Κόσμος

Πύραυλοι στο Κίεβο, drones στη Μόσχα

Συναγερμός για ρωσική αεροπορική επιδρομή σήμανε τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν από στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-95 στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Μαρτυρίες για εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίτερα στην περιοχή επικαλείται και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, ενώ ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια μέχρι τη λήξη του συναγερμού.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα της χώρας κατέρριψαν πυραύλους που κατευθύνονταν προς την ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ συναγερμός σήμανε σε όλη την Ουκρανία. Η άρση του συναγερμού έγινε στις 06:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κλίμακα της επίθεσης και για το αν αυτή προκάλεσε ζημιές ή απώλειες.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επικράτειά της, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, από τις οποίες σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος σε περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία. Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε ότι τα συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) πάνω από την Ίστρα, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι αρχές των αεροδρομίων της Μόσχας Σερεμέτιεβο, Ντομοντέντοβο και Βνούκοβο ανέστειλαν και πάλι τις πτήσεις για λίγες ώρες. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της ρωσικής πρωτεύουσας αποτελεί μια νέα διάσταση αυτού του πολέμου, που έρχεται να συμπληρώσει τους σχεδόν καθημερινούς διασυνοριακούς βομβαρδισμούς.

Πρόκειται για επιθέσεις που, αν και δεν έχουν προκαλέσει θανάτους ή σοβαρές ζημιές, διαταράσσουν την κανονικότητα των κατοίκων της Μόσχας. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες δίδυμες επιθέσεις στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν εναντίον του Κρεμλίνου τον περασμένο Μάϊο και έκτοτε, σποραδικά, έχει πληγεί  επιχειρηματική ζώνη της ρωσικής πρωτεύουσας και άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται, ωστόσο, ολοένα και συχνότερες το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, επιθέσεις με μη επανδρωμένα σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της ρωσικής επικράτειας. Όπως ανέφερε τοπικός κυβερνήτης, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από θραύσμα drone στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ρωσίας, και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό στην ίδια επαρχία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος και στην περιφέρεια του Μπριάνσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας. Όπως ανέφερε ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ, Αλεξάντερ Μπόγκομαζ, τέσσερα σπίτια καταστράφηκαν από την επίθεση, ωστόσο δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στη διάρκεια της νύχτας: το πρώτο στην περιφέρεια Μπριάνσκ, στη δυτική Ρωσία, και το δεύτερο στην περιφέρεια Κουρσκ, νότια της Μπριάνσκ.

Η Ουκρανία, κατά τη συνήθη τακτική της, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες για αυτές τις επιθέσεις. Αναλαμβάνει, άλλωστε, σπάνια, την  ευθύνη για επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας. Στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι περιορίστηκε στο να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των τριών πιλότων που σκοτώθηκαν σε σύγκρουση εκπαιδευτικών αεροσκαφών στην περιοχή Ζίτομιρ.

Το τραγικό αυτό συμβάν δημιούργησε κάποια ερωτήματα για το πως θα χειριστούν οι Ουκρανοί πιλότοι τα F-16, τα οποία Δανία, Ολλανδία και Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα παραχωρήσουν στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι πάντως τα προσπέρασε και έκλεισε το μήνυμά του, ευχαριστώντας το σύνολο των Ουκρανών στρατιωτών, που πολεμούν στα διάφορα μέτωπα, κάνοντας ειδική αναφορά στους μαχητές στην πόλη Μπαχμούτ, στα ανατολικά, και στα περίχωρα της κοινότητας Ρομπότινε, στα νότια.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago