Πολιτική

Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Προπαρασκευαστική της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, που, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη (18-20 Σεπτεμβρίου), θα είναι η επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν θα συναντηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα και, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά με την ατζέντα  «θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών (Μητσοτάκη-ερντογάν)στο Βίλνιους. Θα συζητηθούν επίσης θέματα διμερών σχέσεων και θέματα που αφορούν την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων καθώς και ζητήματα επικαιρότητας που αφορούν την περιοχή. Θα συνεχιστεί ο διάλογος και θα προετοιμαστεί η νέα συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στον ΟΗΕ καθώς και η επικείμενη διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας».

Στο πλαίσιο του καλού κλίματος που διαμορφώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά την συνάντηση των δύο ηγετών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, οι υπουργοί Εξωτερικών θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν εκείνους τους τομείς, στους οποίους Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να κάνουν βήματα επαναπροσέγγισης.

Η Αθήνα προσδοκά από την Άγκυρα την επιβεβαίωση της προσήλωσή της, όχι μόνο στην καλή γειτονία, αλλά και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, καθώς είναι δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά αυτές τις αρχές προτάσσει, όταν, παγίως, τάσσεται υπέρ του διαλόγου για την διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς. Της οριοθέτησης δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ατζέντα της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν υπάρχει και η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα γίνει στα τέλη του έτους στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η διεξαγωγή του Συμβουλίου είχε ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους, στην οποία οι δύο ηγέτες επιχείρησαν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών  δεν έχει διεξαχθεί από τον Μάρτιο 2016.

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago