Πολιτική

Η νέα τακτική του Αλέξη Τσίπρα: «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο»

Δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει ανοιχτό τον δρόμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ, ο Αλέξης Τσίπρας . Ούτε πολύ περισσότερο είναι στους σχεδιασμούς του ο ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ να μείνει ένα κόμμα με ποσοστό κοντά στο 20% ή λίγο παραπάνω, να παραμένει μεν ένα μεγάλο κόμμα, να ηγείται απλά του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, λόγω της ποσοστών του. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί την «Πολιτική Αλλαγή» και το κόμμα του οποίου ηγείται να γίνει και να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και ισχυρός κυβερνητικός πόλος.

Ο κ. Τσίπρας έχει μάθει την «τέχνη» των συμβιβασμών και των ισορροπιών στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των συνθέσεων όπου είναι εφικτό , μέσα από τις δαιδαλώδεις και μακρόσυρτες κομματικές διαδικασίες, όμως δείχνει πλέον να έχει ωριμάσει να έχει το βλέμμα στραμμένο στη κοινωνία και να «ετοιμάζεται» για μεγάλες αλλαγές στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και για ανατροπές στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια»

Και ήταν σαφής στη τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ πριν τη Πρωτοχρονιά. «Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Στα δύο περίπου χρόνια που πέρασαν επιχειρήσαμε συναινετικά να αντιμετωπίσουμε την πανδημία , να βοηθήσουμε σε μια καλή διαχείριση του τεράστιου αυτού θέματος….Του πρότεινα (σ.σ. του Κ. Μητσοτάκη) Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής , του πρότεινα κοινής αποδοχής επιτροπή εμπειρογνωμόνων … Όχι μία , αλλά πολλές φορές του πρότεινα και του ζήτησα να καλέσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς και μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπάρξουν κοινής αποδοχής πολιτικές για διαχείριση της πανδημίας, να αποφύγουμε όλοι μαζί τα χειρότερα, να πάμε πιο μπροστά από τον ιό… Και τι έκανε …τίποτα …ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την κρίση της πανδημίας για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα λίγων και ημετέρων….

Μια παρέμβαση όχι μόνο καίρια, αλλά γεμάτη αγανάκτηση για την κυβερνητική διαχείριση, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση … ότι «αλλάζουμε τακτική» και πως ο «κ. Μητσοτάκης θα μας βρίσκει πλέον διαρκώς μπροστά του… υποβάλλαμε προτάσεις εναλλακτικές λύσεις, όμως αυτός συνέχισε σαν να μην συμβαίνει τίποτα…». Ο κ. Τσίπρας πήρε το λόγο για να ξεκαθαρίσει και μέσα στο κόμμα μια σειρά από κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα . Πρωτίστως δεν ήθελε να εκπέμπονται «θολά μηνύματα» που περιορίζουν την δυναμική που επιχειρεί να αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έμαθε και ασκήθηκε χρόνια τώρα στις  εσωκομματικές ισορροπίες ο κ. Τσίπρας και αναζήτησε πολλές φορές συνθέσεις. Γι΄αυτό και τους άκουσε όλους . Από τα 48 άτομα του Πολιτικού Συμβουλίου , πήρε την λόγο η συντριπτική πλειοψηφία. Άκουσε και όσους εξέφρασαν διαφορετική άποψη. Και αυτοί δεν ήταν τυχαίοι. Ήταν σοβαρά και πρωτοκλασάτα στελέχη του Κόμματος.

Επέμεινε ο Τσίπρας

Μόνο που τους άκουσε μεν αλλά πήγε ένα βήμα μπροστά ξεκαθαρίζοντας στη παρέμβαση του , αλλά και στη συνέχεια στο τελικό κείμενο της απόφασης , ότι ναι μεν θα ακούει, αλλά «δεν θα εγκλωβιστεί άλλο σε ενδοκομματικές ομφαλοσκοπήσεις»…..». Επιχείρησα να βρώ συνεννόηση και συναίνεση για την πανδημία , αλλά ο κ. Μητσοτάκης έκανε τα δικά του παιχνίδια…», διαμήνυσε μέσα στο κόμμα του.

Απέναντι στην «στοίχιση» για «πολιτική αλλαγή», με κάλεσμα για προγραμματική συνεργασία με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, που εισηγήθηκαν πολλά στελέχη και φαίνεται να πρόκρινε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας , διατυπώθηκε μια άποψη για έκκληση προς τον  Πρωθυπουργό να καλέσει τα πολιτικά κόμματα και τους Πολιτικούς Αρχηγούς για συνεννόηση προκειμένου από κοινού να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Σε πρώτη φάση το θέμα τέθηκε από τους Ν. Βούτση, Ν. Ν. Φίλη και συνέπλευσαν και άλλα στελέχη όπως ο Σ. Δανέλης , ο Π. Παναγιώτου , ο Ν. Μπίστης κ.α .

41 υπερ 7 λευκά

Ο κ. Τσίπρας πήγε αμέσως σε ψηφοφορία. Αποτέλεσμα 41 υπέρ και 7 λευκά. Ο κ. Τσακαλώτος , όπως και ο κ. Βίτσας που παρακολούθησαν την συνεδρίαση, στο τέλος επεσήμαναν, πως μιας και τέθηκε το θέμα από τον Ν. Βούτση και Ν. Φίλη θα ήταν καλύτερο και αυτοί να ψηφίσουν λευκό.

«Μετακυλίεται» το συνέδριο

Ο κ. Τσίπρας επέμενε , παρά κάποιες εισηγήσεις που υπήρχαν να μην αναβληθεί το Συνέδριο (προγραμματισμένο για 24-27 Φεβρουαρίου). Όπως λένε μάλιστα και συνεργάτες του αναβολή επίσημα δεν θα υπάρξει. Τα μέλη και οι φίλοι πρέπει να είναι εξοπλισμένα με αποφάσεις και πρόγραμμα του Συνεδρίου. Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές χωρίς συνέδριο.

Σημείωναν μάλιστα πως αν οι εξελίξεις για την πανδημία δεν επιτρέψουν μέσα σο Φεβρουάριο να «μαζευτούν» κάπου 5.000 άτομα σε ένα στάδιο , τότε θα μπορούσαν να παραταθούν οι προσυνεδριακές διαδικασίες για μα μείνει ο κόσμος σε εγρήγορση και να κερδηθεί χρόνος, όμως Συνέδριο θα γίνει έστω και με διολίσθηση της ημερομηνίας πιο πίσω σε περίοδο εκτόνωσης του κύματος της πανδημίας. Συνεπώς, επισημαίνουν η λέξη «αναβολή» δεν υπάρχει, εξετάζονται μόνο τα επιδημιολογικά δεδομένα και η «μετακύλιση» ημερομηνιών .

Διαβάστε ακόμα

Κυβέρνηση: Πίσω από τις εξελίξεις – Ζητά ως την Τετάρτη εφεδρικό πλάνο εργασιών από τα υπουργεία, λόγω Όμικρον

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα σενάρια για το συνέδριο: Ψηφιακό το Φεβρουάριο, υβριδικό το Μάρτιο, δια ζώσης τον Απρίλιο

Ευαγγελισμός: 92 υγειονομικοί θετικοί στον κορωνοϊό – Τέλος στα επισκεπτήρια για δυο εβδομάδες.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago