Κόσμος

Η δικηγόρος με τα τατουάζ και ο βασιλιάς της μπανάνας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Η υποψήφια της αριστεράς, Λουίσα Γκονσάλες, δελφίνος του εξόριστου πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, επικράτησε στον πρώτο γύρο των πρόωρων προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό, χθες Κυριακή, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που αμαύρωσε η δολοφονία ενός από τα φαβορί και η βία των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Η Λουίσα Γκονσάλες θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο, στις 15 Οκτωβρίου, με τον Ντανιέλ Νομπόα, υποψήφιο της δεξιάς, ο οποίος αποτελεί τον απρόσμενο διεκδικητή σε αυτή την αναμέτρηση με σκοπό να αναδειχθεί ο διάδοχος του αντιδημοφιλούς, απερχόμενου δεξιού προέδρου, Γκιγιέρμο Λάσο.

Η Γκονσάλες, η οποία ήταν η μοναδική γυναίκα στην κούρσα, εξασφάλισε το 33% των ψήφων, ενώ ο Νομπόα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 24%, με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο, με το 83% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Σουρίτα, ο οποίος αντικατέστησε την τελευταία στιγμή τον δολοφονηθέντα την 9η Αυγούστου κεντρώο υποψήφιο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, κατέλαβε την τρίτη θέση με το 16%. Ο Γιαν Τόπικ, πρώην ελεύθερος σκοπευτής της γαλλικής λεγεώνας των ξένων, ήρθε τέταρτος με 14%, ακολουθούμενος από την πρώην αντιπρόεδρο Ότο Σονενχόλτσνερ (7%) και τον ιθαγενή ηγέτη Γιάκου Πέρες (3,8%).

Η ψηφοφορία διεξήχθη ένδεκα ημέρες μετά τη δολοφονία στο Κίτο από ομάδα κολομβιανών πληρωμένων εκτελεστών του κεντρώου υποψήφιου Βιγιαβισένσιο, πρώην δημοσιογράφου, 59 ετών, που ήταν ένα από τα φαβορί. Περίπου το 82% των 13,4 εκατομμυρίων πολιτών με δικαίωμα ψήφου πήγε στις κάλπες, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή, που εξήρε τη «μαζική» συμμετοχή. Η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της και για το ό,τι δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό βίας, παρότι αναγνώρισε κάποιες «δυσκολίες», που όμως γρήγορα «ξεπεράστηκαν». Οι πολίτες του Ισημερινού κλήθηκαν να εκλέξουν πρόεδρο, αντιπρόεδρο, καθώς και τα 137 μέλη του Κογκρέσου.

Η Γκονσάλες, η δικηγόρος που για μήνες χαρακτηριζόταν φαβορί των δημοσκοπήσεων πανηγύρισε τον «μεγάλο θρίαμβο»,  προεξοφλώντας «μεγάλη δεύτερη και οριστική νίκη» τον Οκτώβριο. Πανηγυρική ήταν και η αντίδραση του  35χρονου, Νομπόα, ο οποίος ήταν ο βενιαμίν αυτών των προεδρικών εκλογών. Γιος ενός από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στη χώρα, ο Νομπόα, δηλώνει και αυτός υποστηρικτής σκληρών μεθόδων έναντι των συμμοριών. Είναι μάλλον φιλελεύθερος και σίγουρα πεισμένος αντίπαλος του κορεϊσμού, όπως αποκαλείται στον Ισημερινό το πολιτικό ρεύμα του πρώην προέδρου.

Σημειώνεται ότι ο Ραφαέλ Κορέα εξελέγη το 2007 με αντίπαλο τον Άλβαρο Νομπόα, τον πατέρα του Ντανιέλ. Ο πατέρας Νομπόα, ο οποίος έχτισε την επιχειρηματική αυτοκρατορία του ξεκινώντας από τις εξαγωγές μπανάνας, είναι επίσης αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και έχει κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή.

Ο πρώην λεγεωνάριος, Γιαν Τόπικ, αποδέχθηκε τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ έκλεισε το μάτι στον Ντανιέλ Νομπόα, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική επίδοση της εκστρατείας του, την περασμένη εβδομάδα. Με αναφορές στον δολοφονηθέντα Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, σχολίασε το αποτέλεσμα ο  δημοσιογράφος Κριστιάν Σουρίτα, επίσης υποψήφιος. «Φερνάντο, γενναίε και αιώνιε πρόεδρέ μας, τιμούμε τη μνήμη σου με σεβασμό», έγραψε ο Σουρίτα για τον Βιγιαβισένσιο, τον φίλο και συνάδελφό του, με τον οποίο είχαν κάνει την έρευνα που έφερε στο φως την υπόθεση διαφθοράς και οδήγησε στην καταδίκη του Κορέα σε οκτώ χρόνια κάθειρξη. Ο Κορέα πάντως εξακολουθεί να αρνείται ότι παραβίασε το νόμο.

Ο Ισημερινός μαστίζεται το τελευταίο διάστημα από συγκρούσεις συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης ναρκωτικών και σφαγές μέσα στις φυλακές, παρουσιάζοντας ρεκόρ ανθρωποκτονιών. Κοκαΐνη από την Κολομβία και το Περού, χώρες με τις οποίες γειτονεύει και οι οποίες παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες της λευκής σκόνης σε όλο τον κόσμο, φτάνουν στον Ισημερινός χάρη στη συνεργασία τοπικών συμμοριών με μεξικανικά καρτέλ και η κατάσταση στη χώρα θυμίζει εκείνη που επικρατούσε στην Κολομβία τη δεκαετία του 1990, της εποχής που ακολούθησε τον θάνατο του βαρόνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ.

Το τελευταίο διάστημα ο Ισημερινός μαστίζεται και από θεσμική κρίσης, καθώς ο αντιδημοφιλής συντηρητικός πρόεδρος Λάσο αποφάσισε, πριν τρεις μήνες, να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να αποφύγει τη δίκη του στο Σώμα για διαφθορά. Μια εξέλιξη που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην ταπεινωτική παύση του από το αξίωμα.

Οι κάτοικοι του Ισημερινού ψήφισαν και σε ταυτόχρονο δημοψήφισμα για τη συνέχιση ή μη της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή των αυτοχθόνων Γιασούνι. Μια περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, με μοναδική βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τα ακόμη προκαταρκτικά αποτελέσματα, το 58% τάχθηκε υπέρ της αναστολής της παραγωγής.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago