Κόσμος

Σφυρίζει κλέφτικα και ζητάει και τα ρέστα η Άγκυρα για τη νέα πρόκληση στην Κύπρο

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) η Άγκυρα δείχνει ότι επιμένει στη δική της προσέγγιση στο Κυπριακό, τη λύση δηλαδή των δύο κρατών, η οποία είναι εκτός του πλαισίου που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ερντογάν δεν έχει κάνει βέβαια μέχρι στιγμής καμία αναφορά σε όσα προκλητικά για τη διεθνή κοινότητα συνέβησαν στην «Νεκρή Ζώνη» την Παρασκευή, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι πρόκειται για μια αντίδραση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Τις θέσεις του εξέφρασε, ωστόσο, ο διπλωματικός του σύμβουλος, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς,  μιλώντας στο CNN Turk.

Αναφερόμενος στα σοβαρά επεισόδια, στην περιοχή του χωριού Πύλα, στην Κύπρο, ο Κιλίτς εξίσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία με το “ψευδοκράτος”, αποκαλώντας την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου». Αντιστρέφοντας μάλιστα πλήρως τα γεγονότα κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «καταχράται την αλληλεγγύη της ΕΕ», για να προσθέσει ότι η Άγκυρα θα προστατέψει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού.

Ο Κιλίτς παρακάμπτει εντελώς το γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε διεθνή ειρηνευτική αποστολή, τραυματίζοντας τρία μέλη της και προκαλώντας φθορές σε περιουσία του ΟΗΕ. Κάτι που, όπως τόνισε η  UNFICYP, αποτελεί «σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθεί στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος». Δείχνει επίσης να αδιαφορεί για την διεθνή καταδίκη αυτής της επίθεσης και απλώς καταφέρεται εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι «ήταν μεγάλο λάθος να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ελληνοκύπριοι, εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί», επικαλείται δήλωση της πρώην Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγγελας Μέρκελ, βάλει κατά της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι την καταχράται.

Συνεχίζοντας να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», ο Κιλίτς υποστηρίζει ότι η διάνοιξη του δρόμου που επιχειρήθηκε δεν είναι ένα «στρατιωτικό σχέδιο», αλλά «ανθρωπιστικό έργο», για το οποίο, όπως λέει, έχει ενημερωθεί ο ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού, ωστόσο, με την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδικάζει την επίθεση, αναφέρεται ρητά ότι οι κυανόκρανοι «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους». Σημειώνεται ότι και σε αυτήν την ανακοίνωση γίνεται λόγος για ενέργειες των Τουρκοκυπρίων που «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν επιρρίπτει τις ευθύνες για τα επεισόδια, στην άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς να γίνει το έργο και τονίζει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει «τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τα κεκτημένα του, τα οποία ο κ. Πρόεδρος μας έχει επισημάνει και σε διεθνείς συναντήσεις».

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε με ανάρτησή του και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (του κόμματος του Ερντογάν), Ομερ Τσελίκ, ο οποίος, στις διαδοχικές αναρτήσεις του για το θέμα, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει ακόμη και τον ΟΗΕ ότι μεροληπτεί κατά των Τουρκοκυπρίων και κάνει τα “στραβά μάτια” στους Ελληνοκύπριους

Το ίδιο προκλητικά, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι η κατασκευή του παράνομου δρόμου στη Νεκρή Ζώνη συνεχίζεται, παρά τη διεθνή κατακραυγή μετά και την επίθεση στα μέλη της δύναμης του ΟΗΕ. «Επιχείρησαν να μας σταματήσουν μέσω του ΟΗΕ, αλλά εμείς ως ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽ ήρθαμε σε επαφή με την Τουρκία και τονίσαμε πως θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον δρόμο, πως δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν, και οι εργασίες μας συνεχίζονται κανονικά» είπε.

Ο Τατάρ επέρριψε επίσης την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αποκάλυψε όμως παραλλήλως ότι η Άγκυρα, λογικά ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν ενήμερη για την πρόκληση, που οδήγησε στον τραυματισμό μελών ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ. Μια πρόκληση, η οποία έρχεται την ώρα που, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους, υποτίθεται ότι η Αθήνα και η Άγκυρα αναζητούν ένα πλαίσιο συζήτησης για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και κατ’ επέκταση και των ευρωτουρκικών. Αυτή η βελτίωση περνά όμως και από την Κύπρο, με την άμεση αντίδραση της Αθήνας, από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και από την επικοινωνία Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη, στην οποία επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά η συμπόρευση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η νέα τουρκική πρόκληση στην Κύπρο έρχεται σε μια περίοδο που αναβαθμίζονται οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών και λίγες ώρες αφότου η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση της άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στη Λευκωσία. Μια απόφαση που βασίζεται στον νόμο “Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act” που θέσπισε το Αμερικανικό Κογκρέσο το 2019. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου χαιρέτισε την απόφαση, ενώ το αντίστοιχο τουρκικό απάντησε με “πυρά” κατά της Ουάσιγκτον.

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago