Categories: Κοινωνία

«Στο κόκκινο» το ΕΣΥ – Εφιαλτικές προβλέψεις εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνώσεων

Στα όρια του δουλεύει το ΕΣΥ, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να το έχει βρει με σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως άλλωστε παραδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Τις τελευταίες ημέρες τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Βόλο και σε άλλες περιοχές λειτουργούν υπό ασφυκτική πίεση αφού οι κλίνες ΜΕΘ έχουν γεμίσει και συνεχώς καταφτάνουν νέοι ασθενείς.

Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο», Χρήστος Τζελέπης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί. «Στη διάρκεια της εφημερίας προσήλθαν πάνω από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα περίπου 17 ύποπτα». Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε, πώς λόγω της κατάστασης το Σάββατο άνοιξε ακόμα μία κλινική Covid στο νοσοκομείο, στη θέση της ορθοπεδικής και ουρολογικής κλινικής, η οποία γέμισε αμέσως με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσηλεύονται στο ίδρυμα περισσότεροι από 150 ασθενείς σε απλές κλίνες.

Μάλιστα, με επίσημο έγγραφό τους από τις 3 Νοεμβρίου, οι 3 διευθυντές των παθολογικών κλινικών, καθηγητές πανεπιστημίου, και 21 ειδικοί γιατροί, όσοι διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται την πανδημία στο νοσοκομείο, είχαν προειδοποιήσει για το χάος που έβλεπαν να έρχεται στο νοσοκομείο, στο οποίο πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες, ώστε «καθιστούν επισφαλείς τις συνθήκες λειτουργίας και δυνητικά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», ότι «υπάρχουν επτά διασωληνωμένοι ασθενείς, υπό μηχανικό αερισμό στο χειρουργείο, με παρακολούθηση από ένα γιατρό και έναν νοσηλευτή, γεγονός που αντιβαίνει κάθε όριο ασφάλειας», και πως η κατάσταση που επικρατεί «μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε φαινόμενα που βλέπουμε και σήμερα να αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης ποινικών ευθυνών (αυξημένη θνητότητα ασθενών σε συγκεκριμένες μονάδες υγείας, «ατυχήματα» από πράξεις ασθενών που στο πλαίσιο της θόλωσης τους βλάπτουν τους συν-νοσηλευόμενους τους κ.ο.κ.)».

Στον Βόλο, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας, Νίκος Χαφτούρας, μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε στα προβλήματα με το οξυγόνο, σημειώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου είναι τέτοιες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία.

«Δυστυχώς περνάμε μαύρες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Βόλου δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτές τις τεράστιες ανάγκες οξυγόνου και να ακολουθήσουν τις μεγαλύτερες δεξαμενές οξυγόνου» είπε.

Η πίεση αυξανεται σημαντικά και στην Αττική, όπου χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη χαρακτήρισε «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» τη χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Προκάλεσε βέβαια τη διάψευση της δίοικησης του νοσοκομείου, με δάκτυλο προφανώς του υπουργείου Υγείας, αλλά δεν μάσησε τα λόγια της και «κάρφωσε» τον διοικητή με δήλωσή της στο ethnos.gr λέγοντας: «Να έρθετε να δείτε τα ράντζα σε όλες τις κλινικές. Γιατί τη νύχτα που γίνονταν όλα αυτά η Διοίκηση του Γεννηματάς δεν ήταν εδώ».

Όπως ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος στο Αττικό έχουν ήδη γεμίσει οι διάδρομοι των κλινικών, καθώς έχουν τοποθετηθεί 82 ράντζα. Την ίδια ώρα, «ασθενείς περιμένουν σε ουρές στα ΤΕΠ για να εξεταστούν. Η διοίκηση του νοσοκομείου σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τι θα γίνει μέχρι αύριο πρωί;» σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Ίδια εικόνα και στην Πάτρα, όπου νοσηλεύονται πάνω από 150 άνθρωποι. Ιδιάιτερα δύσκολη ήταν η χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα όπου έφτασαν περισσότεροι από 40 ασθενείς με κορονοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναγνώρισε ότι το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, αλλά υποστήριξε πως υπάρχουν αντοχές και κενές κλίνες ΜΕΘ. «Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» είπε.

Και ενώ το τελευταίο 24ωρο καταρρίφθηκε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με 7.335 νέες μολύνσεις, πληθαίνουν οι εφιαλτικές προβλέψεις για το επόμενο διάστημα και οι εκκλήσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε στο Mega ότι τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 10.000 την ημέρα στις αρχές Δεκεμβρίου. «Οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, είναι σε αυξητική πορεία μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε φτάσει κοντά στους 100 θανάτους την ημέρα», πρόσθεσε. «Αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί πρέπει να εμβολιαστούμε τώρα», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις της καθηγήτριας Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Αθηνάς Λινού, η οποία μιλώντας στον Real Fm και ερωτηθείσα τι θα έκανε αν ήταν υπουργός Υγείας, ήταν αποκαλυπτική: «Θα προσπαθούσα να πείσω την κυβέρνηση ότι αν πάρουμε μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα γλιτώναμε 3.000 θανάτους με τη μείωση της μετάδοσης. Εκεί γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά».

«Περισσότερα δρομολόγια και τεχνική βελτίωση των λεωφορείων ώστε να έχουν παράθυρα και να είναι συνεχή ανοιχτά» συμπλήρωσε.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago