Πολιτική

Φάμελλος: Την αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα νέο κόμμα έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία

«Η επιλογή της νέας ηγεσίας και των χαρακτηριστικών του νέου κόμματος πρέπει να “κοιτάει” προς την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί μια προοδευτική διακυβέρνηση, δηλαδή μια διέξοδο από τα προβλήματα της κοινωνίας και να προσφέρει κυβερνητική λύση για τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι για τον εαυτό του. Άρα η επιλογή πρόεδρου πρέπει να είναι κοιτώντας την κοινωνία κι όχι τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν πρέπει να έχει σχέση με την κομματική γραφειοκρατία. Είναι ένα μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που το επαναλαμβάνει δυστυχώς το τελευταίο διάστημα, ασχολείται με τους συσχετισμούς των κομματικών γραφείων και όχι της κοινωνίας ή της οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Πρόσθεσε πως είναι κοινωνική αναγκαιότητα να έχουμε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας, όχι μόνο η νέα ηγεσία, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρχει αυτή η ενιαία και αποτελεσματική έκφραση. Κι εδώ είναι και ο ρόλος όλων μας γιατί δεν είναι μόνο το θέμα του ενός ή της μίας. Σημασία έχει να προφυλάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από κλυδωνισμούς και αντιθέσεις, να κάνουμε πιο δημιουργικό τον εσωτερικό διάλογο. Το αν θα τα καταφέρουμε είναι πάντα μια ιστορική πρόκληση».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εκλογική ήττα που προφανώς σε ένα μέρος τού αντιστοιχεί, αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αλλάξει και δεν αποκαταστήσει τα ελλείμματά του τότε, δεν κάνει μία «επανεκκίνηση» δεν θα καταφέρουμε τίποτα».

Όσον αφορά την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ: «Έχοντας στενή συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα όλα αυτά τα χρόνια, μάς φαίνεται αδιανόητο ότι θα λειτουργήσουμε χωρίς αυτόν. Από την άλλη μεριά καταλαβαίνω την πολύ μεγάλη τομή που έκανε με την αποχώρησή του, είναι μια πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή. Χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε τον Αλέξη τον Τσίπρα. Δεν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κρατάει όμως μια πολύ διακριτική και σοβαρή στάση, δε συμμετέχει στη συζήτηση για την επόμενη ηγεσία».

Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα της κάλπης είπε: «Όχι επαρκώς, δεδομένου ότι είναι λίγος ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα απόστασης από την κοινωνία που δεν επέτρεψε να καταλάβουμε τις πολύ μεγάλες αλλαγές της. Αυτό είναι θέμα επιτελείου και σύγχρονων εργαλείων της πολιτικής. Ένα δεύτερο θέμα είναι η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τους χώρους της αυτοδιοίκησης και των συνδικάτων. Αυτό που λέμε, κοινωνική συμμετοχή και γείωση, άρα θα πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμό. Δεν χρειαζόμαστε ένα αριστερό κόμμα το οποίο θα είναι μόνο ηγεσία και οπαδοί. Μπορεί η προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα να κάλυπτε ένα πολύ μεγάλο κενό που είχαμε εσωτερικά, αλλά χρειαζόμαστε ένα πιο δημοκρατικό κόμμα, το οποίο όμως δεν σημαίνει μια πολυφωνία-παραφωνία, αλλά σημαίνει μια δημιουργική και αποτελεσματική δημοκρατία εντός του».

Σχετικά με την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε: «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γενικά στα κόμματα της αριστεράς, δεν συνδέουμε τόσο πολύ την πολιτική με τις προσωπικές μας επιδιώξεις. Έχουμε μια διαφορετική αντίληψη. Να σας πω την αλήθεια αν δεν υπάρχει καλή ομάδα, μόνος του κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα, ειδικά στα αριστερά κόμματα. Έχω αναλάβει μία πολύ μεγάλη ευθύνη ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και άρα έχω και την ευθύνη της πολιτικής παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της έκφρασης και της εξασφάλισης της ενότητας. Άρα οφείλω να είμαι πολύ προσεκτικός και τιμώ αυτό το ρόλο, δεν είναι σημαντικό μόνο το ποιος θα είναι ή ποια θα είναι ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Για τον δήμο της Αθήνας σημείωσε ότι οι υποψηφιότητες δεν αφορούν τάσεις, δεν έχουν τασικές αφετηρίες αλλά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε στην Κεντρική του Επιτροπή να υποστηρίξει μια προσπάθεια που θα έκανε και κάνει ο Νίκος Παππάς, ο γνωστός μπασκεμπολίστας, για να κάνουμε ένα προοδευτικό σχήμα και να αμφισβητήσουμε τη δημαρχία του κ. Μπακογιάννη. Γιατί θεωρώ ότι δεν ήταν παραγωγική, δεν βοήθησε όσο χρειάζεται την Αθήνα. Αν δεν πετύχει η προσπάθεια του Νίκου Παππά, την οποία εμείς θα υποστηρίξουμε και κάνουμε συζητήσεις αυτήν την περίοδο για να δούμε πως διαμορφώνεται το ψηφοδέλτιο και το πρόγραμμα, τότε ίσως χρειαστούν εναλλακτικά ονόματα, για αυτό και τα διερευνούμε».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago