Το βράδυ της Πέμπτης είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν οι Πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, μετά την ένταση που έχουν προκαλέσει στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Και οι δύο πλευρές σε προκαταρκτικές τους δηλώσεις ακολούθησαν λογική «μαστίγιου και καρότου», δηλώνοντας έτοιμες να αναζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης, επιμένοντας πάντως ότι είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να παρουσιάσει μια «διπλωματική οδό προόδου», διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση ρωσικης εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει επίθεση και τονίζει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της στο έδαφός της, όπως αυτή το επιθυμεί. Η Δύση ανησυχεί για τη συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία τους δύο τελευταίους μήνες.
Το τηλεφωνικό ραντεβού κλείδωσε ενόψει των διαβουλεύσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις 12 Ιανουαρίου και της συνάντησης εκπροσώπων της Μόσχας με τον ΟΑΣΕ την επομένη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκώφ. «Ο Ρώσος Πρόεδρος έκρινε σκόπιμο να υπάρξει η επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενόψει αυτών των διαβουλεύσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Στις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναμένουν τα αποτελέσματα αυτής της συνομιλίας, που τους αφορά άμεσα. Το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για το ενδεχόμενο «υπαναχώρησης» του Ρώσου προέδρου με στόχο την αποκλιμάκωση. Το πιο απαισιόδοξο αφορά την πιθανότητα ο Βλάντίμιρ Πούτιν να προσπαθήσει να δημιουργήσει ρήγματα μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό περιορίζονται αυτό το διάστημα σε ρόλο παρατηρητή, φέρνοντας σε κάποιους παλαιότερους μνήμες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Πάντως η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έμιλι Χορν διαβεβαίωσε ότι «ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να διαβουλεύεται με τους συμμάχους και εταίρους του για αυτό το θέμα». Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και Βρετανίας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι για «την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη διαβεβαίωση για «πλήρη αμερικανική υποστήριξη» για να «αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη ρωσική επίθεση».
Πούτιν και Μπάιντεν είχαν συναντηθεί τον Ιούλιο στη Γενεύη ενώ πρόσφατα (7 Δεκεμβρίου) είχαν πάλι βίντεοδιάσκεψη για το θέμα. Στις 10 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο νέο ραντεβού στη Γενεύη και πάλι, σε υψηλό επίπεδο, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Δύο ημέρες αργότερα είναι προγραμματισμένο το ραντεβού Ρωσίας ΝΑΤΟ, ενώ στις 13 Ιανουαρίου το ζήτημα θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Διαβάστε ακόμα
Mόσχα: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι Ρωσίας-Κίνας προκαλούν μια «Στιγμή Σπούτνικ»
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…