Πολιτική

Ομολογία κατάρρευσης του μηχανισμού διάγνωσης η προτροπή Γκάγκα να μην κάνουν PCR οι θετικοί σε rapid

Οργισμένες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και έκδηλη απορία και την δυσφορία των πολιτών προκάλεσε η αδιανόητη δήλωση προτροπή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα να μην καταφεύγουν σε μοριακό τεστ (pcr) όσοι εμβολιασμένοι έχουν θετικό rapid.

Η κυρία Γκάγκα επικαλέστηκε την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται αυτές τις ημέρες οι πολίτες, που ανήσυχοι από το αποτέλεσμα του rapid θέλουν, αφενός να βεβαιωθούν όσο γίνεται καλύτερα για το εάν είναι όντως θετικοί στον κορωνοϊό και αφετέρου για να πάρουν το πιστοποιητικό νόσησης, που είναι αναγκαίο για σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες.
«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα (οι εμβολιασμένοι) με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ομολογώντας στην πραγματικότητα ότι έχει καταρρεύσει το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και διαγνωστικού ελέγχου στη χώρα εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης «Ο», για την οποία η κυβέρνηση απλώς ήταν ανέτοιμη!
Η κυρία Γκάγκα εμφανίστηκε να αδιαφορεί για το γεγονός της διπλής αναγκαιότητας του μοριακού ελέγχου, όταν μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση το έχει θεσπίσει ως προϋπόθεση για την έκδοση του πιστοποιητικού. Το ότι μιλά για εμβολιασμένους δεν έχει κάποια σημασία, καθώς και για όσους έχουν κάνει τα εμβόλια σε πρότερο χρόνο, το πιστοποιητικό έχει χρόνο λήξης, που θα μπορούσε (και δικαιούνται) να παραταθεί με βάση τη νόσηση.

Η απάντηση πάντως που δίνουν κύκλοι της κυρίας Γκάγκα είναι πρώτον ότι έχουν φτάσει στα όριά τους τα εργαστήρια ελέγχου και δεύτερον ότι ήδη παρατηρείται έλλειψη στα pcr και θα λείψουν από τα νοσοκομεία καθώς ήδη παρατηρείται διεθνώς έλλειψη.


Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση, δηλώνοντας: «Πολίτες να περιμένουν ώρες για ένα μοριακό τεστ και πλιάτσικο από την απουσία δωρεάν πρόσβασης σε αυτά. Αυτή είναι η ντροπιαστική εικόνα των ημερών. Η κυβέρνηση μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησε καταφεύγει τώρα σε επικίνδυνες αλχημείες. Η προτροπή της κυρίας Γκάγκα στους πολίτες να μην κάνουν pcr τεστ φανερώνει ανησυχητική απώλεια ελέγχου της κατάστασης. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ορίσει ότι πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο με pcr. Η λύση είναι μια: άμεση οργάνωση δημόσιου και δωρεάν συστήματος ιχνηλάτησης της πανδημίας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης τόνισε ότι «η Αν. Υπουργός Υγείας κα Γκάγκα κάλεσε τον κόσμο μετά από θετικό rapid να μην κάνει pcr για να μην σχηματίζονται ουρές στα σημεία που γίνονται τεστ. Ας ενημερώσει κάποιος την κα Υπουργό, ότι πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται πλέον μόνο με pcr. Δεν είναι αδιόρθωτοι, είναι εγκληματίες».

Διαβάστε ακόμη:

Γκάγκα: Δεν χρειάζεται μοριακό τεστ μετά από θετικό rapid, λόγω της μεγάλης αναμονής – Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΟΔΥ: Νέο πρωτόκολλο καραντίνας – Τι πρέπει να κάνουμε αν κολλήσουμε ή έρθουμε σε επαφή με κρούσμα

Τα ακριβά τεστ «γονατίζουν » τα νοικοκυριά – Τι ισχύει στην Ευρώπη

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago