Απόψεις

Με όπλο τον μινιμαλισμό ξεκινά η προεδρία της Γερμανίας στο «G7»

Στην πρώτη της συνάντηση με τους συναδέλφους της των υπόλοιπων ισχυρών οικονομιών της Δύσης, του αποκαλούμενου G7, η Ανναλένα Μπέρμποκ, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εμπνεύστηκε από την τοποθεσία. Ηταν το Λίβερπουλ στις αρχές Δεκεμβρίου και τότε δανείστηκε το σύνθημα-τραγούδι της ομώνυμης ομάδας για να εκφράσει το πώς φαντάζεται το ρόλο της φέτος, που η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία του ισχυρού κλαμπ: «Υou’ll never walk alone».

Το σύνθημα θα μπορούσε βεβαίως να έχει διττή σημασία. Από τη μια η προσπάθεια του Βερολίνου να δώσει μια υπόσχεση συλλογικών αποφάσεων σε ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδά, Ιαπωνία, Ιταλία, Μ. Βρετανία σε μια εποχή, που δεν είναι αυτονόητο ότι και οι επτά χώρες έχουν πάντα κοινές προτεραιότητες και στοχεύσεις. Από την άλλη είναι σαφές ότι οι όποιοι στόχοι μπορεί να αναφέρονται στο πλαίσιο αυτής της ομάδας, είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς τη συμβολή τουλάχιστον δύο ακόμα μεγάλων παγκόσμιων παικτών. Κίνας και Ρωσίας. Αυτό έγινε πολύ σαφές και πέρσι μια χρονιά που το G7 υπό βρετανική προεδρία έδειξε να παίρνει πολύ σοβαρά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να μπορεί να παρουσιάσει και τα ανάλογα αισιόδοξα αποτελέσματα.

Η γερμανική πλευρά φαίνεται να θέλει να αποφύγει τα μεγάλα λόγια, αν και καμιά φορά η ίδια η Μπέρμποκ δείχνει να παρασύρεται. Αλλά ακόμα και το logo της προεδρίας που παρουσίασε πριν από μερικές μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο είναι μινιμαλιστικό σχεδιαστικά, χωρίς πολλά χρώματα ή συνοδευτικά συνθήματα.

Ο ιδιος ο Ολαφ Σολτς μιλώντας στη γερμανική Βουλή προ ημερών έδειξε να κινείται στα χνάρια της Ανγκέλα Μέρκελ, η οποία γνώριζε την επιλογή των ΗΠΑ να «αναβαθμίσουν» την αντιπαλότητά τους με το Πεκίνο, αλλά έδειχνε πάντα να προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από μια τέτοια προσέγγιση. Τα λόγια του καγκελάριου θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί από τους λογογράφους της προκατόχου του: «Η πολιτική απέναντι στην Κίνα καθορίζεται από την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην ίδια την Κίνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια μπροστά στους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή ότι δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλά αυτό πάλι δεν αλλάζει το γεγονός, ότι μία χώρα με το μέγεθος και την ιστορία της Κίνας κατέχει σήμερα περίοπτη θέση στη διεθνή κοινότητα».

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τη σχέση με την «ενεργοδότρα» Ρωσία, σε μια περίοδο που οι σχέσεις είναι εξαιρετικά τεταμένες λόγω Ουκρανίας. Η «ειδική σχέση» που είχε οικοδομήσει η Ανγκέλα Μέρκελ με το Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί «μινιμαλιστική» σε ότι αφορά την προσωπική συμπάθεια και εμπιστοσύνη, αλλά ήταν σίγουρα αποδοτική.

Υπάρχουν φυσικά και τα τρέχοντα ζητήματα: πανδημία, πληθωρισμός, ενέργεια, προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σχέσεις με την Αφρική, ατομικό πρόγραμμα του Ιράν. Για όλα αυτά στα αρμόδια υπουργεία (Υγείας, Οικονομίας, Οοικονομικών και φυσικά Εξωτερικών) στο Βερολίνο σχεδιάζονται πυρετωδώς κάποιες συναντήσεις τον επόμενο χρόνο. Αφορμή για σκέψη δεν δίνει μόνο το γεγονός ότι οι προσεγγίσεις στις επτά πρωτεύουσες δεν συγκλίνουν πάντα για όλα τα παραπάνω. Διαφωνίες υπάρχουν σε κάποια ζητήματα ακόμα και στις προγραμματικές θέσεις των τριών κυβερνητικών κομμάτων της Γερμανίας.

Από τη μια λοιπόν μπορεί η κυρία Μπέρμποκ να δηλώνει ότι «πρέπει να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά». Από την άλλη όμως θα χρειαστεί χρόνος για να ξεδιαλύνουν οι δυνατότητες να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης.

Μια πρώτη αποτίμηση θα μπορεί να γίνει σίγουρα στην συνάντηση κορυφής τον Ιούνιο στο Γκάρμις Πάρτενκίχρχεν στη Βαυαρία. Επιλογή σκηνικού δοκιμασμένη από το 2015 όταν πάλι η γερμανική προεδρία με καγκελάριο Μέρκελ είχε επιλέξει τις Αλπεις ως σκηνικό της αντίστοιχης συνάντησης. Εκεί που παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο ο πρώτος χιονοδρομικός αγώνας άλματος την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Ούτε φέτος οι Γερμανοί αθλητές μπόρεσαν να γιορτάσουν τη νίκη, για την οποία περιμένουν εδώ και είκοσι χρόνια. Θριαμβευτής ήταν ένας Ιάπωνας, ο Γιουνσίρο Κομπαγιάσι. Ισως το καλοκαίρι που τα χιόνια θα έχουν λιώσει ο Ολαφ Σολτς να τα πάει καλύτερα.

Διαβάστε ακόμα

«Φιλιά απ’ το Λίβερπουλ» έστειλε στη Μόσχα η G7

Ο «πόλεμος» για τα πυρηνικά στην Ε.Ε. και ο συμβιβασμός Γάλλων και Γερμανών

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Αγγλία, επιστρέφουν οι μάσκες στα σχολεία

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago