Πολιτική

Άνοιγμα σχολείων: Ένα βήμα μπρος κι ένα πίσω η κυβέρνηση – Μετά την Τετάρτη οι αποφάσεις

Η ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα μας είναι έκδηλη τόσο στους επιστήμονες όσο και στην κυβέρνηση η οποία ωστόσο, δεν είναι έτοιμη να αποφασίσει ακόμη αν πρέπει να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για περισσότερες ημέρες από την προγραμματισμένη ημερομηνία παρά τις ενστάσεις ορισμένων επιστημόνων ακόμη και εντός της Επιτροπής, οι οποίοι επικαλούνται νέα στοιχεία από μελέτες που δείχνουν ότι ιδιαιτέρως στα παιδιά, η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ιλιγγιώδης ταχύτητα με την οποία διασπείρεται η «Όμικρον» αλλά και η ημερομηνία και ο τρόπος που θα ανοίξουν τα σχολεία τέθηκαν στην πρωινή σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα προσδιορίζονται για την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Αύριο, Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών που θα κάνει και τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Η πρόθεση, προς ώρας, παραμένει ίδια, δηλαδή, να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, την επόμενη Δευτέρα, ενδεχομένως με κάποιες αλλαγές στα πρωτόκολλα.

Στο «τραπέζι» ωστόσο, είναι η διαδικασία του πιο αυστηρού τέστινγκ, ίσως με περισσότερα self test μέσα στην εβδομάδα για τους μαθητές αλλά και το να ξεκινήσουν τα μαθήματα έχοντας κάνει όλοι οι μαθητές ένα rapid test. Βέβαια, το εν λόγω ενδεχόμενο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των μαθητών που θα πρέπει εντός του Σαββατοκύριακου να υποβληθούν σε τεστ.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι όλα τα σενάρια βρίσκονται στο «τραπέζι» προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία διότι η βασική αρχή, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι οι μαθητές είναι πιο ασφαλείς στο προστατευμένο περιβάλλον που δημιουργούν τα σχολεία με τα πρωτόκολλα που ισχύουν ή με τις όποιες τροποποιήσεις επέλθουν ύστερα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Στο μεταξύ, από την πλευρά των επιστημόνων, ουκ ολίγοι είναι αυτοί οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση μίας ή δύο εβδομάδων αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει «πυρά» προς την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ντροπιαστικές και ατελείωτες ουρές της ταλαιπωρίας χιλιάδων πολιτών προκειμένου να κάνουν ένα τεστ έξω από τα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα και ζητά να υιοθετηθεί δημόσιο και δωρεάν σύστημα ιχνηλάτησης με συνταγογράφηση των τεστ.

«Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έλεγε ότι έχουμε τα πιο φτηνά τεστ στην Ευρώπη. Την καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα: τις ντροπιαστικές, ατέλειωτες ουρές της ταλαιπωρίας και την οικονομική αιμορραγία χιλιάδων πολιτών», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης.

«Έστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σταματήσει να βάζει πλάτη στο πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος της κοινωνίας», σημείωσε.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «η λύση είναι μία, αυτή που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης: οργανωμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα ιχνηλάτησης με συνταγογράφηση των τεστ».

Διαβάστε επίσης:

Η έκρηξη της «Όμικρον» φέρνει νέα μέτρα για υποχρεωτικότητα, ανεμβολίαστους, σχολεία και πιστοποιητικά

«Καρτέλ» στα PCR; – Ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχεται ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στις τιμές και ίσως μπει πλαφόν

Επέλαση «Όμικρον»: Ανεπάρκεια στο σύστημα ελέγχων (PCR), διαφωνίες ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago