Aλαλούμ έχει δημιουργηθεί στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της πανδημίας όπως δείχνουν οι δείκτες εξάπλωσης της Όμικρον και αφορά στο τι τελικώς ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης με επιτελικά «γαλάζια» στελέχη να διαφοροποιούνται από τα κυβερνητικά στελέχη ή στην καλύτερη να προσπαθούν να «μαζέψουν» τα απόνερα από όσα εκείνα έχουν πει… ενώ άλλα ισχύουν με βάση την νομοθεσία και να ξεσηκώνουν και θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα, μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και της καθηγήτριας Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Βάνας Παπαευαγγέλου, πως μόνο οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται αρνητικό PCR για να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης, ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY δήλωσε πως γνωρίζει πολίτες, οι οποίοι εκδίδουν το πιστοποιητικό νόσησης μόνο με αποτέλεσμα rapid test.
«Ναι γνωρίζω αρκετό κόσμο που έχει πάρει -χωρίς πρόβλημα- το πιστοποιητικό νόσησης μόνο με rapid test», είπε και όταν επέμειναν οι δημοσιογράφοι στη συνέχεια δήλωσε πως θα δοθούν διευκρινήσεις από το υπουργείο Υγείας.
Το ζήτημα που προκάλεσε σύγχυση στους πολίτες και δριμεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργήθηκε από τις σε απευθείας σύνδεση δηλώσεις της Μίνας Γκάκα κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου
Αναφερόμενη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στο αδιανόητο φαινόμενο των τελευταίων ημερών με τις ατελείωτες ουρές πολτών για ένα τεστ σε διαγνωστικά κέντρα δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε σπίτι και να μην πάμε για PCR. Είναι σημαντικό να είμαστε καλύτερα στο σπίτι».
Ακολούθως επεξηγηματικά τον λόγο πήρε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών Βανα Παπαευαγγέλου:
«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή έχουν αρνητικό rapid, αλλά θετικό PCR, είναι άτομα που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα. Γεγονός, που δεν έχει κανένα νόημα να γίνει σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χρειάζεται να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid με PCR».
Ο νόμος όμως σύμφωνα και ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας θεωρεί ως προαπαιτούμενο τη διεξαγωγή μοριακού ελέγχου (PCR ). Στις σχετικές δηλώσεις στις 2/12 ο Θάνος Πλεύρης είχε πει:
«Προκειμένου να υπάρχει πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test θα χρειάζεται μοριακό τεστ. Θα μπορεί να μπαίνει στην καραντίνα με self test ή rapid αλλά για να έχει πιστοποιητικό νόσησης θα χρειάζεται να κάνει PCR. Αυτός είναι ένας καλύτερος έλεγχος, να ξέρουμε μέσω PCR ότι έχουν δηλωθεί, ότι έχουν νοσήσει με Covid»
Όλα τα προηγούμενα έρχονται να προστεθούν στο άλλο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει και συζητείται όχι μόνο στον κόσμο , αλλά και στην επιστημονική κοινότητα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για συντόμευση του χρόνου καραντίνας, ακολουθώντας τη σύσταση των CDC (Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ) που είναι σε απόλυτη κόντρα με τις τελευταίες οδηγίες του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).
Διαβάστε ακόμη:
ΕΟΔΥ: Νέο πρωτόκολλο καραντίνας – Τι πρέπει να κάνουμε αν κολλήσουμε ή έρθουμε σε επαφή με κρούσμα
Τα ακριβά τεστ «γονατίζουν » τα νοικοκυριά – Τι ισχύει στην Ευρώπη
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…