Κόσμος

Μπορεί να αλλάξει η στάση του Πεκίνου στην ουκρανική κρίση; – Τι διαφάνηκε στη διάσκεψη της Τζέντας

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διεθνείς συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία το σαββατοκύριακο για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση της Ουκρανίας βοήθησαν να «εδραιωθεί η διεθνής συναίνεση». Στη διάσκεψη μετείχαν αξιωματούχοι από περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε, αλλά το Κρεμλίνο ανέφερε ότι θα παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη.

Η Κίνα έστειλε τον Ειδικό Απεσταλμένο της για Ευρασιατικές Υποθέσεις και πρώην πρεσβευτή στη Ρωσία Λι Χιούι, ο οποίος τον Μάιο έκανε περιοδεία σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος για μια τελική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Reuters, ο Λι «είχε εκτεταμένες επαφές και επικοινωνία με όλες τις πλευρές για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης … άκουσε τις γνώμες και τις προτάσεις όλων των πλευρών και εδραίωσε περαιτέρω τη διεθνή συναίνεση».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «όλες οι πλευρές σχολίασαν θετικά τη συμμετοχή του Λι Χιούι και στήριξαν πλήρως τον θετικό ρόλο της Κίνας στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών». Ο ίδιος δήλωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει τον διάλογο με βάση την πρόταση της από 12 σημεία και να «συγκεντρώνει αμοιβαία εμπιστοσύνη», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Η συμμετοχή της Κίνας στην διάσκεψη αποτελεί ένδειξη για πιθανές αλλαγές στην προσέγγιση του Πεκίνου, αλλά όχι για στροφή 180 μοιρών στη στήριξή της προς τη Μόσχα, όπως αναφέρουν αναλυτές. Το Πεκίνο έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή, αλλά έχει προσφέρει το δικό του  ειρηνευτικό σχέδιο, για το οποίο δεν υπήρξε ενθουσιασμός από την Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ επιφυλακτικότητα εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Η διήμερη συνάντηση στην Τζέντα ήταν μέρος μιας διπλωματικής προσπάθειας της Ουκρανίας για την οικοδόμηση στήριξης πέρα από τον πυρήνα των Δυτικών υποστηρικτών της, προσεγγίζοντας χώρες του Παγκόσμιου Νότου (ένας όρος που χρησιμοποιείται για τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και μέρος της Ασίας) που έχουν εμφανιστεί απρόθυμες να πάρουν θέση στην σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago