 93 ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Ομικρον στα τέλη του Δεκεμβρίου, λιγότεροι από 5 έλαβαν εντατική θεραπεία, δείχνουν τα στοιχεία.
«Αυτό ίσως θα μας βγάλει από την πανδημία, ώστε αυτό να είναι το τελευταίο κύμα», είπε η τεχνική διευθύντρια του SSI.
Διαβάστε επίσης:
Σύσκεψη στο Μαξίμου: Προβληματισμός και διστακτικότητα για το άνοιγμα των σχολείων
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…