Απόψεις

Ενας οπαδός του Τραμπ θα δίνει… ψωμί στον κατατρεγμένο Σεμπάστιαν Κουρτς

Μια γερμανική εφημερίδα του έδωσε τον τίτλο του «αδικημένου ταλέντου» και το… Οσκαρ στην κατηγορία η «εντυπωσιακότερη πτώση της χρονιάς». Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς εγκατέλειψε πλέον την πολιτική, αλλά οι εκκρεμότητες του με τη Δικαιοσύνη δεν τελείωσαν ακόμα. Αλλά αν έχεις ανθρώπους πρόθυμους να σε… συντρέξουν δεν ξεμένεις ποτέ.

Δύο από τις εφημερίδες, που είχαν συμβάλει στην εντυπωσιακή του εμφάνιση και αναρρίχηση στην πολιτική ελίτ της χώρας, η παραδοσιακά κίτρινη «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» και η πιο σύγχρονη και διαδικτυακή «Ηeute» («Σήμερα») ενημέρωσαν τώρα όσους ανησυχούσαν για την επαγγελματική αποκατάστασή του, προκαλώντας κύματα ανακούφισης στους οπαδούς του. Δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι ο Κουρτς δεν είχε δουλέψει ποτέ στη ζωή του πουθενά αλλού, εκτός της πολιτικής και πολλοί ανησυχούσαν για το αν θα βρει δουλειά.

Ο Κουρτς αναλαμβάνει λοιπόν τον κάπως ασαφή, ως προς τις αρμοδιότητές του, ρόλο του «παγκόσμιου στρατηγικού συμβούλου» στην επενδυτική εταιρεία «Thiel Capital» του γερμανοαμερικανού επενδυτή Πέτερ Τιλ. Ο πρώην πολιτικός αναμένεται να αναλάβει τη θέση αυτή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο 54χρονος δικηγόρος Τιλ θεωρείται μεγάλος επενδυτής στον τομέα της τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Στην αρχή της καριέρας του συνίδρυσε τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτυακών πληρωμών Paypal, ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Facebook και συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Palantir. Είναι επίσης γνωστό ότι ο Τιλ επένδυσε μεταξύ άλλων στην ηλεκτρονική τράπεζα N26 και στον πάροχο ροής μουσικής Spotify. Ωστόσο, πρόσφατα αποστασιοποιήθηκε από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

«Οι υπάρχουσες εταιρείες του Διαδικτύου θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά φοβάμαι ότι οι πραγματικά καλές, πραγματικά ανατρεπτικές ιδέες έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί», είπε σε συνέντευξή του στην ελβετική «Neue Zürcher Zeitung» το 2019. Όσον αφορά την πολιτική, ο Τιλ ήταν υποστηρικτής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν συμφωνώ σε όλα μαζί του, αλλά κατονομάζει τα προβλήματα και τα αντιμετωπίζει», είπε στη συνέντευξη. Ο Τιλ είχε μιλήσει κολακευτικά για την πολιτική του Τραμπ σε σχέση με την «επανεξέταση» της παράνομης μετανάστευσης και την υιοθέτηση σκληρότερης γραμμής των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.

Η νέα «εργασία» του Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμετωπίζεται από τον ειδικό Τύπο ως κάτι μεταξύ φιλικής αργομισθίας και μερικής απασχόλησης. Ο πολιτικός και ο επιχειρηματίας γνωρίζονται πάντως εδώ και χρόνια. Τον Αύγουστο του 2021, όταν έγινε γνωστό ότι ο Τιλ θα λάβει στη Γερμανία ένα βραβείο αφιερωμένο στη μνήμη του πρώην συνεκδότη της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ζήτησε να είναι ο Κουρτς που θα εκφωνήσει τον «εγκωμιαστικό λόγο». Ο πρώην καγκελάριος από την πλευρά του πάντα επεδίωκε να μεταδίδει μια εικόνα ενός «γκατζετάκια» πολιτικού, που ενδιαφέρεται για την τεχνολογία επικοινωνίας και τη χρησιμοποιεί επιμελώς.

Ωστόσο ως πρώην επαγγελματίας πολιτικός χωρίς κανένα πτυχίο, δεν έχει σε βάθος γνώσεις στον χώρο. Ως πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης, διαθέτει όμως πολλές επαφές. Για αυτό το λόγο πολλοί στη Βιέννη προέβλεπαν ότι θα έβρισκε μια σημαντική θέση σε μια «βαρειά» εταιρεία τεχνολογίας. Η ανακοίνωση για την σηνεργασία του με τον Τιλ χαρακτηρίζεται τώρα «μερικά μεγέθη μικρότερη» του προσδοκώμενου.

Αλλά πολλές επιχειρήσεις είναι διστακτικές να συνδεθούν μαζί του λόγω των εκκρεμοτήτων του με την αυστριακή δικαιοσύνη.

Τον Οκτώβριο η Εισαγγελία οικονομικών Εγκλημάτων και Διαφθοράς ανακοίνωσε ότι ερευνά τον τότε ακόμα καγκελάριο και ορισμένους έμπιστους συνεργάτες του. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι οι συντάκτες της εφημερίδας πληρώθηκαν με χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών, για να δημοσιεύουν πλαστές δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα κολακευτικές για τον Κουρτς, καθώς και ανάλογα υμνητικά άρθρα και σχόλια.

Παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες, ο Κουρτς υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από την καγκελαρία. Σε βάρος του είχε ήδη κινηθεί διαδικασία για ψευδή κατάθεση ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής στον απόηχο της υπόθεσης του παλιότερου σκανδάλου της «Ίμπιζα». Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν οι εισαγγελείς θα προβούν σε δίωξη εναντίον του. Ισως αυτή η αβεβαιότητα να εμποδίζει προς το παρόν μια ανάλογα εντυπωσιακή καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά ο Πέτερ Τιλ έδειξε ότι δεν τον ενδιαφέρουν όλα αυτά. Οταν έχεις υποστηρίξει δημόσια τον τραμπισμό, προφανώς και δεν θα διστάσεις να συνδράμεις και τον «κατατρεγμένο» Σεμπάστιαν…

Διαβάστε ακόμα

Το κομματικό κράτος αντέχει στην Αυστρία

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ βρήκε χορηγούς

Τα ακριβά τεστ «γονατίζουν » τα νοικοκυριά – Τι ισχύει στην Ευρώπη

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago