H πρώτη ευρωπαϊκή κόντρα του 2022 αφορά το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας και έχει πρωταγωνιστές τους δύο «μεγάλους» της ΕΕ, δίνοντας μια πρόγευση για τα όσα θα πρέπει να περιμένει κανείς τους επόμενους μήνες.
Η νέα υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Στέφι Λέμκε σε συνεντεύξεις της σε εφημερίδες της πατρίδας της επέκρινε σφόδρα ως «απολύτως λανθασμένη» την πρόθεση της Κομισιόν να «ταξινομήσει» ως βιώσιμη την ατομική ενέργεια. Μια μορφή ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει δραματικές περιβαλλοντικές καταστροφές και αφήνει πίσω της επικίνδυνα ραδιενεργά απορρίματα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «βιώσιμη» ξέκοψε η Πράσινη πολιτικός, προκαλώντας προφανώς εκνευρισμό στην γαλλική πλευρά που επιδιώκει αυτό ακριβώς.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο επίσης Πράσινος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που κατηγόρησε την Κομισιόν ότι «νερώνει τους κανόνες περί βιωσιμότητας» και απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η χώρα του με αυτή την πρόταση. Ακόμα πιο επικίνδυνο θεωρούν οι δύο πράσινοι υπουργοί το γεγονός ότι αυτή η «αναβάθμιση» ή κατ’ άλλους «πράσινο ξέπλυμα» της πυρηνικής ενέργειας γίνεται, χωρίς να προβλέπεται καν μια αυστηροποίηση των κανόνων ασφαλείας για τη χρήση της.
Εξαιρετικά σκληρές στην κριτική τους είναι διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, που επισημαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να ενισχυθούν με κοινοτικά χρήματα επιχειρήσεις, που θέλουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, ντυμένες τώρα με ένα «πράσινο μανδύα».
Επικριτικές φωνές ακούγονται και για την «ταξινόμηση» του ορυκτού αερίου, αν και αυτό προτείνεται ως μια μεταβατική λύση, μέχρι την αντικατάστασή του από το «πράσινο υδρογόνο». Η σχετική τεχνολογία πάντως παραμένει ακόμα αρκετά ανώριμη και είναι ένα ερώτημα αν για μια ακόμα φορά η ΕΕ απλώς θέτει κάποιους στόχους, που δεν θα μπορέσει να επιτύχει μέσα στο υποσχόμενο χρονικό διάστημα.
Πάντως μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γερμανίας η DUH επιτέθηκε προσωπικά στον καγκελάριο Ολαφ Σολτς για την συναίνεση του για την ένταξη στον σχετικό κατάλογο βιωσιμότητας του φυσικού αερίου και την σιωπηρή αποδοχή του για να ικανοποιηθεί το γαλλικό αίτημα να συμπεριληφθεί σε αυτόν και η ατομική ενέργεια. Αν η εκτίμηση αυτή είναι ακριβής τίθεται ένα ερώτημα για την αξιοπιστία των όσων υποστηρίζουν οι Πράσινοι υπουγοί του και αν η γερμανική κυβέρνηση ασκείται εδώ σε επικίνδυνες ισορροπίες διγλωσσίας.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλάει για παροχή αδειών σε πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2045, κάτι που σημαίνει ότι η κατασκευή τους θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με κονδύλια και της ΕΕ. Για υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου αναφέρεται ως τελική ημερομηνία το 2030, υπό προϋποθέσεις.
Ο λεγόμενος κανονισμός «ταξινόμησης» της ΕΕ είναι σημαντικός γιατί δίνει πιστοποιητικό βωσιμότητας σε συγκεκριμένες κατηγορίες βιομηχανικής δραστηριότητας με ευεργετικές συνέπειες για τις εταιρίες που επενδύουν σε αυτές, και αποτελεί και ένα είδος «συστατικής επιστολής» για όσους επενδυτές θέλουν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς τα εκεί.
Το θέμα αναμένεται να συνεχίσει να διχάζει τους «27», αφού υπάρχουν χώρες όπου στο παρελθόν η χρήση ατομικής ενέργειας έχει απαγορευτεί μετά από δημοψηφίσματα, όπως είναι η Αυστρία και άλλες που θεωρούν ότι δεν έχουν άλλη λύση για να μειώσουν τις εκπομπές τους από ορυκτά καύσιμα. Επικεφαλής σε αυτό το «μπλοκ» έχει τεθεί ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος από σήμερα έχει αναλάβει και την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμα
H κλιματική κρίση δεν λύνεται με lifestyle
Ενας νηφάλιος απολογισμός με αφορμή τα 20 χρόνια από την εισαγωγή του Ευρώ
Χρονιά «make or brake» για την Ευρώπη το 2022: Τα 7 μέτωπα που θα γεννήσουν κρίσεις
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…