Αύξηση 4,4 δισ. ευρώ εμφάνισε στο α’ εξάμηνο το χρέος της κεντρικής διοίκησης, με αποτέλεσμα το γενικό χρέος να διαμορφωθεί στα 404,68 δισ. ευρώ (από 400,27 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022), γράφει ο Θάνος Τσίρος στο naftemporiki.gr.
Τα 404 δισ. ευρώ αποτελούν το μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγραφεί ιστορικά (σ.σ.: στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 το αντίστοιχο ποσό ήταν 386,8 δισ. ευρώ και στο β’ τρίμηνο του 2022 ήταν 394,18 δισ. ευρώ), ενώ η αύξηση αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο βραχυπρόθεσμο χρέος (με περίοδο αποπληρωμής έως ένα έτος), το οποίο έφτασε πλέον στα 71,38 δισ. ευρώ.
Παρατηρείται, ωστόσο, ότι το ύψος του ακαθάριστου χρέους, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος του Ιουνίου, είναι αισθητά υψηλότερο από τον στόχο που έθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, σύμφωνα με τον οποίο στο τέλος του 2023 θα διαμορφωθεί σε 395,03 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο χρέος της κεντρικής διοίκησης δεν ενσωματώνονται οι εγγυήσεις που έχει εκχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο (σ.σ.: μετατρέπονται σε χρέος αν «σκάσουν» τα δάνεια για τα οποία δόθηκαν οι εγγυήσεις), το συνολικό ύψος των οποίων έφτανε στο τέλος Ιουνίου στα 29,43 δισ. ευρώ.
Η προσπάθεια του ΟΔΔΗΧ συνίσταται στο να κρατηθεί το χρέος της γενικής κυβέρνησης στα επίπεδα των 355-360 δισ. ευρώ τόσο έως το τέλος του 2023 όσο και έως το τέλος του 2024. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη απομείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ, κάτι που το «ζητούν» οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, για να επιστρέψουν την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και ποσά που θα προέλθουν από νέο δανεισμό θα κατευθύνονται για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους. Ήδη έχουν δρομολογηθεί πληρωμές 5,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, οι οποίες θα μειώσουν τα χρεολύσια των επόμενων ετών. Η διαφορά To χρέος της κεντρικής διοίκησης διαφέρει από το χρέος της γενικής κυβέρνησης -το οποίο και λαμβάνεται υπόψη από τις αγορές προκειμένου να υπολογίζεται ο δείκτης χρέος / ΑΕΠ-, καθώς ενσωματώνει και το λεγόμενο ενδοκυβερνητικό χρέος.
Πρόκειται για τις συμβάσεις repos που συνάπτει ο ΟΔΔΗΧ με τους φορείς της γενικής κυβέρνησης προκειμένου να ενσωματώνει τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον κεντρικό λογαριασμό του κράτους, τα κέρματα και τις επενδύσεις δημοσίων φορέων σε ομόλογα. Ειδικότερα, για να προκύψει το χρέος γενικής κυβέρνησης, από το χρέος της κεντρικής διοίκησης αφαιρούνται:
Το ποσό των 404,68 δισ. ευρώ στο οποίο σκαρφάλωσε το χρέος στο τέλος του περασμένου Ιουνίου κατανέμεται ως εξής:
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…