Ενέργεια

O αγωγός Nord Stream 2 είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία λέει η Μόσχα

Οι Πράσινοι της Γερμανίας φαίνεται να πραγματοποιούν ακόμα μια προσγείωση στην πραγματικότητα και να αποδέχονται το τετελεσμένο, την ύπαρξη δηλαδή του αγωγού Nordstream2, ο οποίος και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Ο Πράσινος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, ZDF την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εξετάσει την έγκριση για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού από καθαρά νομική άποψη και να μην παρέμβει πολιτικά.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο αγωγός είναι σε λειτουργία. Ο δεύτερος σωλήνας είχε γεμίσει με αέριο, είπε την Τετάρτη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, παρουσία του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Ο αγωγός θα οδηγήσει σε μείωση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Οι καταναλωτές στις χώρες που λαμβάνουν ρωσικό αέριο θα το νιώσουν».

Την ίδια στιγμή ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος των Πρασίνων, Ομίντ Νουριπούρ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν μόνο λίγες πιθανότητες να αποτραπεί η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Οι «θεμελιώδεις πολιτικές αποφάσεις» είχαν ήδη ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είπε o ιρανικής καταγωγής πολιτικός στην Passauer Neue Presse (έκδοση της Πέμπτης).

Εάν η λειτουργία είναι συμβατή με την ισχύουσα νομοθεσία, «δεν βλέπω πολλές επιλογές για να το αποτρέψω – ακόμα κι αν εξακολουθώ να πιστεύω ότι το έργο είναι λάθος». Η «σύντροφος» του στο κόμμα, υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, αντιτάχθηκε στο παρελθόν δημόσια στο έργο, κάτι που επανέλαβε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο να εκτοξευθούν στα ύψη. Εκτοτε η ηγεσία του κόμματος έχει αποφύγει σχόλια που αμφισβητούν την έναρξη λειτουργίας του αγωγού.

Ερωτηματικό παραμένει πάντως αν θα υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις από τη μεριά των ΗΠΑ. Δεν έγινε γνωστό αν Πούτιν και Μπάιντεν συζήτησαν για το θέμα στην τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 50 λεπτών που είχαν την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago