Κόσμος

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Αγγλία, επιστρέφουν οι μάσκες στα σχολεία

Πάνω από 160.000 κρούσματα σε 24 ώρες κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές στην Αγγλία την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου. Επανέρχεται η μάσκα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η πρώτη ημέρα του χρόνου έφερε στην Αγγλία ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων. Σχεδόν 163.000 ήταν τα νέα κρούσματα, ενώ επισημαίνεται ότι Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία δεν δημοσίευσαν στοιχεία για την Πρωτοχρονιά, λόγω της αργίας. Με την εικόνα αυτή η Αγγλία είναι η τελευταία από τα υπόλοιπα τρία έθνη, που ρίχνει τα τείχη της στην επιστροφή των μασκών στα σχολεία.

Λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή της μάσκας στις μαθητικές αίθουσες για όλα τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όχι όμως και για τους καθηγητές, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Επιπρόσθετα, το υπουργείο έχει ήδη αποφασίσει τη διεξαγωγή μαζικών ράπιντ τεστ στους σχολικούς χώρους από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας τους, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση για 7.000 μηχανισμούς και συστήματα καθαρισμού αέρα. Έξι συνδικάτα εκπαιδευτικών, με κοινή επιστολή, ζητούν ακόμα περισσότερα μέτρα, καθώς εκτιμούν ότι για ακόμα μια χρονιά θα κινδυνεύσει η διεξαγωγή των τελικών εξετάσεων.

Ο υπουργός Παιδείας Νάντχιμ Ζαχάουι ξεκαθάρισε ότι «για τον Μπόρις Τζόνσον η παιδεία αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα» και τα νέα μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, που έχει ομολογουμένως αναστατώσει όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ πριν από έναν μήνα η Αγγλία δεν είχε κανένα μέτρο κατά της πανδημίας, τώρα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης απαιτεί τουλάχιστον μέχρι τις 26 Ιανουαρίου την υποχρεωτικότητα της μάσκας.

Το υπουργικό συμβούλιο προειδοποιεί για ελλείψεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα έως και 25%. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και τα σχολεία- ειδικά τον τελευταίο μήνα- έχουν βιώσει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού λόγω Covid, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβρη ο υπουργός παιδείας κάλεσε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να βοηθήσουν την κατάσταση, αναλαμβάνοντας ξανά τα καθήκοντά τους. 

Η παρατεταμένη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον άρχισε να φαίνεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία που αυξήθηκαν κατά 50% την εβδομάδα που πέρασε, με το σύνολο να αγγίζει τις 10.000, ενώ και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 31% σε εβδομαδιαία βάση, φτάνοντας τους 911 και ξεπερνώντας ουσιαστικά κατά μέσο όρο τους 130 ημερησίως.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμα

Λίβερπουλ vs Λέστερ: Μια ποδοσφαιρική κόντρα που μετατράπηκε σε πολιτική

Ελπίδα για την «Όμικρον» στην Ευρώπη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι και των θανάτων

Κορωνοϊός: «Πάρτυ» μεταλλάξεων – Μετά τη Florona έρχεται η Delmicron

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago